8 kedvenc húsvéti receptünk – Saláta, főétel és édesség is van közte
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ugyan a húsvéti asztalon nagyrészt állandóak a fogások, érdemes a nagy klasszikusokat kicsit megújítani, izgalmasabbá tenni.
A húsvéti asztal hagyományos elemei a főtt sonka, a főtt tojás, a fonott kalács, a piros retek, az újhagyma, a különféle majonézes saláták. Ezekből a klasszikusokból már készítettünk egy válogatást, amelyet itt találsz meg. Bár a legtöbb fogás elkészítésére bizony rá kell szánni az időt, léteznek olyanok is, amelyeknél a sütő végzi el a legnagyobb munkát, ezekből a receptekből, édességekből itt találsz válogatást.
A hagyományokhoz úgy érdemes ragaszkodni, hogy közben picit azért újíthatsz is, így ebből is, abból is válogattunk. Akár egy komplett menüt is összeállíthatsz a cikk segítségével, vendégvárókat, sós és édes sütiket, de még levest is találsz a válogatásban. Most a kedvenceinkre helyeztük a hangsúlyt, de természetesen hagyományos ételek is helyet kaptak a listán.
Tormakrémleves
Miért is ne kezdődhetne a húsvéti menü illatozó, forró levessel? A torma amúgy sem hiányozhat az ünnepi asztalról, készítsd el leves formájában, ha egyszer megkóstolod, állandó szereplője lesz a húsvéti lakomának. Mindenképpen friss tormát használj hozzá, a selymességet pedig tejszínnel érheted el.
Főtt sonka
A sonkát semmiképpen nem lehet kihagyni a menüből, sőt a legfontosabb étel az ünnepi asztalon. Az igazán finom főtt sonka nem kötözöttből és nem is gyorspácolt változatból készül, hanem füstölt, házi parasztsonkából. Jó, ha van a sonkán valamennyi zsír és bőr is, úgy még szaftosabb és finomabb lesz. A főzőlevét pedig felhasználhatod bableveshez.
Tormával sült répa
A sonka mellé nemcsak majonézes salátákat ehetsz, hanem olyan zöldségköretet is, amely nemcsak egészséges, hanem izgalmas is, mint ez a tormás krémmel sült répa. A puha, édeskés zöldség majonézes-tormás szószban sül és apró darabokra tört kréker koronázza meg.
Majonézes töltött tojás
A töltött tojás mindig nagy kedvenc, és ezt az ételt is elkészítheted húsvéti változatban úgy, hogy a krémbe sonkakockákat keversz, vagy a tetejére halmozod őket. A friss zöldségekről se feledkezz meg, retek és újhagyma mindenképpen legyen mellette.
Hagyományos franciasaláta
Az abszolút klasszikus, amely nélkül nincs húsvét, az a franciasaláta. Egész egyszerűen ez az a majonézes saláta, amelyet vétek lenne kihagyni az ünnepen. A nevével ellentétben nem a francia gasztronómiából terjedt el, de mindegy is, a lényeg, hogy nagyon finom. Akár magában, akár a másik nagy klasszikus, a kaszinótojás kísérőjeként.
Tormaszósz
A klasszikus ecetes torma helyett érdemes kipróbálni ezt a fűszeres tormaszószt, amelyhez nem kell más, mint ecetes torma, ketchup, majonéz, fokhagyma és fűszerek. Eheted sonkához, de zöldséghasábokat is mártogathatsz bele. Ha kicsit lágyabb ízeket szeretnél, akkor tejföllel keverd össze a tormát.
Répatorta
A répatorta szinte észrevétlenül lett húsvéti klasszikus, ráadásul egy teljesen egyszerű kevert tésztás sütemény, amelyet gond nélkül elkészíthetsz. Fontos, hogy nagyon szaftos legyen, akkor abba sem lehet hagyni.
Sajtos rúd
Az édesség mellett a sós nassolnivaló sem hiányozhat az ünnepi asztalról, a sós rúd meg pláne nem, főleg, ha még nagyon sajtos is. A tésztája zsírtól lesz omlós, ezzel ne spórolj, ahogy a sajttal sem.
Fotó: Getty Images, Ács Bori, Sági Zsófia / Sóbors, Szász Eszter / Sóbors