A 10 legfinomabb húsvéti recept: ezek nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A főtt sonka, ecetes torma és a majonézes saláta biztos, hogy helyet kapnak a húsvéti asztalon. Mutatjuk a kedvenc receptjeinket, melyekből összeállíthatod az ünnepi menüt.
A 40 napos böjt után jólesik majd odaülni a szépen megterített húsvéti asztalhoz. Ilyenkor főleg a hagyományos finomságok kerülnek terítékre, épp ezért a főtt sonka és tojás mellé biztos, hogy kerül sárgatúró és fonott kalács is.
Persze nem muszáj a hagyományos menüt követned, olyan különlegességeket is kipróbálhatsz, mint a skót tojás, mazsolás zsemle vagy a húsvéti citromkrémes linzer. Ha még nem tudod, mi legyen az idei ünnepi menü, akkor nézz szét az oldalon, bőven találsz inspirációt. Most összeszedtük a mi kedvenc húsvéti receptjeinket, sőt, a maradékfelhasználásra is mutatunk szuper ötleteket.
Főtt sonka
A főtt sonka a húsvéti asztal sztárja, melyet nagyon egyszerű elkészíteni, mégis pont olyan könnyen el is lehet rontani. A titok a vásárlásnál kezdődik. Lehetőleg jó minőségű parasztsonkát válassz, amin van némi zsír is. A sonkát előző este áztasd be, majd főzés után a főzőlében hagyd kihűlni. Így lesz szaftos, ízes, szépen szeletelhető a sonka.
Ecetes torma
A sonka mellé jár az ecetes torma, mely akkor a legfinomabb, ha te készíted el. A házi ecetes csemege sokkal erőteljesebb zamatú, ráadásul pontosan tudod, hogy mi kerül bele. Ha nem szeretnéd reszelni, akkor aprítógépben is elkészítheted, úgy sokkal krémesebb a textúrája, és a szemedet sem fogja csípni.
Céklás töltött tojás
A töltött tojás kötelező résztvevője a húsvéti asztalnak. A finomságot ezerféle változatban kipróbálhatod. A tavaszi ünnepi asztalra érdemes különlegesebbet, mutatósabbat tenni, ilyen ez a céklával színezett. Persze a töltelék is lényeges, ebben a változatban kacsazsír teszi ínycsiklandóbbá.
Répasaláta
A répa sokkal több, mint leveszöldség, rengeteg izgalmas finomság készülhet belőle, lehet az sütemény vagy valamilyen izgalmas saláta. A répasaláta pillanatok alatt elkészül, ott a helye a húsvéti asztalon, remekül illik főtt sonka vagy rántott hús mellé. A salátát a dresszing teszi izgalmassá, melyben a répa édes ízét a dijoni mustár ellensúlyozza.
Répatortakuglóf
És ha már répa, akkor az elmaradhatatlan répás desszert sem hiányozhat a válogatásból. A répatorta kedvelt zamata kuglófformában születik újjá. A puha tésztára krémsajtos máz is kerül, ettől lesz igazán ellenállhatatlan a desszert.
Fanta szelet torta
A Fanta szelet igazi retró kedvenc, mely az ünnep alkalmából tortaformában is készülhet, így még mutatósabban kínálhatod. A sütemény elkészítése nem nehéz, bár annak tűnhet a különleges narancsos tető miatt. A tető megalkotásánál arra figyelj, hogy hűtsd langyosra, de vigyázz arra, hogy ne hűljön ki teljesen, mert akkor már nem tudod a sütemény tetején szépen elkenni.
Olivier-saláta
Az Olivier-saláta nagyon hasonlít a franciasalátához. A különbség annyi, hogy az Olivier-salátában sonkának is jut hely, sőt még főtt tojás is kerülhet bele, ezt ízlés szerint alakíthatod. Bátran adhatsz hozzá tavaszi zöldségeket, mondjuk, vékonyan karikázott retket, vagy kapribogyóval is különlegesebbé teheted.
Húsvéti vajas keksz
A húsvéti vajas keksz linzertésztából készül. Finom omlós, a vanília zamata érződik a tésztán, amitől pedig igazán különleges, az a formája. Az ünnep kedvéért bájos figurákkal szúrd ki a tésztát, és díszítsd fel. A süti cicomázásába a gyerekek is bevonhatók. A szuper kis kekszet akár dekorációként is használhatod.
Sonkás bukta
A bukta nem csak édesen finom, sósan is ki lehet próbálni. Ha már túl vagy az ünnepi terülj-terülj asztalkámon, és maradt sonka, akkor használd bátran buktatölteléknek. A sonka mellé főtt tojás és sajt is kerülhet, de ha különlegesebben szeretnéd elkészíteni, akkor bazsalikomot és aszalt paradicsomot is használhatsz.
Sonkás-tojásos pite
Az olasz húsvéti pite csodaszép, laktató és nagyon finom. A finomságot húsvétra is bátran elkészítheted, de maradékmentés céljából is összedobhatod. Tölteléknek maradék sonkát és főtt tojást is használhatsz. Hogy igazán finom legyen, a sajtról se feledkezz meg.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors