Főtt sonkával töltött bukta: maradékból is készülhet a finomság

sbcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A bukta sósan is finom, pakold meg bátran a húsvétról megmaradt sonkával, isteni lesz.

A buktáról szinte mindenkinek a foszlós, édes töltelékkel megpakolt péksütemény jut az eszébe, pedig a finomság sós változatban is készülhet. Édes töltelék helyett próbáld ki pizzakrémmel, sajttal és kolbásszal töltve, de sonkával és paradicsommal gazdagítva is megsütheted.

A húsvéti nagy eszem-iszom után biztos, hogy marad némi ünnepi finomság a hűtődben. A sonka és a főtt tojás felhasználására az egyik legjobb megoldás, ha buktatöltelékként születnek újjá. Ha tojást nem szeretnél a tésztába rejteni, akkor sajt, aszalt paradicsom és bazsalikom kerülhet a sonka mellé.

Sonkás bukta

bct

Hozzávalók 10 darabhoz

Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 1 csomag élesztő
  • 2 darab tojássárgája
  • langyos víz szükség szerint
  • 3 evőkanál olívaolaj

Töltelék:

  • 20 dkg sonka
  • 10 dkg sajt

A tészta tetejére:

  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk egybe a sóval, majd az élesztővel, utána adjuk hozzá a tojássárgáját és annyi vizet, amennyi a könnyen gyúrható tésztához szükséges. Ezután az olajat is adjuk a tésztához, dagasszuk hólyagosra.

A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

A sonkát és a sajtot kockázzuk fel.

A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, és nyújtsuk 3-4 mm vastagságúra.

A tésztából vágjunk 8-10 darab egyforma négyzetet.

A négyzetekre pakoljunk ízlés szerint a töltelékből, tekerjük fel, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.

A buktákat hagyjuk 30 percig pihenni, majd kenjük le felvert tojással és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 30-35 perc alatt süssük készre.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük