Így lesz ragyogó a gáztűzhely: házi praktikák a ráégett kosz eltávolításához
Néha muszáj

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amilyen jó vele főzni, olyan rémes tisztítani - ért egyet talán minden háziasszony, akinek a konyhájában gázfőzőlap van. Ha nálad is ráégett már ez-az, ne keseredj el, közel a segítség!

Kifut egy kicsit az étel, ráég. Aztán valamiért nem szedjük le rögtön, talán mert rohanunk, vagy egy nagy vendégségre készülünk, és folyamatosan használjuk a tűzhelyet, forró az egész. Aztán a ráégett dzsuva minden újabb nekifutással még jobban ráég, idővel talán újabb zsírrétegek rakódnak rá, aztán az is ráég - és a vége az, hogy a tűzhely minősíthetetlen állapotba kerül, amihez már hozzányúlni sincs kedvünk.

De mégiscsak muszáj lesz, mert ragadnak a rácsok, az égők körül ott van a kifolyt-ráégett maradék: rémes az egész.

Körbekérdeztem hát gázzal főző háziasszony kolléganőimet és barátnőimet, ki milyen praktikákra esküszik, és úgy tűnik, ennek is létezik tökéletes módszere. Ezekre lesz szükséged:

  • mosogatószer
  • szódabikarbóna (ha a természetes módszereket szereted)
  • dörzsis mosogatószivacs
  • műanyag (nem a fém!) súrolódörzsi - kis gömbalakú dolog, ott van, ahol ugyanilyenből a fém
  • régi fogkefe
  • gumikesztyű
  • ha tényleg iszonyúan rettenetes a helyzet: grilltisztító spray a rácsnak

1. Először is: vedd le a rácsot, és annak láss neki

A tűzhelyek legrémesebb része a rács - állítja egybehangzóan mindenki.

Ha szerencséd van, a tűzhelyed rácsa tisztítható mosogatógépben:

ebben az esetben egy 70 fokos programon küldd át. Ha ez elég, akkor pipa. Ha még mindig nem tökéletes, röviddel a program vége után ess neki, ilyenkor, kicsit felázva még könnyebben lejön a kosz, mintha megint teljesen ráköt. Műanyag dörzsivel és mosogatószerrel jó eséllyel nem lesz nehéz dolgod.

Ha nem tudod mosogatógépbe tenni:

kezdd azzal, hogy igen forró, zsíroldó-mosogatószeres vízbe áztatod. Legalább 15 percet adj neki, mielőtt hozzányúlnál, addig haladj tovább a többivel, a 2-5 pont között.

Ha már eleget ázott (vagy frissen jött a mosogatógépből) tegyél mosogatószert a műanyag súrolós dörzsire, és alaposan sikáld át. A nehezen hozzáférhető zugokat, bemélyedéseket pedig kezeld a régi, már nem használt fogkefével.

Ha 30 éves dzsuvát kell levakarnod egy előző tulaj után:

Vegyél grilltisztító spray-t, ami nem ugyanaz, mint a sütőtisztító. Ha tényleg drámai a helyzet, fújd le a grilltisztítóval, és hagyd rajta egy darabig.

shutterstock 625217018

Az tényleg mindent felold, de kizárólag vastag (!) gumikesztyűben dolgozz vele, brutális cucc. És büdös is, szóval vagy szabadban, vagy nyitott ablakban jó fújkálni.

2. Ha nagyon koszosak az égőtakarók, vedd le, és áztasd be azt is a rács mellé

Ha nagyon koszos, vedd le az égőket takaró fémkorongokat, és tedd a forró vízbe a rács mellé. 10-15 perc ázás után mosogatószeres, kicsavart szivaccsal dörzsöld át. Fruzsi szerint tuti megoldás a háztartási részlegeken kapható lapos szappanos dörzsipárna is, állítja, hogy az leszed minden koszt.

Ha már elég tiszták az égők takarói, töröld őket nagyjából szárazra, majd várj még pár percet, nehogy a befolyó nedvesség miatt ne működjön később a tűzhely szikra-adó funkciója. (Aminek bizonyára van hivatalos neve is, csak én nem tudom.)

3. Láss neki az égők körüli felületnek

Ehhez először is azt kell tudnod, milyen anyagból van a tűzhelyed teteje.

A fehér zománcozott bevonat iszonyú ellenálló, tehát nagyjából bármit rá lehet fújni, viszont figyelni kell a súrolással, mert a szemcsés szerek összekarcolhatják. Ha csak közepesen koszos, itt is jöhet a mosogatószer és a szivacs. Ha nagyon koszos, nyugodtan használhatsz rá sütőtisztítót, viszont arra vigyázz, hogy ne fújkáld bele az égős részbe. Bio megoldás, ha szódabikarbónából és vízből krémet keversz ki, és azt rakod a ráégett koszra, majd 10-15 perc után vizes szivaccsal vagy műanyag dörzsivel - az nem fogja összekaristolni - letakarítod a feloldott koszt.

A rozsdamentes acél felület kényesebb, egyes erős vegyszerek megmarhatják, elszínezhetik, erre ne fújd rá a sütőtisztítót, kivéve, ha a használati utasítás szerint lehet. A mosogatószer biztonságosan használható, ahogy a fent említett szódabikarbónából-vízből kevert krém is. Ha ezek nem elég hatékonyak, lehet kapni kifejezetten a főzőlap tisztítására szánt szereket, de ellenőrizd, hogy az a gyártmány javasolt-e rozsdamentes acélra.

shutterstock 711500218

4. Ha nagyon stréber vagy, tisztítsd meg a gombokat és a sütőajtó fogantyúját is

A legtöbb tűzhelyen meghatározott állásban könnyen leszedhetőek a gombok, néhanapján érdemes nekik egy jó kis fürdőt adni. Itt is vigyázz viszont az agresszív szerekkel, nekem egyszer valami súrolószer leszedte a gombról az összes jelzést - mondjuk az egy villanytűzhely volt, aminél ez sokkal kínosabb, mint gáznál, ahol pontosan látjuk, mekkora a láng. 

5. Törölgesd át alaposan az égők körüli részt egy puha ronggyal

Ha a felület már megfelelően tiszta, törölgesd át az égők körüli részt először kicsavart tiszta vizes ruhával, hogy leszedd a tisztítószerek maradékát, majd fogj puha, száraz rongyot. Pamut, vagy tiszta mikroszálas is tökéletes, ezzel alaposan törölgesd át az egészet, a zománcozottat ahogy esik, úgy puffan módon, az acélt szálirányban. Ha jól csináltad, mostanra csodálatosan csillog. 

6. Mostanra már felázott a rácsodon a kosz, tisztítsd meg a fent leírt módokon

7. Tedd vissza az égőtakarókat, a gombokat és a rácsot

És gyönyörködj.

Ezt is szeretjük