7 szuper recept tofuval: fehérjedús ételek húsmentes napokra

Tofus-receptek
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tofut sokan alábecsülik, vagy még rosszabb, tévesen egészségtelen alapanyagnak ítélik. Azonban a hozzávalók megfelelő kombinációjával ínycsiklandó fogások születhetnek belőle. Ezekből most hetet is összeválogattunk!

A tofu az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, hiszen típusától függően akár 15 gramm fehérjét is tartalmazhat. Kiváló húspótló a vegán életmódot követők számára, hiszen mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható benne, emellett pedig nagy mennyiségű vas, kalcium, magnézium, mangán, foszfor, réz és cink is.

A szójababból készült termék azonban lenyűgöző tulajdonságai ellenére mellőzött alapanyagnak számít: önmagában valóban semleges az íze, de erőteljes fűszerezéssel mennyei fogásokat varázsolhatsz belőle. Elhoztam a 7 kedvencemet, így kedvedre válogathatsz a jobbnál jobb receptek közül.

Tofu katsu, azaz bundázott tofu

A japán katsu szó szeletet jelent, amely a vastag bundában kisütött, majd vékonyra szeletelt ételt takarja. A morzsa miatt a tofu katsu külseje ellenállhatatlanul ropogós, a belseje pedig puhára és omlósra sül. A katsut leggyakrabban valamilyen szószos vagy krémes étel mellé kínálják, mint amilyen ez a krumplis curry, de ezzel a házi ramennel is tökéletesen működik.

Tofus-receptek-katsu

Füstölt tofus quinoasaláta

Ha jobban kedveled a gyorsan összedobható, mégis tartalmas ételeket, akkor a tofu erre is megoldást nyújt: egészséges és ízletes quinoasalátát is készíthetsz belőle. A nagy mennyiségű fehérjét így rostokkal és vitaminokkal is kiegészítheted, az egészet pedig egy pikáns, citrusos tahiniszósszal koronázhatod meg.

Tofus-receptek-quinoa-salata

Tofurántotta

Ha eddig azt hitted, hogy tojás nélkül nem lehet rántottát készíteni, akkor elárulom, a fehérjedús reggelit tofuból is összedobhatod. Sőt, még fokozhatod is az élvezeteket, ha hagymával, feketebabbal és hummusszal kombinálod, ahogy ez a recept is javasolja. A végeredmény nem véletlenül érdemelte ki a bajnokok reggelije nevet: annyira tartalmas, hogy utána garantáltan nem éhezel meg órákig.

Tofus-receptek-tofurantotta

Édes-savanyú ananászos tofu

Az édes-savanyú ananászos tofu a közismert kínai ananászos csirke veganizált változata. Az íze éppen olyan izgalmas és intenzív, mint a hússal készülté, a csípős szósznak köszönhetően pedig kellemesen pikáns. Az étel friss és konzerves ananásszal is tökéletes.

Tofus-receptek-edes-savanyu-tofu-ananasz

Hamis húsgolyók

Bár a tofuval készült hamis húsgolyókat korábban a karácsonyi menüsorunkba illesztettem be, az év bármely szakában megállják a helyüket, hiszen tulajdonképpen az ikonikus ikeás húsgolyók növényi változatáról van szó. Más körettel kombinálva ráérős hétvégi ebéd vagy vacsora is lehet.

Tofus-receptek-szejtan-husgolyo

Mézes-fokhagymás tofukockák

Ezek az édes-fűszeres tofukockák garantáltan akkor is levesznek a lábadról, ha egyébként húsimádó vagy. A gazdag pác a tofunak épp azt a tulajdonságát aknázza ki, hogy önmagában nincsen sok íze, így gyorsan átveszi a fokhagymás, mogyorós ízjegyeket. Feltétként, salátába keverve, vagy önmagában előételként is remek.

Tofus-receptek-mezes-fokhagymas-tofu

Hamis ricottás-spenótos tészta

A tofunak a hagyományosabb, olaszos ízek is jól állnak, és ennek az egyik legjobb bizonyítéka ez a hamis ricottás-spenótos tészta. Pürésítve ugyanis a tofunak a ricottához hasonló állaga lesz, így tésztaszószként is felhasználható. Természetesen itt is nagyon fontos az ízesítés, így az elkészítésnél sok fokhagymát használj.

Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük