9 étel, ami tele van kalciummal: amellett, hogy finomak, a csontokat is erősítik
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ropogós
Almás-fahéjas csiga: a foszlós tésztának képtelenség ellenállni
Omlósra sült, fűszeres lazac: zsiradék nélkül, air fryerben készül
Mogyorókrémes csillagok az ünnepi asztalra: alig valamiből készül
Omlós diós hókifli vajjal gyúrva: klasszikus karácsonyi recept
Citromos, zöldfűszeres csirkemell: villámgyors ünnepi ebéd
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire oda kell figyelni a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelre, amelynek egy részét szerencsére természetes úton, egészséges ételek fogyasztásával is a szervezetedbe juttathatod.
Ha kalciumról van szó, akkor az első táplálék, ami eszedbe juthat, az a tej, pedig jóval több ételben vagy italban található meg. A kalcium a szervezet egyik legfontosabb építőanyaga, és mint ilyen, nélkülözhetetlen a szervezet számára.
Miért kell kalciumot bevinni a szervezetbe?
A csontok és a fogak egészségéhez járul hozzá, de a szíved, az izmaid és az idegrendszered működéséhez is szükséged van rá. A kalcium segíti a vas és a B12-vitamin felszívódását is, így érdemes olyan ételeket fogyasztanod, amelyekben mindezek megtalálhatók. A zabpelyhes fogások például kiválóak ehhez, ezekből a receptekből válogass reggelire. A kalcium mellé ne felejts el magnéziumot és D-vitamint is fogyasztani.
A kalcium a csontritkulás megelőzésében is fontos szerepet játszik. Érdemes figyelni a jelekre, mert a kalciumhiánynak jól látható tünetei vannak, ilyen az ingadozó vérnyomás és az erős szívdobogás, de az izomgörcsök és a végtagok zsibbadása is figyelmeztethet rá. A hajad és a körmöd állapotának megváltozása is intő jel lehet, valamint a fogfájás is.
A felnőtt szervezetbe naponta 800-1200 milligramm kalciumot kellene bevinni, de az aktívan sportolóknak ennek a mennyiségnek a kétszeresére is szükségük lehet. Nagyon sok élelmiszer van, amely sokkal több kalciumot tartalmaz, mint a tej, ezekről az alapanyagokról itt olvashatsz. Szerencsére komplett fogásokkal is támogathatod a kalciumbeviteledet.
Kalciumban gazdag ételek
Csontleves
A csontleves nemcsak immunerősítő, hanem kalciumban gazdag étel is, amely védi az ízületeket. A csontleves titka, hogy sokáig és lassan főzve oldódnak ki a benne található alapanyagokból a tápanyagok és a vitaminok. Főzheted szárnyasból vagy marhából is. A csontlevest le is fagyaszthatod, később alapléként is felhasználhatod.
Vöröslencse-krémleves sárgarépával
A vöröslencse nemcsak fehérjében, hanem kalciumban is gazdag, így érdemes minél többször főzni valamilyen fogást belőle. A krémleves nagyon könnyen elkészíthető és laktató is, nyugodtan kombinálható többféle zöldséggel. Ebben a vöröslencse-krémlevesben sárgarépa is van, amely nemcsak színben, hanem ízvilágban is illik ehhez az egészséges fogáshoz.
Csicsókás mártogatós
A csicsóka nemcsak azért egészséges, mert nem dobja meg a vércukorszintet, hanem mert immunerősítő, tele van ásványi anyaggal, többek közt kalciummal is. Meglocsolhatod egy kevés olívaolajjal, majd megsütheted sütőben, de szuper mártogatóst is készíthetsz belőle.
Répás energiagolyó datolyával
Az energiagolyók nemcsak egészségesek, hanem tényleg felpörgetnek, legyen szó valamilyen sporttevékenységről vagy csak szellemi koncentrálást igénylő feladatról. Az egyik gyakori összetevőjük a datolya, amely természetes cukorpótló és kalciumban is gazdag. A répás energiagolyót a répatorta-rajongók is szeretni fogják, az édesség izgalmas fűszerektől lesz még finomabb.
Brokkolival pirított marhahús
A brokkoli szintén nagyon egészséges, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag zöldség, amelyet nagyon sokféleképpen elkészíthetsz. A lényeg, hogy ne főzd túl, mert akkor elveszíti értékes tápanyagait és az íze sem lesz jó. A kalciumot és a vasat mindenképpen hasznos, ha egyszerre viszed be a szervezetedbe, ez a pirított marhahús brokkolival tökéletes fogás lesz.
Édeskrumplifasírt
Az édeskrumpli is jó kalciumforrás, amit gyakorlatilag ugyanúgy tudsz felhasználni, mint a hagyományos változatot. Készíthetsz belőle rakottast vagy megsütheted sütőben, de pürének is mennyei. Nagyon egészséges, ha csicseriborsóliszttel dúsítva fasírtot sütsz belőle.
Puha kefires kifli
A kefir nem csak serkenti a bélrendszer működését és gazdag kalciumban, de a diétádat is támogatja. Süteményekbe gyúrva a tésztát nagyon puhává teszi, például ezét a kifliét, amelyet a nap minden szakában szívesen fogsz falatozni.
Burgonya spárgával
Két nagy tavaszi-nyári kedvenc, az újkrumpli és a spárga találkozik ebben a köretben. Egyszerűen készül és nem is igényel különösebb fűszerezést, olyan finomak ezek az ízek együtt. Akár magában is eheted, de persze húsok mellé is kiváló. A spárgát egyébként is érdemes sokat enned, amíg szezonja van, mert szintén tartalmaz kalciumot, nem beszélve a vasról és a magnéziumról.
Mákos sajttorta
A mák szintén nagyon gazdag kalciumban, számos kedvelt édesség készül belőle. A mákos sajttorta talán kevésbé gyakran kerül az asztalra, de olyan ízkombináció, amit mindenképpen érdemes megsütni. Ha pedig sós nassolnivalót keresel, akkor ezt a csavart rudat süsd meg, amelynek a tésztájában szintén mák van.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Szász Eszter / Sóbors