Egyszerű csavart rúd mákkal a tésztájában - Isteni sós nassolnivaló

mákos csavart rúd cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sós nassolnivalók királya a sajtos rúd, amit kis változtatásokkal lehet még finomabbá tenni.

Bár a sajtos rudat se megunni, se abbahagyni nem lehet, mindig érdemes kicsit változtatni rajta, hogy még finomabb legyen. Az alapreceptben rengeteg sajt van, az omlósságról pedig a vaj és a zsír párosa gondoskodik, a klasszikus sajtos rúd receptjét itt találod. Ha extra ropogósra szeretnéd készíteni, keverj a tésztájába egész mákot, ekkor a sajt mennyiségét érdemes csökkenteni.

A mák egyébként is feldobja a hagyományos recepteket, ahogy ezt a sima palacsintát is. Ezt a mákos rudat azzal is különlegesebbé teheted, hogy csavarsz egyet a tésztáján, de természetesen anélkül is ugyanolyan finom lesz. 

Mákos csavart rúd

mákos csavart rúd recept

Hozzávalók 15 adaghoz

Csavart rúd:

  • 200 gramm liszt
  • 200 gramm rétesliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál
  • 150 gramm vaj
  • 100 gramm libazsír
  • 100 gramm reszelt sajt (gouda vagy trappista)
  • 40 gramm mák (egész)
  • 1 darab tojássárgája
  • 100 milliliter tejföl

Tetejére:

  • 1 darab tojásfehérje
  • szóráshoz szezámmag
Recept idők

Elkészítés:

A liszteket szitáljuk egy tálba, keverjük össze a sóval és a sütőporral. Gyúrjuk bele a vajat és a zsírt, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, a tejfölt, a reszelt sajtot és a mákot. Gyúrjuk össze, majd tegyük a hűtőszekrénybe legalább egy órára.  

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. 

Ha kivettük, várjunk egy keveset, hogy szobahőmérsékletű legyen, majd nyújtsuk ki körülbelül 1 centi vastagságúra. Kenjük meg tojásfehérjével, szórjuk meg szezámmaggal és pizzavágóval vágjuk vékony csíkokra. Csavarjunk rajta egyet, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. 

Süssük 15-16 percet. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük