Ilyen borokat kínálj a karácsonyi menühöz: más illik a hal és a vadhús mellé

karácsonyibor
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ünnepek egyik legfontosabb pillére kétségkívül a menü megtervezése és elkészítése, és akár tradicionális ételeket, akár valami merőben új fogást készítesz, ne feledkezz meg a borokról sem.

A karácsony, a szilveszter, az ünnepi vendégvárás, a családi összejövetelek minden év végén rengeteg szervezést igényelnek, hogy aztán gördülékenyen tudd levezényelni őket. Ehhez adunk alább egy kis segítséget.

Buborékok az ünnepekre

Noha egész évben szívesen kortyoljuk a pezsgőket, az év végi ünnepek egyenesen elképzelhetetlenek buborékok nélkül. Szerencsére ma már sokkal többféle alternatívából választhatsz, mint azt elsőre képzelnéd. Gyöngyöző- és habzóborok, cava Spanyolországból, prosecco és franciacorta Olaszországból, crémant és champagne Franciaországból, de választhatsz akár angol vagy újvilági pezsgőt is, vagy a natúr boros világban oly népszerű pét-natot, de akár egy cidert is. A lényeg, hogy legyen benne buborék!

Frittmann Gold Brut pezsgő: a kunsági borvidék egyik kedvelt szőlőfajtájából, ezerjóból készül. Az illatát az alma és a körte mellett a tradicionális pezsgőkészítésre jellemző élesztős, piskótás, kekszes jegyek töltik ki. A korty elegáns felépítésű, az ízvilágban herbális, grépfrútos zamatokkal színesedik a kép. 

BudaPrés Felhős cider: ha idén valami újat szeretnél kipróbálni az ünnepek alatt, és még nem ismered a cidert, ugyanakkor rajongsz az almáért, akkor itt az ideje beszerezni egy palackot! A Felhős cider egyik különlegessége, hogy 12 hónap hordós érlelést kapott, a másik, hogy benne hagyták a finomseprőt, így pohárba töltve folyamatosan fejlődik, változik, akárcsak a felhők az égen.

sóbors kép 840x560 (1).png

Tradicionális és újító fogások mellé

A legtöbb helyen előkerülnek ilyenkor a régi szakácskönyvek, a féltve őrzött családi receptek, és a hagyományos, megszokott ünnepi menü kerül az asztalra. Mások viszont ezt az időszakot használják ki arra, hogy az év közben félretett, harminc összetevőből álló, bonyolult, fúziós fogást készítsék el, és bezsebeljék az érte járó dicséretet. Bármelyikben is ismersz magadra, a jól kiválasztott borok egy magasabb szintre emelik majd a gasztroélményt.

A töltött káposzta és a rántott hal mellé keress egy tartalmasabb, savban gazdag fehérbort, olaszrizlinget, rajnai rizlinget, furmintot vagy chardonnay-t. Ha valamit viszont sok fűszerpaprikával készítesz, mint a halászlé vagy a halpaprikás, ahhoz egy könnyedebb, fűszeres vörösbort, kadarkát, kékfrankost vagy egy alap bikavért válassz. A pulyka mellé egy testesebb fehér-, a kacsa vagy liba mellé egy elegáns vörösbort párosíts, míg a marha- vagy vadhúsokhoz a testes, magasabb alkoholtartalmú borok passzolnak, mint a cabernet sauvignon, a syrah vagy a malbec.

karácsonyibor2

Gyetvai Rajnai Rizling 2021: a balatonfüredi pincészetnél a borász-tulajdonos egyik kedvenc fajtája a rajnai rizling. Komoly és elegáns bor, amelyet bátran letehetsz az ünnepi asztalra. Illatában és ízében méz, őszibarack, alma, citrusok, rozmaring és halvány petrolosság jelenik meg. Élénk savai szépen egyensúlyozzák ki a nehezebb, zsírosabb fogásokat is.

Gere Attila Cabernet Sauvignon Barrique 2017: ez a prémium villányi bor egy meleg, ám kiegyensúlyozott évjárat termése. Érett gyümölcsös jegyeket, meggyet, fügét, hecsedlit fedezhetsz fel benne, mellette szépen integrálódott hordófűszerekkel. Ha például lassan főtt marharagut készítesz vagy steaket sütsz, akkor ne is keress tovább.

sóbors kép 840x560.png

+ 1 tipp: koronázd meg az ünnepet tokaji aszúval!

Egy különleges és egyedi kincs birtokában vagyunk itt, Magyarországon. A tokaji aszú luxusát legalább ilyenkor, karácsonykor tapasztaljuk meg mi is. Ez a folyékony arany különleges élménnyé varázsolja a vele töltött időt, akár magában kortyolod, akár karácsonyi sütemények mellé kínálod.

Cover és 2. fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük