10 pompás karácsonyi recept a hagyományos kedvencektől az újragondolt változatokig

karácsonyi főételválogatás cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szemet gyönyörködtető és ízletes fogások az ünnepi asztalra, régi hagyományos kedvencek és újragondolt receptek egy csokorba szedve.

Az ünnepi készülődés csodás a maga módján, de nehéz is lehet, ha épp a karácsonyi lakomán töri az ember a fejét.

Ilyenkor a legtöbben a hagyományos vonalon maradnak, a töltött káposzta és halászlé kötelező. Következő recept-összeállításunkban a karácsonyi ételeké a főszerep, mutatjuk a kedvenceinket: helyet kap a válogatásban a hagyományőrzés, és húsmentes fogásra is adunk ötletet, ha még nem tudnád, mivel készülj az ünnepre.

Töltött káposzta

A tradicionális kedvenc az ünnepi asztal éke, a fogás tájegységenként és családonként is máshogy készül. Az egyik legnépszerűbb hazai változat a szabolcsi, de hús nélküli vegetáriánus receptet is ki lehet próbálni. A töltött káposztát érdemes nagyobb adagban összedobni, mert másnap felmelegítve is jólesik. Ha még nem tudod, idén milyen recept szerint alkosd meg az ételt, akkor érdemes elolvasnod korábbi cikkünket, melyben a tökéletes káposzta készítésének titkait áruljuk el. Recepteket is ajánlunk, a híres szabolcsi mellett a füstölt hússal készült változatot is érdemes kipróbálni.

karácsonyi főételválogatás   ct7

Halászlé

A halászlé szintén a magyar konyha egyik különlegessége, mely sokféle recept szerint kipróbálható. A fogást tájegységenként máshogy főzik, a legtöbb változatban passzírozással. A halászlé akkor az igazi, ha finom hazai hagyma és fűszerpaprika kerül bele, halból pedig többfélét használj (harcsa, ponty, keszeg). A halászlé készítésénél az egyik legfontosabb szabály, hogy a fűszerpaprikát mindig lobogó vízbe kell szórni, mert különben leég az edény aljára.

karácsonyi főételválogatás   ct6

Székelykáposzta

A másik kedvelt karácsonyi káposztás étel a székelykáposzta, mely szintén sokféle recept szerint készülhet. Az ünnep alkalmával érdemes gazdagabban tálalni, a hús mellé kolbász is kerüljön, úgy sokkal ízletesebb a fogás. Ha pedig még tovább dúsítanád, akkor füstölt szalonnát is adhatsz az ételhez, és még rántással is kipróbálhatod.

karácsonyi főételválogatás   ct5

Vörösboros kacsacomb

A sült kacsacomb a karácsonyi asztal sztárja, mely kevés munkával készül, mégis fenséges. A combokat simán sóval, borssal és fokhagymával bőven elég fűszerezni, de ha már ünnepi sült, használj bátran karakteres fűszereket és vörösbort is. Hogy még különlegesebb legyen a sült kacsacomb, a sütési idő utolsó fázisában mézet is ajánlott csorgatni rá. A méztől szép fényes lesz a sült, és az édeskés aroma remekül áll a húsnak.

karácsonyi főételválogatás   ct4

Sajttal és sonkával töltött csirke

A sajttal és sonkával töltött csirke remek ünnepi fogás, hisz amellett, hogy finom, nagyon mutatós is. A töltött hústekercs elkészítése egyáltalán nem nehéz, csak annak tűnik: használj hústűt a rögzítéséhez, vagy csomagold folpackba. A folpackos megoldásnál figyelj rá, hogy szorosan rögzítsd a tekercs formáját, majd panírozás előtt tedd hűtőbe 30 percre, hogy strapabíróbb legyen, úgy jobban megmarad az alakja.

karácsonyi főételválogatás   ct3

Egyben sült fűszeres sertéskaraj

Az egyben sült karaj csodás fogás, próbáld ki töltelékkel, baconnel borítva, vagy jó fűszeresen megsütni. Hogy a hús igazán szaftos legyen, érdemes sütés előtt serpenyőben körbepirítani. Az ízletes sült bármilyen körettel kínálva mennyei, ha pedig maradna belőle, szendvicsalapanyagnak is tökéletes. Szép vékonyan szeletelve pompás lesz.

karácsonyi főételválogatás

Aszalt szilvás pulykarolád baconben

Az ünnepi fogás egyik kötelezője a pulyka. Ilyenkor sokan egészben sütik meg a szárnyast, vagy a mellét valamilyen különleges töltelékkel dúsítják. Az egyik ilyen kedvenc az aszalt szilvával töltött pulykarolád: hogy igazán ízletes és mutatós legyen, baconnel körbetekerve ajánlott megsütni. A baconnek köszönhetően a hús nem szárad ki. Ha nem szereted a szilvát, akkor gesztenyével töltsd meg a csodás roládot.

karácsonyi főételválogatás ct2

Karácsonyi rántott pontypatkó

A rántott pontypatkó csodás ünnepi finomság, mely kevés munkával készül. Hogy igazán fenséges legyen a rántott hal, a bundáját bátran fűszerezd. A zsemlemorzsába keverj zöldfűszereket, vagy dióval, mandulával gazdagítsd. A zsemlemorzsás panír helyett fűszerpaprikás lisztbe forgatva is megsütheted a pontypatkót.

karácsonyi főételválogatás  ct1

Vadas libamellel

A fejedelmi fogást általában marhából szokás készíteni, ám ha igazán különleges étellel készülnél az ünnepnapra, akkor libával alkosd meg. A libamell tökéletesen illik a csodás szószhoz, mely mellől a zsemlegombóc sem hiányozhat. Persze tésztával, krumpligombóccal vagy knédlivel is szervírozhatod az ízekben gazdag ételt.

35603329 30680c24ab54f87938d307bc0219d03d o

Rántott sajt

A rántott sajt a vegetáriánusok körében nagy kedvenc, mely mozzarellából sütve a legfinomabb. A rántott finomság elkészítése nem nehéz, csupán az okoz bosszúságot, ha a sajt kifolyik a bundából. Hogy ezt elkerüld, érdemes dupla panírral készíteni és fagyasztóba helyezni a bepanírozott sajtot sütés előtt. A sajtot hagyományosan bő olajban vagy forró levegős sütőben is elkészítheted.

Fotók: Getty Images,  Kiss Marietta Panka

Ezt is szeretjük