Rostban és vitaminokban gazdag a karalábé: a levelét sem szabad kidobni

Karalábé egészséges cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A karalábé értékes táplálék, érdemes beépíteni az étrendbe, nyersen és főve is kiváló. Rendszeres fogyasztásával erősíthető az immunrendszer, de a bőr és a haj egészségéhez is hozzájárul.

A karalábé a káposztafélék családjába tartozik, vitaminokban dúskáló zöldség, mely kalciumot, magnéziumot, káliumot, vasat és foszfort is tartalmaz. Mivel káposztaféle, így olyan összetevők is találhatók benne, melyek segítenek a daganatos betegségek elleni küzdelemben, vagyis lassítják azok növekedését, csökkentik az emlő-, bélrendszeri és a tüdőrák rizikóját.

A karalábé sok változatban ismert, leggyakrabban a világoszöld színben pompázót fogyasztják, pedig lila színben is fellelhető. Ezek a változatok csak színükben különböznek, ízben ugyanolyanok. A zöldség változatosan felhasználható, nyersen és főve is fogyasztható, de savanyításra és konzerválásra nem alkalmas. Az, hogy nem lehet tartósítani, egyáltalán nem probléma, hisz egész évben terem, könnyen beszerezhető.

Karalábé egészséges ct1

A karalábé igazi kincs!

A gumó érdemei közé sorolandó, hogy rostban gazdag, ezért jó hatással van az emésztésre, kéntartalma miatt antibakteriális tulajdonsága van. Vitaminok közül gazdag C-vitaminban: egy csészényi nyers karalábé fedezi a napi C-vitamin-szükségletet. A karalábé a szívet is védi, a benne található káliummennyiség hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez. A kálium az izmok és az idegek megfelelő működését is támogatja. A benne lévő vas segít megelőzni a vashiányos vérszegénységet, a kalcium pedig elsősorban a csontok egészségéhez járul hozzá.

Karalábé egészséges ct3

A karalábé B1- és B6-vitamint is tartalmaz, melyek a bőr és a haj szépségéért felelnek. Épp ezért remek természetes szépségvitamin: ropogtasd nyersen vagy almával és répával párosítva hajtsd fel turmix formájában, a hajadon és bőrödön is látszani fog a törődés.

A zöldség diétába is beilleszthető, a kalóriatartalma csekély, egy bögrényi 36 kalóriát tartalmaz. Rosttartalma miatt támogatja a megfelelő anyagcserét.

Ne dobd ki a levelét!

A gumó mellett a levele is fogyasztható: tele van ízzel és értékekkel, pont úgy, mint a ropogós, zsenge feje. Persze csak akkor, ha vegyszermentes levélről van szó, mely hibátlan, nem sérült. A szép levélből készülhet saláta, de párolva vagy levesbe főzve is tökéletes. Felhasználás előtt mindig alaposan mosd meg!

Karalábé egészséges ct4

Vásárlás, tárolás és felhasználás

Karalábévásárlásnál mindig a friss levelű, ép héjú, üde színben ragyogót keresd. Kerüld a repedt darabokat, mert ezek fásak.

A megvásárolt zöldséget hűvös helyen tárold, hűtőben, kamrában és pincében is el van. Ha hosszabb időre raktározod, mindig ellenőrizd a minőségét.

A karalábé a húslevesben kötelező, de más zöldséglevesben is kipróbálható. A gumójából és a leveléből sokféle finomság készülhet. Nyersen egészséges saláták, turmixok alkothatók belőle. Főzve a leves mellett főzelék is készülhet belőle, valamint töltve is érdemes kipróbálni. A karalábé szereti a fűszereket, jól illik hozzá a kapor, lestyán és a borsikafű is.

Darált hússal töltött karalábé

töltött karalábé recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 darab karalábé
  • 40 dekagramm darált hús
  • 1 fej hagyma
  • 1 kávéskanál
  • 1 csipet bors
  • 1 marék petrezselyem (apróra vágva)
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 darab tojás
  • 2 deciliter tejszín
  • 1 marék kapor
  • 2 deciliter alaplé
  • 5 dekagramm vaj
Recept idők

Elkészítés:

A karalábékat meghámozzuk, kivájjuk a közepüket.
A darált húst összekeverjük a tojással, ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal. A kivájt karalábédarabokat egy kis hagymán megdinszteljük, hozzákeverjük a darált húsos masszához, és visszatöltjük a karalábéba. A töltött paprikához hasonlóan, itt is készíthetünk olyan húsgombócokat, amiket nem töltünk vissza, talán úgy a gyerekek is szívesebben megeszik.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Készítsünk egy alaplevet, amit öntsünk a karalábék alá. Takarjuk le őket fóliával, és tegyük a sütőbe fél órára. Ha megpárolódott, vegyük ki őket.

Vajjal, egy kis liszttel és apróra vágott petrezselyemmel és kaporral készítsünk világos rántást, majd vegyük le a tűzről, és ízlés szerint egy kis tejszínt is keverjünk hozzá. Ezzel a lével locsoljuk meg a karalábékat.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük