Rostban és vitaminokban gazdag a karalábé: a levelét sem szabad kidobni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Békebeli almás béles: sok gyümölccsel, fahéjjal az igazi
Jól kenhető baconös tojáskrém: ropogós kenyérre kenve mennyei
Diós, lekváros kevert süti: tojás nélkül készül
Ropogós mandulakéregben sült csirke: belül vajpuha és omlós a hús
Itt a körteszezon! Nemcsak finom, de még a szívednek is jót tesz
A karalábé értékes táplálék, érdemes beépíteni az étrendbe, nyersen és főve is kiváló. Rendszeres fogyasztásával erősíthető az immunrendszer, de a bőr és a haj egészségéhez is hozzájárul.
A karalábé a káposztafélék családjába tartozik, vitaminokban dúskáló zöldség, mely kalciumot, magnéziumot, káliumot, vasat és foszfort is tartalmaz. Mivel káposztaféle, így olyan összetevők is találhatók benne, melyek segítenek a daganatos betegségek elleni küzdelemben, vagyis lassítják azok növekedését, csökkentik az emlő-, bélrendszeri és a tüdőrák rizikóját.
A karalábé sok változatban ismert, leggyakrabban a világoszöld színben pompázót fogyasztják, pedig lila színben is fellelhető. Ezek a változatok csak színükben különböznek, ízben ugyanolyanok. A zöldség változatosan felhasználható, nyersen és főve is fogyasztható, de savanyításra és konzerválásra nem alkalmas. Az, hogy nem lehet tartósítani, egyáltalán nem probléma, hisz egész évben terem, könnyen beszerezhető.
A karalábé igazi kincs!
A gumó érdemei közé sorolandó, hogy rostban gazdag, ezért jó hatással van az emésztésre, kéntartalma miatt antibakteriális tulajdonsága van. Vitaminok közül gazdag C-vitaminban: egy csészényi nyers karalábé fedezi a napi C-vitamin-szükségletet. A karalábé a szívet is védi, a benne található káliummennyiség hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez. A kálium az izmok és az idegek megfelelő működését is támogatja. A benne lévő vas segít megelőzni a vashiányos vérszegénységet, a kalcium pedig elsősorban a csontok egészségéhez járul hozzá.
A karalábé B1- és B6-vitamint is tartalmaz, melyek a bőr és a haj szépségéért felelnek. Épp ezért remek természetes szépségvitamin: ropogtasd nyersen vagy almával és répával párosítva hajtsd fel turmix formájában, a hajadon és bőrödön is látszani fog a törődés.
A zöldség diétába is beilleszthető, a kalóriatartalma csekély, egy bögrényi 36 kalóriát tartalmaz. Rosttartalma miatt támogatja a megfelelő anyagcserét.
Ne dobd ki a levelét!
A gumó mellett a levele is fogyasztható: tele van ízzel és értékekkel, pont úgy, mint a ropogós, zsenge feje. Persze csak akkor, ha vegyszermentes levélről van szó, mely hibátlan, nem sérült. A szép levélből készülhet saláta, de párolva vagy levesbe főzve is tökéletes. Felhasználás előtt mindig alaposan mosd meg!
Vásárlás, tárolás és felhasználás
Karalábévásárlásnál mindig a friss levelű, ép héjú, üde színben ragyogót keresd. Kerüld a repedt darabokat, mert ezek fásak.
A megvásárolt zöldséget hűvös helyen tárold, hűtőben, kamrában és pincében is el van. Ha hosszabb időre raktározod, mindig ellenőrizd a minőségét.
A karalábé a húslevesben kötelező, de más zöldséglevesben is kipróbálható. A gumójából és a leveléből sokféle finomság készülhet. Nyersen egészséges saláták, turmixok alkothatók belőle. Főzve a leves mellett főzelék is készülhet belőle, valamint töltve is érdemes kipróbálni. A karalábé szereti a fűszereket, jól illik hozzá a kapor, lestyán és a borsikafű is.
Darált hússal töltött karalábé
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab karalábé
- 40 dekagramm darált hús
- 1 fej hagyma
- 1 kávéskanál só
- 1 csipet bors
- 1 marék petrezselyem (apróra vágva)
- 1 evőkanál liszt
- 1 darab tojás
- 2 deciliter tejszín
- 1 marék kapor
- 2 deciliter alaplé
- 5 dekagramm vaj
Elkészítés:
A darált húst összekeverjük a tojással, ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal. A kivájt karalábédarabokat egy kis hagymán megdinszteljük, hozzákeverjük a darált húsos masszához, és visszatöltjük a karalábéba. A töltött paprikához hasonlóan, itt is készíthetünk olyan húsgombócokat, amiket nem töltünk vissza, talán úgy a gyerekek is szívesebben megeszik.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Készítsünk egy alaplevet, amit öntsünk a karalábék alá. Takarjuk le őket fóliával, és tegyük a sütőbe fél órára. Ha megpárolódott, vegyük ki őket.
Vajjal, egy kis liszttel és apróra vágott petrezselyemmel és kaporral készítsünk világos rántást, majd vegyük le a tűzről, és ízlés szerint egy kis tejszínt is keverjünk hozzá. Ezzel a lével locsoljuk meg a karalábékat.
Fotók: Getty Images