![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Rostban és vitaminokban gazdag a karalábé: a levelét sem szabad kidobni
![Karalábé egészséges cover](https://kep.index.hu/1/0/4962/49625/496250/49625060_3782810_0b4fb84a9529757605fea32e71fef837_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A karalábé értékes táplálék, érdemes beépíteni az étrendbe, nyersen és főve is kiváló. Rendszeres fogyasztásával erősíthető az immunrendszer, de a bőr és a haj egészségéhez is hozzájárul.
A karalábé a káposztafélék családjába tartozik, vitaminokban dúskáló zöldség, mely kalciumot, magnéziumot, káliumot, vasat és foszfort is tartalmaz. Mivel káposztaféle, így olyan összetevők is találhatók benne, melyek segítenek a daganatos betegségek elleni küzdelemben, vagyis lassítják azok növekedését, csökkentik az emlő-, bélrendszeri és a tüdőrák rizikóját.
A karalábé sok változatban ismert, leggyakrabban a világoszöld színben pompázót fogyasztják, pedig lila színben is fellelhető. Ezek a változatok csak színükben különböznek, ízben ugyanolyanok. A zöldség változatosan felhasználható, nyersen és főve is fogyasztható, de savanyításra és konzerválásra nem alkalmas. Az, hogy nem lehet tartósítani, egyáltalán nem probléma, hisz egész évben terem, könnyen beszerezhető.
![Karalábé egészséges ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4962/49625/496251/49625126_a954e3442bc5d0c17fd5e5ce256902f3_wm.jpg)
A karalábé igazi kincs!
A gumó érdemei közé sorolandó, hogy rostban gazdag, ezért jó hatással van az emésztésre, kéntartalma miatt antibakteriális tulajdonsága van. Vitaminok közül gazdag C-vitaminban: egy csészényi nyers karalábé fedezi a napi C-vitamin-szükségletet. A karalábé a szívet is védi, a benne található káliummennyiség hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez. A kálium az izmok és az idegek megfelelő működését is támogatja. A benne lévő vas segít megelőzni a vashiányos vérszegénységet, a kalcium pedig elsősorban a csontok egészségéhez járul hozzá.
![Karalábé egészséges ct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4962/49625/496251/49625134_bef4910a2ebf4a781f43d8daffb71b05_wm.jpg)
A karalábé B1- és B6-vitamint is tartalmaz, melyek a bőr és a haj szépségéért felelnek. Épp ezért remek természetes szépségvitamin: ropogtasd nyersen vagy almával és répával párosítva hajtsd fel turmix formájában, a hajadon és bőrödön is látszani fog a törődés.
A zöldség diétába is beilleszthető, a kalóriatartalma csekély, egy bögrényi 36 kalóriát tartalmaz. Rosttartalma miatt támogatja a megfelelő anyagcserét.
Ne dobd ki a levelét!
A gumó mellett a levele is fogyasztható: tele van ízzel és értékekkel, pont úgy, mint a ropogós, zsenge feje. Persze csak akkor, ha vegyszermentes levélről van szó, mely hibátlan, nem sérült. A szép levélből készülhet saláta, de párolva vagy levesbe főzve is tökéletes. Felhasználás előtt mindig alaposan mosd meg!
![Karalábé egészséges ct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4962/49625/496251/49625148_c1820130b61cd37bdaa008a01c62a3f4_wm.jpg)
Vásárlás, tárolás és felhasználás
Karalábévásárlásnál mindig a friss levelű, ép héjú, üde színben ragyogót keresd. Kerüld a repedt darabokat, mert ezek fásak.
A megvásárolt zöldséget hűvös helyen tárold, hűtőben, kamrában és pincében is el van. Ha hosszabb időre raktározod, mindig ellenőrizd a minőségét.
A karalábé a húslevesben kötelező, de más zöldséglevesben is kipróbálható. A gumójából és a leveléből sokféle finomság készülhet. Nyersen egészséges saláták, turmixok alkothatók belőle. Főzve a leves mellett főzelék is készülhet belőle, valamint töltve is érdemes kipróbálni. A karalábé szereti a fűszereket, jól illik hozzá a kapor, lestyán és a borsikafű is.
Darált hússal töltött karalábé
![töltött karalábé recept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29102/291027/29102749_038793974db6b0588a0189780295fd2b_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab karalábé
- 40 dekagramm darált hús
- 1 fej hagyma
- 1 kávéskanál só
- 1 csipet bors
- 1 marék petrezselyem (apróra vágva)
- 1 evőkanál liszt
- 1 darab tojás
- 2 deciliter tejszín
- 1 marék kapor
- 2 deciliter alaplé
- 5 dekagramm vaj
Elkészítés:
A darált húst összekeverjük a tojással, ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal. A kivájt karalábédarabokat egy kis hagymán megdinszteljük, hozzákeverjük a darált húsos masszához, és visszatöltjük a karalábéba. A töltött paprikához hasonlóan, itt is készíthetünk olyan húsgombócokat, amiket nem töltünk vissza, talán úgy a gyerekek is szívesebben megeszik.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Készítsünk egy alaplevet, amit öntsünk a karalábék alá. Takarjuk le őket fóliával, és tegyük a sütőbe fél órára. Ha megpárolódott, vegyük ki őket.
Vajjal, egy kis liszttel és apróra vágott petrezselyemmel és kaporral készítsünk világos rántást, majd vegyük le a tűzről, és ízlés szerint egy kis tejszínt is keverjünk hozzá. Ezzel a lével locsoljuk meg a karalábékat.
Fotók: Getty Images