Kelesztéssel, de anélkül is isteni a fánk – Kedvenc receptjeinket mutatjuk

fánk cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fánksütés hagyományosan a farsangi időszakhoz kötődik, de annyiféle változata ismert, hogy érdemes alkalomtól függetlenül is kipróbálni a különböző recepteket.

A fánk legtöbbször kelt tésztából készül, de van sütőporos változata is, amely kevésbé időigényes, csak összegyúrod a hozzávalókat, és kisütöd. A hagyományos magyar fánk, a csöröge pedig még ennél is egyszerűbb, ha szereted, próbáld ki a túróval töltött verziót is. 

A fánk talán az Egyesült Államokban a legnépszerűbb, de ott inkább cukormázasan készítik, amely itthon is népszerű már. Magyarországon a fánk a 19. században terjedt el, farsangkor eszik a leggyakrabban. A zsidó vallásban pedig hanukakor sütnek belőle jó sokat. 

Ha a fánkkészítésben az olajszag zavar, akkor érdemes beszerezned egy fánksütő formát, amely olyasmi, mint a muffinforma. Nemcsak egyszerűbben készíthetsz benne fánkot, hanem szinte zsírmentesen, ami nemcsak a konyhának, de az alakodnak is jót tesz. Rengeteg fánkfélét ismerünk, most a kedvenceinkből válogattunk.

fánkok álló

Fritule

A fritule a horvátok hagyományos karácsonyi édessége, de farsangkor is érdemes elkészíteni, nem kell keleszteni, csak bele kell szaggatni a forró olajba. A fritulét porcukorral meghintve, de karamell- vagy almaszósszal is kínálhatod. 

fritule álló1 ok

Cukormázas fánk

Amerikában ez a legnépszerűbb fánktípus, amelyet itthon is megvehetsz már szinte bármelyik szupermarketben is. Ez a fajta igazi kalóriabomba, egy darab bőven elég a boldogsághoz. A cukormázas fánk élesztővel készül, dagasztanod kell, és ha megsült, rácsorgatnod a mázat.

cukormázas fánk álló

Churros

A spanyolok fánkja a churros, amelynek a tésztáját habzsákba kell tölteni, olajba nyomni, majd ollóval kell levágni a darabokat. A kelesztés nélkül készülő, ropogósra sült tésztába narancshéj is kerül, de mehet bele egy kevés a levéből is. Csokiszósszal tálalva nagyon finom. Ha még különlegesebben szeretnéd elkészíteni, akkor keverj bele reszelt almát

churros álló

Sütőtökös fánk

Ez a fánk sem élesztővel készül, vaj, cukor és joghurt van a tésztájában, de könnyű lesz a sütőportól és a szódabikarbónától. Kevésbé légies, mint a hagyományos verzió, a sütőtök is tartalmasabbá teszi. A sütőtökös fánkot sütheted olajban, de a fánksütőben is.

sütőtökös fánk álló

Fahéjas-almás fánk

Az almaborral készült fánkot mindenképpen készítsd el. Az alma cider formájában és reszelve kerül a sütőporos tésztába, jól fogod érezni az ízeket benne. Az alma és a fahéj kitűnő páros, így a fűszerből is mindenképp keverj a tésztába.

almás fánk álló

Görög fánk

A loukoumadest, vagyis a görög fánkot fahéjas-porcukros bunda borítja, kicsit hasonlít a magyar változathoz, de narancshéj és méz is dúsítja a tésztáját. Érdemes fogyasztás előtt mézet csorgatni a kisült fánkokra.

görög fánk álló

Marokkói fánk

Ha Marokkóban jársz, a helyi bazárban mindenképpen kóstold meg a Sfenjt, a marokkói fánkot, amit ropogósra sütve árulnak. A kisült fánkokat pálmalevélből készült hurokra fűzik, majd cukorba vagy mézbe mártják. 

marokkói fánk álló

Citromos fánk

A citromos fánk a puha tésztáját a görög joghurtnak köszönheti, a citrom reszelt héja pedig üde, friss hatást kölcsönöz az édességnek. A fánkra érdemes citromos mázat is készítened. Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, akkor egy marék mákot is gyúrj a tésztába. 

citromos fánk álló

Spanyol fánk

A rosquillas, vagyis a spanyol fánk puha, könnyed textúrájú, olajban sült édesség, amit hagyományosan a húsvéti ünnepekre készítenek el. A fánk mind az alapanyagát, mind a készítési módját tekintve nagyon hasonlít a már említett churroshoz, csak a formájukban különböznek: a rosquillas kerek, a közepén – az amerikai fánkokhoz hasonlóan – lyukas. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük