Kelesztéssel, de anélkül is isteni a fánk – Kedvenc receptjeinket mutatjuk
Cikkek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Pumpkin spice smoothie: krémes innivaló melengető fűszerekkel
Mennyei mustáros csirkemellfilé: kétféle sajt kerül a töltelékbe
Terítéken az édesburgonya: 10 kedvenc receptünket mutatjuk
Illatos, narancsos-kardamomos muffin: kevert tészta különleges kivitelben
Szuper krémes céklás rizottó: a sült zöldség a titka
A fánksütés hagyományosan a farsangi időszakhoz kötődik, de annyiféle változata ismert, hogy érdemes alkalomtól függetlenül is kipróbálni a különböző recepteket.
A fánk legtöbbször kelt tésztából készül, de van sütőporos változata is, amely kevésbé időigényes, csak összegyúrod a hozzávalókat, és kisütöd. A hagyományos magyar fánk, a csöröge pedig még ennél is egyszerűbb, ha szereted, próbáld ki a túróval töltött verziót is.
A fánk talán az Egyesült Államokban a legnépszerűbb, de ott inkább cukormázasan készítik, amely itthon is népszerű már. Magyarországon a fánk a 19. században terjedt el, farsangkor eszik a leggyakrabban. A zsidó vallásban pedig hanukakor sütnek belőle jó sokat.
Ha a fánkkészítésben az olajszag zavar, akkor érdemes beszerezned egy fánksütő formát, amely olyasmi, mint a muffinforma. Nemcsak egyszerűbben készíthetsz benne fánkot, hanem szinte zsírmentesen, ami nemcsak a konyhának, de az alakodnak is jót tesz. Rengeteg fánkfélét ismerünk, most a kedvenceinkből válogattunk.
Fritule
A fritule a horvátok hagyományos karácsonyi édessége, de farsangkor is érdemes elkészíteni, nem kell keleszteni, csak bele kell szaggatni a forró olajba. A fritulét porcukorral meghintve, de karamell- vagy almaszósszal is kínálhatod.
Cukormázas fánk
Amerikában ez a legnépszerűbb fánktípus, amelyet itthon is megvehetsz már szinte bármelyik szupermarketben is. Ez a fajta igazi kalóriabomba, egy darab bőven elég a boldogsághoz. A cukormázas fánk élesztővel készül, dagasztanod kell, és ha megsült, rácsorgatnod a mázat.
Churros
A spanyolok fánkja a churros, amelynek a tésztáját habzsákba kell tölteni, olajba nyomni, majd ollóval kell levágni a darabokat. A kelesztés nélkül készülő, ropogósra sült tésztába narancshéj is kerül, de mehet bele egy kevés a levéből is. Csokiszósszal tálalva nagyon finom. Ha még különlegesebben szeretnéd elkészíteni, akkor keverj bele reszelt almát.
Sütőtökös fánk
Ez a fánk sem élesztővel készül, vaj, cukor és joghurt van a tésztájában, de könnyű lesz a sütőportól és a szódabikarbónától. Kevésbé légies, mint a hagyományos verzió, a sütőtök is tartalmasabbá teszi. A sütőtökös fánkot sütheted olajban, de a fánksütőben is.
Fahéjas-almás fánk
Az almaborral készült fánkot mindenképpen készítsd el. Az alma cider formájában és reszelve kerül a sütőporos tésztába, jól fogod érezni az ízeket benne. Az alma és a fahéj kitűnő páros, így a fűszerből is mindenképp keverj a tésztába.
Görög fánk
A loukoumadest, vagyis a görög fánkot fahéjas-porcukros bunda borítja, kicsit hasonlít a magyar változathoz, de narancshéj és méz is dúsítja a tésztáját. Érdemes fogyasztás előtt mézet csorgatni a kisült fánkokra.
Marokkói fánk
Ha Marokkóban jársz, a helyi bazárban mindenképpen kóstold meg a Sfenjt, a marokkói fánkot, amit ropogósra sütve árulnak. A kisült fánkokat pálmalevélből készült hurokra fűzik, majd cukorba vagy mézbe mártják.
Citromos fánk
A citromos fánk a puha tésztáját a görög joghurtnak köszönheti, a citrom reszelt héja pedig üde, friss hatást kölcsönöz az édességnek. A fánkra érdemes citromos mázat is készítened. Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, akkor egy marék mákot is gyúrj a tésztába.
Spanyol fánk
A rosquillas, vagyis a spanyol fánk puha, könnyed textúrájú, olajban sült édesség, amit hagyományosan a húsvéti ünnepekre készítenek el. A fánk mind az alapanyagát, mind a készítési módját tekintve nagyon hasonlít a már említett churroshoz, csak a formájukban különböznek: a rosquillas kerek, a közepén – az amerikai fánkokhoz hasonlóan – lyukas.
Fotó: Getty Images