Ezekből a kékfrankos borokból szerezz be egy üveggel: hurka mellé kötelezők
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ropogós
Puha mézeskalács csokiba mártva: így dobd fel az ünnepi sütit
Friss, ropogós spenótsaláta vörös áfonyával: ünnepi köret sültek mellé
Krémes karácsonyi diótorta: beragyogja az ünnepi asztalt
Gazdag, ünnepi halászlé: karácsonykor kötelező az asztalra
10 mesés aprósütemény karácsonyra: mutatósak és finomak
A kékfrankos népszerű a borászok között, és egyre trendibb a borfogyasztók körében is. Sokoldalú fajta, ami a könnyed rozétól a dűlőszelektált nagy borokig terjed, így mindig kéznél van, akkor is, ha egy jó ivású, hétköznapi borra, és akkor is, ha egy komoly borélményre vágysz.
Közép-Európában a legelterjedtebb a kékfrankos, amelynek különböző elnevezései jól mutatják, mely területeken találkozni vele. A nemzetközi borvilág által leginkább használt blaufränkisch mellett a blauer limberger vagy lemberger, limberger, franconia, frankovka, frankovka modra, moravka nevek ugyanezt a fajtát jelölik.
Nálunk egy legenda ugyan a Soproni borvidékhez köti még a nevét is, de nincs olyan borvidékünk, ahol ne lenne megtalálható a kékfrankos, még Tokajban is, ahol ugyan nem hivatalos fajta, de szintén jelen van. Megbízható szőlő, amelyből minden évjáratban nagy biztonsággal készíthető bor. Vastagabb héja jobban ellenáll a fagynak és a betegségeknek is. Pont ezért szeretik a borászok, hiszen a kékfrankosra mindig számíthatnak.
Változatos a felhasználása
Inkább savhangsúlyos, közepes tannintartalommal és közepes testtel. Piros bogyós gyümölcsök, szeder, cseresznye, fekete bors, csokoládé jellemzik az általános aromaprofilját. Változatos borok készíthetők belőle, a rozétól kezdve a silleren át a hétköznapra szánt vöröseken keresztül a komoly, dűlőszelektált palackokig. Fontos szerephez jut a házasításokban is: a bikavérek alapja mindig a kékfrankos, de a nagyobb testű világfajtákból összeállított cuvée-k esetében is előszeretettel használják élénk savai miatt.
Mihez illik?
Ezek a savak teszik, hogy zsírosabb ételekkel is jól párosítható, ideális választás kacsa vagy liba mellé, vadszárnyasokhoz, véres hurkához. Választhatod a fűszerpaprikával készült magyaros ételekhez, vagy paradicsomos fogásokhoz, tésztákhoz, pizzákhoz is. Szereti a káposztával készült ételeket, a céklát és a gombát is.
Karner Vitézföld Kékfrankos 2017
A Mátrai borvidéken Karner Gábor és lánya, Fanni natúrborokat készítenek, így csak az vágjon bele a boraik kóstolásába, aki elég nyitottnak érzi magát. Ha ez megvan, akkor viszont csodaszép és izgalmas tételekre bukkanhatsz náluk, például erre a kékfrankosra. A Vitézföld-dűlőről szüretelt alapanyagot szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül palackozták. Fekete és erdei bogyós gyümölcsök, kökény, szeder, gyógynövények, fűszerek és ásványosság jellemzik, komplex és egyedi tétel, amit nem egyhamar felejtesz el.
Heimann & Fiai Szívem Kékfrankos 2018
A jól ismert szekszárdi borászat pár éve lépett ki a piacra egy új borcsaláddal, aminek a Heimann & Fiai nevet adták. A kékfrankosból és kadarkából álló szortiment tételei a termőhelyre koncentrálnak. A Szívem a Baranya-völgy parcellából származik, ahol régi, ötvenéves tőkék találhatók. A borban friss, fanyar meggyet és szedret érezni, kék virágokat, fekete borsot és hordófűszereket. Életteli a korty, tartalmas és komplex az élmény, amit ad.
Páger Kékfrankos 2019
Mátrai borász lett Páger Mátyásból, aki egyelőre még hobbiból űzi ezt a tevékenységet, de ez a borai szempontjából mellékes is. Organikus szemléletmóddal gondozza a szőlőt, és a lehető legkevesebb beavatkozással készíti a borokat. Friss szemlélet, kísérletező kedv, szép borok: ilyen borászokra van szüksége minden borvidéknek. A 2019-es kékfrankos a Gereg-dűlőről származik. Koncentrált, ugyanakkor elegáns, nagyon szerethető tétel, amelyben fekete bogyósokat érezni, szilvát és fanyar gránátalmát, intenzív fűszerességet.
Fotó: Kőrösi Tamás
Fotók: Getty Images