A korpa fogyaszt, táplál és méregtelenít: így csempészd a család étrendjébe észrevétlenül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Egy csomó gyógyhatása van a korpának az ismerteken túl, mert nem csak az emésztést pörgeti, de közben táplál is.
Egy alapvetően furcsa ellentmondás korpát enni, hiszen ez az a külső héj, amit elsőként leszednek a búzamagról, mikor feldolgozzák. Csak egy melléktermék, semmi más, mégis elképesztő értékek rejlenek benne, ezért, ha már a malomban leszedik, mi szépen visszadolgozzuk az ételeinkbe.
Persze nem csak a búzának van korpája, hanem a zabnak is, sőt, a kölesnek, az árpának, a kukoricának és a rozsnak, de ugyanúgy, ahogy a gabonák többi része, a korpáik is más tápanyagokban gazdagok, más a felépítésük. Bizonyára sokan tudják, mennyire magas rosttartalommal rendelkeznek, az azonban nem biztos, hogy mindenki számára világos, mennyi egyéb remek tartalom található meg bennük.
Fehérje
A korpának sokkal magasabb a fehérjetartalma, mint a gabonák magjának. A Healthline szerint egy 29 grammos adag már 4,5 gramm fehérjét tartalmaz, ami elég jó arány a növényi alapanyagok körében. Emellett a kalóriatartalma viszonylag alacsony és szénhidrátból sincs benne sok.
Ásványi anyag
Kiemelkedően magas a foszfor- és a cinktartalma, de szelén, vas és magnézium is nagyon sok van benne.
Rost
Egy 29 grammos adag az egész napi rostbevitelünket fedezheti, éppen ezért érdemes óvatosan fogyasztani, mert amíg nem szokott hozzá a szervezet, addig az emésztés felgyorsulása is jelentős túlzásokba eshet. Ha minden nap csak egy keveset eszünk, az biztosan nem árt, csak használ a bélrendszernek, és nem is csak tisztító funkciója által, hanem a benne található prebiotikumok segítségével is.
Felhasználása
A legkézenfekvőbb beviteli módja müzlihez, joghurthoz keverve enni, de a zabkásában még észrevétlenebb módon tűnik el. Amikor kenyeret, muffint, kekszet, palacsintát sütünk, akkor is elbírnak a tészták egy-két evőkanálnyit belőle, sőt, a kenyerek és kekszek jóval többet is, de arra mindenképpen figyelni kell ilyenkor, hogy a korpának nagyon nagy a vízfelvevő képessége, így lehet, hogy ezekhez a tésztákhoz majd több folyadékot kell adnunk.
Fermentálás
A japán konyhában zöldségeket savanyítanak egy rizskorpából készült ágyon, de ehhez hasonló folyamatokon megy keresztül a régi magyar konyha fontos adalékanyaga, a korpacibere is. Ez a korpából készülő, kovászszerű erjedt anyag levesek savanyítására szolgált, így készülnek még most is a legautentikusabb módon az erdélyi csorbák.
Fotók: Getty Images