Erre ügyelj, ha kotyogós kávéfőzőt tisztítasz – Tilos mosogatószert használni

kotyogós cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ahány ember, annyiféle kávézási szokás, mindenki más kávéfőzőben készítve érzi tökéletesnek a napindítót.

Bármiben is főzöd a reggeli vagy délutáni feketédet, az eszköznek tisztának és vízkőmentesnek kell lennie. Ha kotyogósod van, figyelj arra, hogy a lefőtt kávénak ne legyen égett íze, mert akkor az eszköz már elkezdett vízkövesedni. 

Amennyire egyszerűnek tűnik egy ilyen készülék használata, annyira oda kell figyelni a tisztán tartására, különben nem lesz akkora élmény a kávézás. Nem csak a kotyogóst, a többi kávéfőzőt is rendszeresen kell vízkőtleníteni, amihez itt találsz megfelelő módszereket. 

Mivel ne tisztítsd a kotyogóst?

Persze a kotyogós sokkal kevesebb plusz eszközt igényel, viszont nagyon oda kell figyelni például arra, hogy mivel tisztítod. Az első szabály, hogy tilos bármilyen mosogatószert használni, mert tönkreteszi a kávé ízét, sőt, a kávéfőző felületét is roncsolja. Mosogatógépbe pláne ne tedd, mert oxidációt és korróziót okozhat, ami fémes ízt is adhat a kávénak. Kerüld a durva súrolókeféket és szivacsokat, mivel ezek is megkarcolhatják a felületet.

kotyogós álló belső

Miért nem baj, ha elszíneződik a kotyogós?

Ahogy használod, a kávéban található olajok ízesítik magát a kotyogóst is, ettől még jobb lesz a kávé íze és aromája. Ne zavarjon, hogy a kávéfőződ foltos, ha ezt súrolással szeretnéd eltávolítani, akkor az ízélményben is kárt teszel. Az olaszok például a kotyogós kávéfőzőt csak langyos folyó víz alatt tisztítják.

Ha mégis alaposabban szeretnéd kitisztítani, akkor tegyél az aljába szódabikarbóna és víz keverékét, főzd le, mintha kávét készítenél, majd párszor főzd át csak sima vízzel. Nemcsak a vízkő, hanem a baktériumok miatt is figyelni kell a rendszeres tisztán tartásra, ha ezekkel a módszerekkel dolgozol, biztosan szép tiszta marad a kávéfőződ. 

kotyogós kávé belső

Hogyan tisztítsd naponta a kotyogóst? 

Ha lefőtt a kávé, várd meg, amíg kicsit lehűl a kávéfőző, nyisd ki, majd a zaccot dobd ki a szemetesbe. Szedd szét a kotyogóst, távolítsd el a tömítőgyűrűt és a szűrőt. Minden darabot külön tegyél langyos folyó víz alá, és az ujjaiddal segíts eltávolítani a bennük lévő maradék zaccot. Szárítsd meg a darabokat, tedd egy száraz ruhára őket, vagy a ruhával törölgesd át mindegyik alkatrészt, és csak akkor szereld újra össze, ha teljesen szárazak. Ha víz marad bármelyik alkatrészen, akkor az korrodálhatja a fémet, illetve vízkövet okozhat. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük