A 10 legfinomabb krémleves receptje: hűvös őszi napokon nagyon jól fognak esni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Sűrűek, laktatóak, ráadásul felmelegítenek a hideg napokon az alábbi krémlevesek, sok munkád egyikkel sem lesz, érdemes kipróbálni őket.
Nem csak klasszikus recepteket szedtünk egy csokorba, izgalmas, különleges ízpárosításokból sincs hiány, mint az alma és a fehérrépa kombinációja vagy a cékla és a répa párosa, mindenképp adj nekik egy esélyt. Bármelyik recept mellett is döntesz, nem lőhetsz mellé, mindegyik tartalmas és isteni finom, akár ebédként vagy vacsoraként is megállják a helyüket.
Spenótkrémleves
Az egészséges, vasban gazdag spenótból nem csak saláta és főzelék készülhet, krémes, forró levesként is isteni. Tejszín és alaplé lágyít a spenót karakteres ízén, így könnyed lesz, de laktató is egyben, ugyanis krumpli is kerül bele. A tejszín és a spenót mellé szuperül illik a szerecsendió, mindenképpen próbáld ki így fűszerezve, ha eddig nem szeretted a zöldet, ebben a formában biztosan megkedveled majd.
Fokhagymakrémleves
Ha ki kellene választanom a kedvencemet a krémlevesek közül, a fokhagyma lenne az, tejszínnel összefőzve isteni krémes, nem túl csípős, mégis dominál az íze. Mivel más zöldség nem kerül a levesbe, csak hagyma, fontos, hogy ne sima vízzel, hanem alaplével öntsd fel, hogy igazán finom legyen. A selymes fokhagymakrémleves gyorsan és nagyon egyszerűen készül, ráadásul alig kell hozzá valami.
Zöldborsókrémleves
Friss és mirelit zöldborsóból is isteni lesz a krémes leves, igazán különleges pedig a mentától lesz, ezt a zöldfűszert nem érdemes kihagyni belőle. Hogy még tartalmasabb legyen, krumpli is mehet bele, de ebbe a verzióba burgonya helyett spenót kerül, így szuperzöld színe lesz. Kakukkfüvet és majorannát is keverj bele, az intenzív fűszerezés nagyon jól áll a borsónak.
Karfiolkrémleves kápia paprikával
Sűrű, krémes, tartalmas, szinte főételként is megállja a helyét ez a karfiolleves. A különlegessége abban rejlik, hogy sült zöldségekből készül, az se baj, ha a paprikát itt-ott picit megégeted, a füstös íz nagyon jól áll a levesnek. A recept teljesen vegán, de ha ez nem szempont nálad, nyugodtan keverj bele tejszínt, sőt, kókuszkrémmel is mennyei lesz.
Krumplikrémleves
Ha már sűrű és laktató levesekről volt szó, a krumplikrémleves sem hiányozhat a felsorolásból, olyan tartalmas, mint egy főzelék, csak sokkal selymesebb a tejnek és vajnak köszönhetően. Friss petrezselyemmel és sok fokhagymával ízesítsd a viszonylag semleges ízű krumplit, hogy igazán finom legyen. Se liszt, se keményítő nem kell bele, a krumpli önmagát sűríti.
Vöröslencse-krémleves
Villámgyorsan elkészül ez a mennyei leves, a vöröslencse pillanatok alatt megpuhul, ráadásul ha elég ideig főzöd, nagyon krémes lesz, szinte pürésíteni sem kell. Az ízekről a curry, a chili, a római kömény és a citrom gondoskodik, nagyon különleges, igazi melegítő fogás születik majd, hideg napokon nagyon jól fog esni.
Sütőtökkrémleves
A vibráló sárga színnél maradva meg kell említeni a sütőtökkrémlevest is. Ezt a vegán változatot a gyömbér és a pirított tökmag teszi különlegessé, az alapját pedig hokkaido tök képezi, amely amellett, hogy pici, nagyon édes, levesbe éppen ideális. Tejszín helyett kókuszkrém teszi selymessé, az édes, egzotikus gyümölcs nagyon jól passzol a sütőtökhöz.
Almás fehérrépa-krémleves
Lehet, hogy elsőre szokatlannak a tűnik, de az egyszerre savanykás, édeskés alma nagyon jól passzol a karakteres, fűszeres ízű fehérrépához, tökéletesen kiegészítik egymást. Intenzív fűszerezést nem igényel ez a páros, de érdemes egy kevés friss kakukkfüvet főzni a levesbe. Azért, hogy picit könnyedebb legyen az összhatás, tejszín is kerül bele, amely az ízén és az állagán is lágyít.
Brokkolikrémleves
Szintén sűrű és laktató ez a krémes leves, ráadásul ha krumplival együtt főzöd, nem kell plusz liszttel sűríteni. A brokkolikrémleves sajttal dúsítva lesz a legfinomabb, a tejföl pedig lágyít az ízén, de a fokhagyma sem hiányozhat belőle. Valamilyen karakteres ízű sajtot válassz hozzá, chedarral például isteni lesz.
Céklakrémleves
A cékla picit földes ízét édeskés répa és sós feta sajt ellensúlyozza a levesben, de egy kevés krumpli is kerül bele, hogy laktatóbb legyen. A zöldségeket a köbre emeli, ha lepirítod őket, az sem baj, ha itt-ott lekapnak, a pörzsanyag plusz ízt ad a levesnek. Ha még így is erősnek érzed a cékla ízét, tejföllel lágyíthatsz az összhatáson.
Fotók: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors, Kiss Marietta Panka