Zöld palacsinta és sárkányszakáll: a legkülönlegesebb édességek a világ minden tájáról
Ezeket mi is kipróbálnánk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Ropogós
Puha, áfonyás fánk citrommázzal: a farsangi szezon új kedvence lesz
Babérleveles krumplikrémleves: egyszerű fogás tele ízekkel
Így készül a mexikói paradicsomleves: sok tésztával laktató fogás
Színes, tartalmas csicseriborsó-saláta: roppanós zöldségek dúsítják
Almás-fahéjas energiagolyó: cukor helyett datolya édesíti
Ezerféle édesség létezik a világon, de vajon ebből mennyi olyan van, amiről még nem is hallottunk? Ebben a cikkben 10 különleges, de lokálisan tradicionálisnak számító desszertet gyűjtöttem össze a világ minden szegletéből. Azt hiszem, kijelenthetem, hogy bármelyiket szívesen megkóstolnám.
Ha mindig is érdekelt az, hogy más országokban milyen közkedvelt édességek léteznek, akkor mindenképpen olvasd el a következő összeállítást. Van, amelyik összetevőiben különleges és van, amelyik kinézetében, de egytől egyig isteni finomak lehetnek.
Dadar Gulung
Indonézia különleges desszertje, főleg Jáva szigetén közkedvelt édesség. A dadar azt jelenti, hogy palacsinta, a gulung pedig azt, hogy tekercs, tehát egy feltekert, édes palacsintáról van szó. A tésztája zöld színű, ugyanis pandan (egy pálmafajta) levelével színezik meg. Az egész desszertben a kókusz dominál, ugyanis a töltelékét "kókuszcukor" adja, ezt úgy készítik, hogy felolvasztanak nádcukrot egy kis vízzel, és abba kevernek bele kókuszreszeléket. A palacsintatésztában is visszaköszön a kókusz, ugyanis kókusztejjel állítják össze az alapot.
Picarones
A Picarones Peru kedvelt édessége. Nagyon hasonlít a mi farsangi fánkunkra ez a desszert, de teljesen eltérő alapanyagokból készül: édesburgonya, sütőtök, élesztő, liszt, tojás és ánizs alkotja a tésztáját. A perui fánkot bő olajban sütik ki, de előtte kis karikákat formáznak belőle. Legtöbbször egy cukorból és fűszerekből készített édes öntettel tálalják.
Mochi
A japánok egyik kedvenc édessége, leggyakrabban újévkor fogyasztják. A mochi a nevét egy ragadós rizsfajtáról, a Mochi Gome-ról kapta, ugyanis ez alkotja a alapját. A ragacsos rizst vízgőz felett párolják, majd gépek segítségével tésztává alakítják. Ezt általában beszínezik, hogy a szivárvány minden színében pompázó gömböket kapjanak. A tésztából ugyanis golyókat formáznak, majd megtöltik őket valamivel (legtöbbször édes vörösbabpasztával). Végül lisztbe és keményítőbe forgatják a gömböket.
Szirniki
Az oroszoknál közkedvelt desszert a túrópalacsinta. Náluk azonban más a túró, mint nálunk, nem a darabos, zsíros változatra kell gondolni, inkább olyan, mint egy túrókrém, ami már állagában a tejfölre hasonlít. Ezek a kis palacsinták az amerikai verzióra hasonlítanak inkább, kicsik és tömörek. Legtöbbször valamilyen ízesítésű dzsemmel, almaszósszal, mézzel vagy tejföllel tálalják.
Sárkányszakáll
Számomra ez a legérdekesebb desszert mind közül. Ez ugyanis nemcsak Kína egyik leghíresebb édessége, hanem az egyik hagyományos kézműves alkotása is. A készítése során egy selyemgubó formát alakítanak ki cukorból és malátaszirupból, és ezt töltik meg mogyoróval, szezámmaggal és kókusszal. Lényegében tehát ez egy töltött cukorka, ami teljesen úgy néz ki, mintha a selyemhernyó gubója lenne. Zseniális ötlet, szuper kivitelezés, és egészen biztosan nagyon finom is.
Pastelitos
Argentin desszert, amelynek leveles tészta adja az alapját. A tésztát általában birsalmával vagy édesburgonyával töltik meg, majd bő olajban kisütik. A különlegességét a formája adja, a leveles tészta teljesen szétnyílik, és úgy néz ki, mint egy virág. Tálaláskor általában valamilyen kis színes cukorral szórják meg, ettől még inkább bohém a sütemény kinézete.
Umm Ali
Az egyiptomi desszert nagyon hasonít a kenyérpudingra, de mégsem teljesen ugyanaz. Ebben ugyanis se kenyeret, se kalácsot nem használnak, helyettük a leveles tészta dominál. A tésztát a tej, cukor, vanília, mazsola, kókuszpehely és a mogyorófélék egészítik ki. A leveles tészta természetesen nem nyersen vagy fagyasztva kerül az ételbe, előbb külön meg kell sütni, és utána kezdődhet az édesség összeállítása.
Gulab Jamun
India egyik legnépszerűbb desszertje, de egész Délkelet-Ázsiában ismerik és fogyasztják. Az alapja egy hagyományos fánkgömb, a különlegességét talán az adja, hogy tejporral készül. Nem olajban sütik ki, hanem vajban, ez is ad egy plusz ízt neki. Amitől azonban igazán egyedi ez az édesség az az, hogy egy cukros, fűszeres szirupban áztatják és azzal együtt is kínálják, tehát ez a desszert csak az öntettel együtt létezik.
Yakgwa
Koreai sütemény, amely mézből, szezámolajból és búzalisztből áll össze. Ezen felül még rakhatnak bele fahéjat és gyömbért is. Ez nemcsak egy fűszeres, hanem egy nagyon édes desszert is, és sokáig csak különleges alkalmakkor fogyasztották. Bár kinézetre hasonlít kicsit a teasüteményekre, ez egy olyan desszert, amit olajban sütnek ki. Érdekességét még a formája adja, ugyanis általában virágalakúra készítik.
Maple Taffy
Az egyik legegyszerűbb desszert a világon a kanadai Maple Taffy: mindössze juharszirupra és hóra van hozzá szükségünk, ezért általában február és április között készítik. A tiszta juharszirupot fel kell melegíteni 112 fokra, majd belecsöpögtetni friss, hideg hóba. A nevét onnan kapta (taffy), hogy a felmelegítés után olyan lesz a juharszirup állaga, mint a karamelláé. Ahogy elkezd megszilárdulni a szirup, bele kell rakni egy fapálcikát, ettől teljesen úgy fog kinézni, mintha egy nyalóka lenne.
Fotók: Shutterstock