Lecsó a világ körül: 5 recept, amit imádni fogsz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Ahány ház, annyi szokás, tartja az ismert mondás. Nincs ez másként a lecsóval sem, hiszen szinte égtájanként máshogy készítik, feldobják valamivel. Ezúttal a világ minden tájáról válogattunk össze egészen különleges lecsórecepteket.
A lecsó, mint örök klasszikus, sokunk szívében foglal el méltó helyet. A lédús paradicsom és paprika, a könnyfakasztóan friss vöröshagyma és az illatos fokhagyma mind-mind elidegeníthetetlen részei egy igazi lecsónak.
Azonban, amint elhagyjuk az országhatárt és elkalandozunk idegen tájak felé, máris újabb fűszerekkel és ízesítésekkel, de akár még új keletű készítési módokkal is szembetalálkozhatunk.
Mivel a paradicsom- és a paprikaszezon még javában tart, mutatunk néhány különleges lecsóreceptet, hiszen sosem késő nekiállni akár egy olasz, akár egy izraeli verzió elkészítésének.
Az olasz lecsó
Az olaszok által készített lecsóban, ami a peperonata nevet viseli, a paprika dominál, érdemes kipróbálni. Persze van benne paradicsom is, de az csupán holmi kiegészítőként szerepel benne, és általában passzírozott formában kerül bele.
Ratatouille a sütőből
A franciák lecsójában, olasz szomszédaikhoz hasonlóan, szintén nem (csak) a paradicsom dominál. Teljesen húsmentes változatban készül, viszont annál több szezonális zöldséggel és fűszerrel karöltve lesz az igazi, a padlizsán és a cukkini a főszereplők.
Az izraeli lecsó
A shakshuka, ahogyan Izraelben hívják a lecsót, már nem csak zöldségekből és friss fűszerekből készül, mert ez a recept feta sajttal is fel van vértezve, mi több, a remegős tojás sem hiányozhat a közepéről.
A máltai lecsó
A lecsót bizony Málta szigetén is ismerik, sőt olyannyira helyi különlegességgé vált, hogy már önálló nevet is visel, ami nem más, mint a kaponata. A kellemes, mediterrán ízvilág jellemző rá, a máltaiak pedig igen bátran szeretnek fűszerezni.
A baszk lecsó
Ez a lecsó még magasabb szinte emeli ennek a tunkolós ételnek a fogalmát, ugyanis nemcsak egyféle paprikával készítik, hanem minél többfélét tesznek bele. Sőt, ez lehet akár jalapeño is, ha nem félünk az erősebb paprikák ízétől, illetve extraként még paprikakrém is kerül majd bele, és tojást is ütnek rá a végén. Mi ez, ha nem ízorgia egy tányérra halmozva?
Fotók forrása: Getty Images