10 pompás főzelék a család örömére: másnap is finomak

Legfinomabb főzelékek receptválogatás cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A főzelék a magyar konyha kedvelt fogása, mely bármilyen zöldségből készülhet, fasírttal és pörkölttel remek választás, akár másnap, újramelegítve is.

A főzelék a legtöbb emberben gyerekkori emlékeket idéz fel. A mázlisták a mama konyhájában megízlelhették, milyen is a jól készített főzelék, a kevésbé szerencsések a menzán utálták meg egy életre.

A suli konyhájában a sárgaborsó-, krumpli- vagy finomfőzelék a legtöbbször betonkeményre sikeredett, melyekre még ránézni is rossz volt. Persze akadt olyan iskola is, ahol finoman szolgálták fel a magyar konyha különlegességeit.

Bárhogy is legyen, a főzelék igenis finom, szinte bármiből készülhet, és olcsón ki lehet hozni. Érdemes felfedezni, újraálmodni a régi ízeket, kipróbálni új sűrítési technikákat, és főzelékbárokba is be lehet térni, ha egy jó főzelékre vágysz.

A főzelékeket bátran tervezheted két napra, hűtőben nem lesz semmi bajuk. Felmelegítve ugyanolyan finomak, mintha frissen készültek volna, persze csak akkor, ha a sűrítésnél óvatosan bánsz a liszttel. Használj szezonális zöldségeket, de ha épp mirelit vagy konzerv akad a kezedbe, akkor is érdemes egy jó kis főzeléket összedobni. Hogy meghozzuk a kedved a magyar konyha különlegességéhez, kedvenc főzelékreceptjeinket szedtük egy csokorba, melyek selymes textúrájúkkal és pompás ízükkel csábítanak.

Fokhagymás zöldborsófőzelék

Ez a zöldborsófőzelék rendkívül ízletes, köszönhetően a fokhagymának, a régi kedvenc teljesen új ízélményt nyújt így készítve. A sűrítése étkezési keményítővel és önmagával történik, a krémes textúra pedig a tejfölnek köszönhető. A főzelék mellé kínálj zöldségből vagy húsból készült fasírtot, ínyencek aszalt paradicsommal vagy sült paprikával próbálják ki.

49051974 ffe510b2360669e2f09cb0ec398b9bb4 wm

Majoránnás krumplifőzelék

A krumplifőzelék babérlevéllel és majoránnával is készülhet, de egymás mellett is jól megfér a két ízesítő. A retró kedvenc hagyományosan lisztes sűrítéssel kerül az asztalra, ám ez ma már nem annyira divatos, inkább más alternatívát használnak. A lényeg, hogy a hőkiegyenlítésre mindig figyelj, mert akkor selymes, csomómentes főzeléknek örülhet a család.

39850643 598a6492368d997573acb26a9131a285 wm

Tárkonyos krumplifőzelék

A menzás krumplifőzelék csak egy rossz emlék lesz (persze nem mindenkinek), ha ezt a receptet készíted el. Nem mindennapi ízét a tárkonynak, borsikafűnek és a citromlének köszönheti. Az összekockázott krumpli dinsztelt hagymával egybeforgatva pirul, majd vízzel vagy alaplével felöntve fő puhára. Az étkezési keményítős sűrítésnek köszönhetően másnap is selymes a textúrája.

45239442 f5a5663059c7e8264b4b2c8202acc3f8 wm

Kapros vajbabfőzelék

A hagyományos babfőzelék fokhagymás, fűszerpaprikás rántással készül, de ha nem riasztanak el az új dolgok, ízpárosítások, akkor kaporral bolondítva próbáld ki. A kapros vajbabfőzelék könnyű nyári fogás, mely fasírttal vagy pörkölttel kínálva az igazi. A főzelék sűrítése habarással történik, de önmagával is kipróbálható.

Kapros vajbabfőzelék ct

Tejfölös zöldbabfőzelék

A régi mamaféle ízek kedvelőinek a tejfölös zöldbabfőzelék a nagy kedvencük, melybe a zöldbab mellé néhány szem krumpli is kerül. A zöldbabfőzelék friss hüvelyesből készítve az igazi, de ha épp nincs szezonja, mirelit és befőtt is megteszi. Ebben a receptben fokhagyma és fűszerpaprika teszi izgalmassá a főzeléket.

44209380 217a2ac590aa723c96abf4c09c267142 wm

Sárgaborsó-főzelék

A sárgaborsó fehérjében gazdag filléres alapanyag, melyből mennyei főzelék készülhet. A jó sárgaborsó-főzelék titka, hogy nem szabad sűríteni, mert akkor betonkemény lesz. Ahogy a borsó fő, puhul, saját magát sűríti, ezért pótolni kell a folyadékot, amit a hüvelyes magába szív. Az ízesítést ne gondold túl, hagyma, fokhagyma, babérlevél és pirospaprika bőven elég.

36937981 5645375a5039bd00a255c76a48b2f81f wm

Tejszínes lencsefőzelék

A lencsefőzelék száraz és konzerves lencséből is kivitelezhető. Az előbbi gyorsabban elkészül, az utóbbit egy éjszakán át áztatni kell, és hosszabb idő szükséges a szemeknek, hogy megpuhuljanak. A főzelék ízesítésénél a hagyma és a babérlevél kötelező, de még fokhagyma is elfér benne. Szerethető, selymes textúráját a tejszín adja, így sokkal ínycsiklandóbb a régi kedvenc.

34737815 e10e7a764e682bb67d2fa06f41cef7e0 wm

Zsenge tökfőzelék

A tökfőzelék melegen és hidegen is jólesik, főleg akkor, ha jó sok kapor is bolondítja. A tökfőzelék sűrítése liszttel is történhet, és hogy minél krémesebb legyen, a tejföl mellett mascarpone is kerül bele. A főzeléknek ecettel vagy citrommal add meg a pikantériáját.

44024418 24896711f74bf799196b94c71d04144a wm

Tejfölös cukkinifőzelék

A cukkiniből pompás főzelék készülhet, mely szezonális fűszernövényekkel ízesítve lesz igazán finom. Mivel a cukkini semleges ízű, jól lehet fűszerezni, remekül passzol hozzá a fokhagyma, medvehagyma vagy épp a kapor. A cukkinifőzelék a tökhöz hasonlóan melegen és hidegen is ízletes, pörkölttel vagy sült virslivel szuper ebéd.

41799612 a9744cefe281cc39f7acc1033d19793b wm

Dahl

A dahl az indiai konyha egyik kedvelt fogása, mely leves, de annyira sűrű, hogy főzeléknek is beillik. Így ha kicsit különlegesebb főzeléket tennél az asztalra, akkor ez a színes, ízekben gazdag étel a legjobb választás. A fogás sárga lencséből készül, de vörös lencsével is működik a recept. Az elkészült étel magában is finom, de zöldségfasírttal vagy naankenyérrel is kínálható.

Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors,  Szász Eszter

Ezt is szeretjük