Indul a palacsintaparti: 10 kedvenc receptünket mutatjuk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Így készíts házi zöldségalaplevet: a héjak sem mennek kárba
Édes, sós, pufi és vékony. A palacsinta sokféle ízben és formában készülhet, érdemes minél több változatban letesztelni, mert mindegyik nagyon finom a maga módján.
A legtöbb nemzet büszkélkedhet saját palacsintarecepttel. Mi, magyarok a vékony tésztást részesítjük előnyben, amit édes és sós töltelékkel szoktunk kínálni. A japánok a remegős, habos palacsintájukról híresek, de említhetnénk még az amerikai konyha pufi pancake-jét is.
A palacsinta sokoldalú finomság, rengeteg verzióban kipróbálható, ha te is szereted, akkor kísérletezz vele! A hagyományos változat helyett próbáld ki zabpehellyel keverve a tésztát, vagy kelt tésztásan, élesztővel. A palacsintakínálat szinte végtelen, mi most a kedvenceinket ajánljuk, melyek közt desszertnek és ebédnek valót is találsz.
Joghurtos puha palacsinta
A pufi palacsinta egyszerűen készül. Tökéletes édes napindító, és persze desszertként is megállja a helyét. A palacsinta tésztája joghurttal készül, ettől lesz puha. A recept cukor nélkül is működik, úgy szintén jólesik reggelire, de rántotta vagy tükörtojás mellé is kínálható.
Banánpalacsinta
A gusztusos banánpalacsinta alig valamiből készül. A tésztába érett banán kerül, ettől lesz édes és puha. A palacsinta mindenféle plusz nélkül is jólesik, akár napindítónak is, de ha kicsit kreatívkodnál, akkor igazán mutatós desszertként teheted az asztalra. Építs belőle palacsintatornyot, a rétegek közé pedig töltelék is kerüljön, például mogyorókrém.
Habkönnyű palacsinta, fluffy pancake
A légies palacsinta, a fluffy pancake kihagyhatatlan finomság, ami minden palacsintarajongót levesz a lábáról. A különleges palacsinta 20 perc alatt elkészül, szuper édes napindító és desszertnek is tökéletes. A palacsinta finom magában, de érdemes valamilyen édes öntettel (lekvárral, juharsziruppal) nyakon öntve kínálni.
Csirkés raguval töltött palacsinta
A csirkés raguval töltött palacsinta ízletes ebédként vagy vacsoraként kínálható. A vékony tésztába töltött csirkés, gombás ragu tárkonnyal készül, de a fűszert akár a tésztába is keverheted. Így kicsit mutatósabb és különlegesebb a fogás.
Hússal töltött palacsinta
A hússal töltött palacsinta tökéletes harapnivaló, hisz a gusztusos batyu aranybarna, ropogós bundában csábít. A rántott palacsinta elkészítése nem nehéz: a töltelék bármilyen húsból készülhet, viszont arra figyelni kell, hogy ne legyen túl szaftos, mert úgy a sütés során kifolyhat. Hús helyett zöldséges töltelékkel is kipróbálható.
Kakaós palacsintatekercs
A kakaós palacsinta mutatós finomság, mely tej és tojás nélkül készül, így a vegánok is kipróbálhatják. A palacsintatészta növényi itallal és kakaóval készül, a töltelék pedig egész banán, amit érdemes valamilyen édes krémmel párosítani. Maradva a növényi alternatíváknál, mogyoró- vagy mandulavajjal kend meg.
Habkönnyű japán palacsinta
A különleges japán palacsintát szuflépalacsintaként is szokták emlegetni, ugyanis habkönnyű a tésztája. Finom porcukorral meghintve, de kínálható habtejszínnel, édes öntettel és gyümölcsökkel is. A dekoratív finomság hétvégi reggeli is lehet, vagy kínáld desszertként ebéd után.
Német almás palacsinta
A német palacsinta gusztusos finomság, ami nem a megszokott módon készül. A palacsinta a sütőbe tolva nyeri el végleges formáját, ezért fontos, hogy hőálló edényben állítsd össze. A tésztát érdemes gyümölcsökkel telepakolni, alma helyett körtével vagy szilvával is kipróbálható a recept. Tálalásnál bőven elég porcukorral megszórni, de az édesszájúak tejszínhabbal is megkoronázhatják.
Cukkinis palacsintatorony
A cukkinis palacsinta látványos finomság, amit ebédként is kínálhatsz. A sós palacsinta tésztája testesebb a megszokottnál, de ettől még fel lehet tekerni, ha ahhoz van kedved, és látványos torony is építhető belőle. A cukkinis tésztához zöldfűszeres, sajtos töltelék illik a legjobban, de sonkával vagy füstölt lazaccal is felturbózhatod.
Almás csúsztatott palacsinta
A csúsztatott palacsinta tésztája remegős, habos: ez annak köszönhető, hogy tojáshab kerül bele. A tészta bármilyen töltelékkel finom, érdemes kísérletezni, szezonális köntösbe öltöztetni a desszertet. Az almás változat nagyon finom, ne sajnáld a fahéjat a töltelékből.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Horváth Kitti Gabriella/Sóbors, Kapitány Beáta /Sóbors