A legjobb kézműves pizzázók Budapesten: 5 hely, amit érdemes felfedezni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bármerre is jár az ember a világban, a pizzát mindenhol szeretik, az egyik legkedveltebb utcai kaja, amit ugyan otthon is el lehet készíteni, de érdemes igazi pizzázókban is megkóstolni a sajttal borított finomságot.
Nem egyszerű jó pizzára találni. Habár Budapesten jócskán megszaporodtak a pizzázók, nehéz megtalálni a legjobbat, hiszen minden hely próbálja meggyőzni a vásárlót, hogy az övé a legfinomabb a városban.
Hogy mitől lesz igazán jó a pizza, arra nem olyan könnyű választ adni, hisz mindenkinek más az ízlése. Van, aki a vékony tésztát szereti, míg más a vastag tésztájú finomságért rajong. Mégis, a jó pizzánál az a lényeg, hogy amikor a tésztába harap az ember, az valódi élmény legyen. A legjobb tészta finom, szinte porállagú lisztből készül, amit langyos vízben felfuttatott élesztővel dagasztanak, jó sokáig pihentetnek, akár napokig, ettől lesz ugyanis kellemesen puha, levegős. Ezután a tésztát kiváló minőségű feltétekkel pakolják meg, majd kemencében megsütik.
Szerencsére nem kell Olaszországig utazni az igazi pizzaélményért, Budapesten, még ha nehezen is, de találni olyan helyeket, ahol élvezet pizzát fogyasztani. Mutatjuk az általunk legjobbnak vélt 5 helyet, amelyeket érdemes meglátogatni, ha finom pizzára éhezik az ember.
Digó
A Kazinczy utcában hamisítatlan nápolyipizza-élmény vár a street food kedvelőire. A Digó pizzái pár éve hódítanak a fővárosban, jó hírük sebesen szál, aki egyszer megkóstolja, a későbbiekben visszatérő vendég lesz. Hogy mitől olyan jó a Digó pizza? A tészta legalább egy napig kel, ennek köszönhetően a közepe vékony, a széle vastag, levegős, puha, amit végül fatüzeléses kemencében sütnek. A Digó pizzák minőségi alapanyagokból készülnek, ez jól érződik az ízeken.
A Digó legolcsóbb pizzája, a Marinara 1990 forintba, a legdrágább, a Salsicccia és gomba 2990 forintba kerül.
Fotó: Digó Facebook-oldal
Igen
A tradicionális nápolyi pizzák villámgyorsan készülnek, az Igen street food bárból nőtte ki magát, már írtunk róluk korábban. Az Igennél Olaszországból érkező alapanyagokból dolgoznak, ízletes fehér és piros szósszal kérhetőek a pizzák. A kínálatban találhatóak egészen különlegesek is, ilyen a sütőtökös, a ricottás vagy a diókrémes. A tészta különlegessége, hogy anyatésztával készül, a közepe vékony, a széle vastag és kellemesen levegős. A pizzákat lehet kérni gluténmentesen és teljes kiőrlésű lisztből készítve is.
Az Igennél a legolcsóbb pizza, a Margherita 2290 forintba, a legdrágább, a Burrata 3180 forintba kerül.
Fotó: Igen Facebook-oldal
Pizzica
A pizzamennyország a Nagymező utca 21. szám alatt található, két testvér nyitotta, a fivérek hozták el Budapestre a római típusú pizzát, ami annyit tesz, hogy szeletenként kínálják, a tésztát pedig ollóval vágják fel. A tulajok a feltétek terén is újítottak, megfizethető áron kapható náluk gourmet típusú pizza is. A felhozatalban olyan csodák is találhatóak, mint a krumplis-mozzarellás pizza, amelyre még szarvasgomba is kerül, nem hivalkodóan sok, csak annyi, hogy éreztesse magát, tökéletes harmóniában legyen az alapanyagokkal. A hely csakis kiváló minőségű alapanyagokkal dolgozik, nem félnek újítani a feltéteken, a könnyed, levegős textúrájáról híres tésztát pedig 72 óráig szokták keleszteni.
A Pizzica-nál szeletre árulják a pizzákat, a legolcsóbb, az alappizza (base) 290 forintba, a legdrágább, a prémium 490 forintba kerül.
Fotó: Pizzica Facebook-oldal
Belli di Mamma
Az Akácfa 45. szám alatt található Belli di Mamma street food étterem koncepciója milánói mintára született. A pizzázó kínálatában nápolyi típusú és gourmet pizzákat kínálnak, illetve még frittit is, azaz olajban sült finomságokat. A Belli di Mamma-nál is kizárólag kiváló minőségű alapanyagokból dolgoznak, a zöldségeket kivéve minden Olaszországból érkezik a konyhára. A pizza tésztáját legalább 48 óráig kelesztik, de ha van rá lehetőség, akkor tovább hagyják pihenni a tésztát. A hagyományos, paradicsomos feltétek mellett igazi különlegességek is megtalálhatóak a kínálatban, ilyen a Mograpé, amelynek a tésztájára bazsalikomos pesto, pisztácia és mortadella kerül.
A Belli da Mamma pizzái 1990 forintnál kezdődnek, a legdrágább 3990 forintba kerül. A pizzázó idén abban a megtiszteltetésben részesült, hogy Európa legjobb 50 pizzázója közé is bekerült, a 44. helyet foglalja el a listán.
Fotó: Belli di Mamma Facebook-oldal
Donna Mamma
A Rákóczi úton, a belváros szívében található pizzázó tradicionális alapokra épít, mégis újszerű. A tulajok meg sem álltak Nápolyig, ott művelték ki magukat, az AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana – Nápolyi Pizzaszövetség) tanfolyamán sajátították el a tudást. A tésztát hosszú ideig kelesztik, a liszt torinói malomüzemből érkezik, a bivalymozzarella Campania régióból, szóval tényleg minőségi alapanyagokból készül a pizza. A választék színes, mindenki megtalálja a kedvére valót. A jól megpakolt, testes pizzák kérhetőek piros vagy fehér szósszal, de a vegetáriánusokra is gondoltak egy igazán bőséges pizzával. A Vincenza paradicsomszósszal készül, amelyen cukkini, kaliforniai paprika, bazsalikom, fenyőmag és kétfajta sajt kap helyet.
A Donna Mamma legolcsóbb pizzája, a Marinara 1290 forinttól érhető el, a legdrágább, a Simonetta Spianata Salame 2190 forintba kerül.
Fotó: cover: Getty Images