![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
8 mennyei lekvár, aminek nem lehet ellenállni: töltsd fel a kamrapolcot télire
![lekvár cover](https://kep.index.hu/1/0/4320/43201/432017/43201732_3297630_1fef9c3b1b104b227448894af29a2e91_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A friss gyümölcs ízét semmi nem pótolja, de ha elteszed lekvárnak vagy szörpnek, akkor szezonon kívül is élvezheted a zamatát.
Nem biztos, hogy gondoltad volna, de nem csak nyári gyümölcsökből készíthetsz lekvárt, akár még gesztenyéből vagy sütőtökből is. Alapvetően szinte minden gyümölcs alkalmas arra, hogy befőzzék, de valahogy ez a cselekedet mégis inkább a tavaszhoz és a nyárhoz kötődik, amikor a természet csak úgy ontja magából a friss és zamatos alapanyagokat.
A befőzés már tavasszal, az eperszezonnal elkezdődik, hogy aztán a málna, a sárga- és az őszibarack érésével csúcsosodjon ki. Érdemes megvárni, amíg az árak kicsit lejjebb mennek. Akár szedd magad akciók keretein belül is beszerezheted a gyümölcsöt, úgy nemcsak olyan árut vihetsz haza, amilyet szeretnél, hanem olcsóbban is megúszhatod az egész procedúrát. Aztán a lekvárral olyan isteni fogásokat készíthetsz, mint ez a szilvalekváros gombóc.
Eperlekvár
A klasszikus befőzési szezon az eperlekvárral kezdődik. A zamatos gyümölcsöt kilószámra lehet enni, vagy süteményeket sütni belőle, de ha telítődsz vele, és ha az ára is barátibb lesz, akkor kezdd el a lekvárfőzést. Az eperlekvár nagyon szereti a kiegészítőket, fűszereket, készítheted bazsalikommal vagy mentával, de akár rebarbarát is keverhetsz hozzá. Ha már nem kapsz epret, próbáld ki málnával a receptet.
![eperleki álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4320/43205/432051/43205168_553da53958fdcbe449f00b0eff91a042_wm.jpg)
Cseresznyedzsem
A cseresznye is korán érő gyümölcs, amelyből szintén isteni lesz a dzsem, és a gyümölcsön kívül nem is nagyon kell mást beletenned. Tartósítószer és egyéb adalékanyagok nélkül készül a cseresznyedzsem, és azt is saját ízlésedre formálhatod attól függően, hogy mennyire szereted krémesen vagy darabosan. A cseresznye eleve édesebb gyümölcs, így kicsit savanykásabbá teheted, ha egy kevés citrommal is ízesíted.
![cseresznyedzsem álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4320/43205/432055/43205504_4ebedd06df411bd4017a5f94eb090ea4_wm.jpg)
Ribizlilekvár
A cseresznyéhez képest a ribizli sokkal savanykásabb gyümölcs, így a belőle készült lekvár is sokkal frissítőbb, fanyarabb lesz. Ahogy a többi lekvár esetében a minél érettebb fajtákat érdemes választani, a ribizlilekvár esetében a keményebb, nem túlérett gyümölccsel dolgozz, mivel ilyenkor több a pektin a bogyóban, és zselésebb lesz a lekvár állaga.
![ribizlilekvár álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4320/43206/432062/43206208_b6c23e272814220247e5af3fa43072c0_wm.jpg)
Sárgabaracklekvár
Akárki akármit mond, a baracklekvár népszerűségét semmi sem tudja felülmúlni. A gyümölcsöt akkor érdemes leszüretelni vagy megvenni, amikor már kellően puha és érett, hogy már szinte a kezedben lekvárrá változik. Ilyenkor aztán gyorsan kell cselekedni, hogy az érett szemek ne romoljanak meg, úgyhogy a sárgabaracklekvár befőzésével tényleg nem szabad sokat várni.
![sárgabarack lekvár](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4320/43206/432063/43206394_21173559f5260bc7799e6c8634119eac_wm.jpg)
Görögdinnyelekvár
A görögdinnye a nyár egyik kedvenc gyümölcse, amelyet nemcsak desszertként, hanem szomjoltásra is kiválóan használhatsz. Nagyon jól párosítható sajtokkal is, de lekvár is készülhet belőle, amely nemcsak az élénk színével, hanem a frissességével is ki fog tűnni.
![görögdinnye dzsem álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4320/43206/432064/43206494_60bd6c295e46527ed57237d239ce2361_wm.jpg)
Görögdinnyehéj-lekvár
Ha eddig kidobtad a görögdinnye héját, akkor ezután ne tedd, mert a gyümölcsnek ennek a részéből is csodás lekvár készülhet. A görögdinnyehéj-lekvár a dinnye héjának fehér részéből készül, de érdemes egy kevés piros dinnyehúst is hagyni rajta, hogy picit édesebb legyen. Nem kötelező, de ajánlott egy darab almát is főzni a lekvárba, amely pektintartalmánál fogva sűríti a dzsemet, miközben természetes édességével az ízéhez is hozzájárul.
![görögdinnyehéj lekvár álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4320/43206/432066/43206600_626bfa4c7294c681ff1a004d942d3a5f_wm.jpg)
Egreslekvár
Zöld és piros gyümölcsből is készülhet ez a savanykás lekvár. Az egresnek magas a pektintartalma, így magától be fog sűrűsödni, de ha igazán sűrűre szeretnéd, sima cukor helyett használj befőzőcukrot. A vanília még tovább édesíti az egreslekvárt, érdemes belefőzni.
![egreslekvár álló](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4320/43207/432074/43207484_3d3f38471781ba8542d3ce5fea12fbe8_wm.jpg)
Ananászlekvár
Az ananász vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcs, vásárlásnál válaszd az intenzív illatú gyümölcsöt, mert az jelzi a frissességet. Az ananászból egészen különleges lekvár készülhet, érdemes kipróbálnod ebben a formában is.
Fotó: Ács Bori, Getty Images