
Az 5 legjobb lencsés recept: fehérjebomba ebédeket mutatunk

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
A lencse a maga sokoldalúságával nemcsak szerencsét hozó legendák részesévé vált, hanem a vegetáriánus étrend egyik alappillérévé is. Ráadásul fogyasztása a cukorbetegek számára is ajánlott, és maximálisan eleget tesz a kiegyensúlyozott fehérjebevitelnek is.
Ezek a parányi, lapos kis korongok meglepően sok mindenre képesek. Gazdagok fehérjében, rostokban és vasban, gabonanövényekkel párosítva biztosítják a fehérjebevitelt, alacsony kalóriatartalmuk miatt pedig tökéletesen beilleszthetők fogyókúrás étrendekbe is.
Noha a lencse alapvetően puffaszthatja a szervezetet, megelőzhető a bélgázképződés, ha az első forrás után leöntjük a lencséről a főzővizet, és csak a másodikat kezdjük el fűszerezni.
És akkor nézzünk is néhány kivételes fogást, a lencse minden árnyalatában.
Lencsesaláta
Januárban – az újév lévén – egyébként is igen népszerű a lencse, így először egy salátareceptet mutatunk. A lencsét áztatással is elő lehet készíteni szinte bármilyen ételhez, azonban ha gyorsan szeretnél finomat enni, akkor érdemes a konzerves változattal nekifutni. Ezt a fogást paradicsommal és paprikával készítsd, amit egy mustáros, olívaolajos és borecetes mártás tesz majd felejthetetlenné.

Lencsefőzelék
Nem létezhet lencsés válogatás lencsefőzelék nélkül! Ez a változat egy igazi klasszikus receptúrát követ, hiszen füstölt hússal és mustárral készül el. A hagymás, babérleveles, füstölt húsos alap közel egy órán át fő, amelybe utána már csak bele kell öntened az akár konzerves, akár előáztatott lencsét, és az ízeket szinte seperc alatt összefőzni.

Lencsefalafel
Ennek a falafelnek a titka, hogy a klasszikus csicseriborsó helyett lencse kerül a receptbe. Az elkészítése egyébként azonos, és ugyanúgy passzol sült krumpli mellé egy kis tzatzikivel, mint az eredeti, csicseriborsós változat. Ráadásul, ha nyitott vagy a picit hevesebb fűszerekre, akár chilipaprikával is ízesítheted.

Lencsevagdalt
A lencsevagdalt a lencsefasírt egy továbbfejlesztett formája, ami már sütőformában sül aranybarnára. Amellett, hogy egyszerű elkészíteni, tartalmas is, ráadásul olajszag sem lesz tőle a lakásban, így triplán megéri kipróbálni. Ezt a receptet ezúttal a dió teszi különlegessé, illetve a már említett konzervlencséből lesz gyorsan elkészíthető.

Lencsepörkölt
Ki gondolná, hogy a főzelék és a leves között is van arany középút, ami egy finom lencsepörkölthöz vezet? Pedig ez a fogás igenis létezik, és olyan sűrű lesz, hogy még a kanál is megáll majd benne. Különlegessége, hogy akár 2-3 napig is eláll a hűtőben, tehát másnap is eheted, ráadásul az előállítási költsége is szinte töredéke egy pörköltének. Tökéletesen illik hozzá egy jó kis füstölt kolbász, vagy akár krumpli is, de cukkinivel és sütőtökkel is lazán lehet párosítani.

Fotók forrása: Getty Images