
9 májtisztító élelmiszer: a folyadékpótlás is különösen fontos

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér
A máj felel a méregtelenítésért, így fontos, hogy jól működjön, egészséges legyen. Szerencsére a táplálkozással is támogathatod a létfontosságú szervet.
A máj épsége létfontosságú az egész test egészségére nézve. Azt szokták mondani, hogy a máj a „legmunkásabb szerv”, számos feladatért felel a szervezetben.
A máj méregtelenítő szerv, méreganyagokat bont le (alkohol, cukor, gyógyszermaradványok, toxikus anyagok), tisztítja a vért, segíti az emésztést és az anyagcserét, támogatja az immunrendszer megfelelő működését, valamint vitaminokat és energiát biztosító anyagokat is tárol.
A máj nagy terhelésnek van kitéve, a nem megfelelő életmóddal, egészségtelen táplálkozással könnyen romlik az állapota. Szerencsére ez a létfontosságú szerv rendelkezik egy olyan különleges tulajdonsággal, hogy képes önmagát regenerálni. Hogy beinduljon ez a folyamat, szükség lesz egy kis segítségre. Figyelj oda magadra, ügyelj a megfelelő mennyiségű, pihentető alvásra és a táplálkozásra. A májad egészsége érdekében több rost, fehérje, omega-3 zsírsav, probiotikum és könnyen emészthető ételek kerüljenek a tányérodra. Alkoholból, cukros fogásokból és félkész termékekből pedig minél kevesebbet ajánlott fogyasztani.
Tiszta víz
A folyadékpótlás fontosságát már többször ecseteltük az oldalon. A tiszta víz a máj egészséges működését is támogatja, mivel a salakanyagok távozását segíti a szervezetből, így pedig a méregtelenítést is.

Kelbimbó
A kelbimbó télen népszerű zöldség, mely igencsak megosztja az embereket. Az tagadhatatlan, hogy a zöld csoda mennyire egészséges, ám elég egy picit túlfőzni, borzalmas lesz a zamata, könnyen elijeszti az egészséges táplálkozásra törekvőket. Pedig a kelbimbó vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik, segíti az emésztést, és találhatók benne olyan hatóanyagok, amelyek a máj egészséges működését támogatják.

Brokkoli
A brokkoli a kelbimbóhoz hasonlóan keresztesvirágú zöldség. A keresztesvirágúak nagyon jót tesznek a májnak, tele vannak flavonoidokkal, karotinoidokkal, amelyek támogatják a máj munkáját, így a káros anyagok semlegesítését. Az egészséges zöldség készítésénél ugyanarra figyelj, mint a kelbimbónál, ne főzd túl.

Zöld levesek, főzelékek
A zöld színű zöldségekből készült levesek és főzelékek is jót tesznek a májnak. Ilyen a kelkáposzta, saláta, spenót és a fent említett zöldségek is. Ezek tele vannak antioxidánssal, amelyek védik a szervezetet a káros szabad gyököktől, és gátolják a zsír lerakódását a májban.

Cékla
Régebben inkább csak savanyúságként került elő sok háztartásban, de szerencsére napjainkban nagyon kedvelt zöldséggé nőtte ki magát. A vitaminokban bővelkedő zöldség flavonoidokban és béta-karotinban is gazdag. Ezek a vegyületek rákellenes és gyulladáscsökkentő hatásukról is ismertek, valamint hozzájárulnak a máj megfelelő működéséhez. A céklából rengeteg változatos receptet próbálhatsz ki, a legegyszerűbb azonban, ha napi egy pohárral elfogyasztasz az egészséget támogató zöldségitalból.

Fokhagyma
A fokhagyma serkenti a méregtelenítési folyamatokat és a máj működését, mivel aktiválja az erre alkalmas enzimeket. Az intenzív aromájú zöldség a koleszterinszintre is jó hatással van, ennek köszönhetően tehermentesíti a májat.

Alma
A mondás szerint napi egy alma távol tartja az orvost. A gyümölcsök királynője valóban nagyon egészséges, rendszeres fogyasztása a májnak is áldás. A gyümölcsben vitaminok, antioxidánsok találhatók, amelyek védik a szervezetet a káros szabad gyököktől. A gyümölcs rosttartalmának köszönhetően a koleszterinszint csökkentésében és a salakanyagok eltávolításában is szerepet játszik.

Zöld tea
A zöld tea kedvelt csodaital, méregtelenítő, támogatja a szervezet működését. A teában található catechin vegyület stimulálja a zsírmetabolizmust, így megakadályozza, hogy a zsír felgyűljön a májban. A zöld tea az alkohol romboló hatásaitól is óvja a májat, és a májdaganat rizikóját is csökkenti.

Grapefruit
A citrusféle természetes méregtelenítő, immunerősítő, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Rost- és pektintartalma hozzájárul a máj egészségéhez.
Fotók: Getty Images