10 mákos sütemény, amit imádni fog a család: kuglóf, keksz, rétes és még sok finomság
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A mák a magyar konyha egyik kedvenc alapanyaga, amit minél többféle süteményben érdemes felhasználni.
Míg a világ több pontján csak péksüteményeket szórnak meg a mákkal, addig Magyarországon sokkal színesebben használják, sütemények töltelékét gazdagítja, például a hagyományos kedvencet, a bejglit, de tésztába is belecsempészhető, legyen az keksz vagy palacsinta.
A mák nagyon izgalmas alapanyag, sokféle finomság készülhet belőle, ráadásul vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. Található benne foszfor, kálium, magnézium, kalcium, nátrium, vas, vitaminok közül pedig E- és B6-vitamin, valamint fájdalomcsillapító hatásáról is ismert.
Felhasználása
A darált mákot kevés tejjel, mézzel vagy cukorral szokás összeforralni, így remek töltelék-alapanyag, de nagyon illik hozzá a citrom is. Ha tölteléket készítenél belőle, reszelt almával vagy lekvárral is érdemes egybekeverni, úgy sokkal szaftosabb lesz.
A mák a bőséget jelképezi, ezért sok családban kifejezetten csak az év végi ünnepeken kerül az asztalra, de mivel tényleg nagyon változatosan fel lehet használni, nem érdemes addig várni vele. Mivel mi is nagyon szeretjük a mákot, összeválogattuk a kedvenc mákos finomságainkat, hogy legyen miből válogatnod.
Mákos kréker
Nagyon sokféle kréker található a boltok polcain, ha azonban időd engedi, gyártsd magad a ropogós finomságot. A legnépszerűbb változat a sajtos, de ha nem félsz új ízeket kipróbálni és szereted a mákot, akkor a mákos kréker lesz a neked való, ami egész mákszemektől lesz igazán ropogós.
Mákos sajttorta
A sajttorta nagyszerű édesség, amit rengeteg változatban lehet elkészíteni. Még mákosan is, amiért odáig lesznek az édesszájúak. A kekszalapon mákkrém terül el, a tetején pedig krémsajtos réteg kap helyet. A készítésénél arra ügyelj, hogy ne repedjen meg a teteje, ezért párás közegben süsd.
Mákos-csokis babka
A látványos édességről könnyű azt feltételezni, hogy bonyolult az elkészítése, de ez egyáltalán nem igaz. A babka eredetileg kelt tésztából készül, majd miután megtöltik, feltekerik, hosszában kettévágják és egymásba fonják úgy, hogy a töltelék kívülről is látszódjon. A mákos-csokis verziónál is marad a fonás, de az egyszerűség kedvéért kelt tészta helyett élesztős leveles tésztát kell használni.
Puha mákos kuglóf
A kevert sütemény tésztája nem csak a máktól különleges. Puhaságát a joghurtnak köszönheti, amitől napokig megőrzi a könnyed textúráját, nem szárad ki. A plusz zamatról a citrom gondoskodik, ami remekül illik a mákhoz. Az illatos, pillekönnyű finomság édes napindítónak is remek választás.
Mákos pálmalevél
Az édesszájúak egyik legnagyobb kedvence a pálmalevél süti, melynek alapja leveles tészta. A pálmalevél legyártásával nincs sok munka, csak a tésztára kell szórni a mákos-cukros tölteléket, feltekerni, vágni és készre sütni. A gyors vendégváró pillanatok alatt elkészül, ráadásul sok mosogatnivaló sem lesz utána, ami szintén egy lényeges szempont.
Egyszerű mákos bögrés
A megúszós süti a régi receptes füzetekben gyakran úgy szerepel, hogy lusta asszony sütije, nem véletlenül, hiszen tényleg gyorsan, nagyobb munka nélkül készül a finomság. A kevert süti tésztája készülhet csak mákkal, ha azonban szeretnéd, gyümölcs vagy lekvár is mehet bele, úgy ízletesebb és szaftosabb lesz a sütemény.
Túrós, mákos palacsinta
A pillekönnyű édesség eteti magát, olyan finom. A mákot a palacsinta tésztájába érdemes belekeverni, tölteléknek pedig a túró a legjobb választás. A tészta készítésénél arra ügyelj, hogy ne keverd túl, mert úgy nagyobb eséllyel ragad le. Az olajat óvatosan adagold a tésztába, mert ha túl sok kerül bele, akkor szakadni fog.
Szaftos mákos pite
Fenséges pite nem csak gyümölcsökből készülhet, mákkal is érdemes kipróbálni. A desszert töltelékét reszelt almával, meggyel, dióval, lekvárral érdemes gazdagítani, mert úgy sokkal szaftosabb és finomabb lesz a pite. Ha hű szeretnél maradni a régi receptekhez, akkor vaj helyett zsírral készüljön a tészta.
Házi meggyes-mákos rétes
A rétes - készüljön bármilyen töltelékkel - akkor lesz igazán finom, ha bőségesen tele van pakolva. A mák az egyik legkedveltebb töltelék, amibe meggyet is érdemes tenni. Ha kézzel húzod a rétestésztát, ecet is kerüljön bele, mert úgy nem fog majd szakadni. Persze, ha nem szeretnél a tésztakészítéssel bíbelődni, használhatsz bolti réteslapot is.
Mákos-citromos keksz
A mák és a citrom párosa olyan, mint az alma és a fahéj, sokkal finomabbak együtt. A mák kekszben is remekül érvényesül: érdemes belőle nagyobb adagot készíteni, hisz a begyúrt, henger alakúra formázott, folpackba csomagolt tésztát el lehet tenni a fagyasztóba. Így mindig lesz kéznél nasi, amit majd ki lehet sütni.
Fotók: Getty Images, Szász Eszter/Sóbors, Sági Zsófia/Sóbors