Puha és illatos mákos-citromos kuglóf: csak össze kell keverni, a többi a sütő dolga

mkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kuglóf könnyű textúrájáról a joghurt gondoskodik, a citromtól pedig illatos lesz, maceramentes süti, amibe rögtön beleszeret az ember.

A barázdált oldalú sütemény a régi időkben kizárólag élesztős, kelt tésztából készült, kalácsfélének számított, napjainkban azonban egyszerűbben, kevert tésztából, sütőporral gazdagítva sül a finomság. A kevert változatok gond nélkül készülnek, csak egybe kell forgatni az alapanyagokat, majd formába simítva mehet is a sütőbe a tészta.

Az egyszerűsége ellenére ezer arca van a süteménynek, készülhet sima fehér tésztából, gazdagítható kakaóval, csokival, fahéjjal, kókusszal vagy jelen esetben mákkal is, csak a fantázia szabhat határt az ötleteknek.

A süti pillekönnyű tésztájáról a joghurt gondoskodik, ami ugyan elhagyható a receptből, de nem érdemes, mert tényleg sokkal légiesebb, puhább lesz tőle a tészta. Olaj helyett vajat is lehet használni, ha pedig épp elfogyott a tej, vízzel is kikeverhető a tészta. Darált mák helyett dióval is kipróbálható.

Puha mákos kuglóf

mkct

Hozzávalók 4 személyre

  • 200 gramm liszt
  • 200 gramm cukor
  • 1 deciliter olaj
  • 50 gramm darált mák
  • 2 darab tojás
  • 2 evőkanál joghurt
  • 1 darab citrom (reszelt héja és leve)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 deciliter tej
  • vaj a forma kikenéséhez
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk tálba és keverjük össze a sütőporral.

A tojásokat a cukorral keverjük habosra. Miután a tojásokat kikevertük, öntsük hozzá a tejet, joghurtot, olajat, a citrom reszelt héját és levét, valamint a darált mákot, majd alaposan keverjük egybe a hozzávalókat. Utoljára a lisztet forgassuk a keverékbe, majd simítsuk bele kivajazott kuglófformába. 180 fokos előmelegített sütőben 35-45 perc alatt süssük meg. Ellenőrzésképpen tűpróbát alkalmazzunk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük