5 étel, amit muszáj megkóstolni, ha Máltán nyaralsz: a lecsójuk kihagyhatatlan
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
A máltai gasztronómia a házias ízekről ismert, az egyik legkedveltebb alapanyaguk a nyúlhús, amelyből fenséges, szaftos pörköltet szoktak készíteni.
A máltai ételekre nagy hatást gyakorolt Itália gasztronómiája, a helyi fogásokban fel lehet fedezni az olaszos ízvilágot.
A fűszerekben és az elkészítési technikákban Észak-Afrika jellegzetességei is megjelennek. A máltaiak rajonganak a fűszer- és gyógynövényekért, kedvenc húsuk a nyúl, amelyből szaftos pörköltet és ragukat szoktak készíteni, de sütve is találkozhatsz a hússal. Málta elhelyezkedéséből adódóan a tengeri herkentyűk is nagyon népszerűek, főleg a tartalmas hallevesükre büszkék, de saját sajtkülönlegességeik is közkedveltek.
Nyúlpörkölt
Málta nemzeti étele a sok-sok hagymával dúsított nyúlpörkölt, a Stuffant tal-fenek. A sűrű, szaftos ételt általában tésztával szokták kínálni, de kenyérrel tunkolva is tökéletes. Ebbe az ételbe szinte biztos, hogy belebotlasz, ha Máltán jársz.
Halleves
Igazi tunkolós leves, amely után biztos, hogy nem kér az ember második fogást. A halleves, ismert nevén aljotta, a francia változathoz hasonlít. A paradicsomos lébe babérlevél és menta is kerül, gyakran rizzsel teszik tartalmasabbá.
Kapunata
A legtöbb európai országban találkozhatsz lecsóval, nem csak nálunk, az olaszoknak, franciáknak és a máltaiaknak is van saját verziójuk. A zöldséges egytálasba a paradicsom és paprika mellé fokhagyma, padlizsán, bazsalikom és mentalevél kerül.
Imqaret
A datolyával töltött sütemény nagyon népszerű Máltán. Az olajban sült finomsággal szinte mindenhol lehet találkozni. A datolyás tésztát vastagon borítja porcukor, Máltán így szokás fogyasztani, de olyat is lehet látni, ahol fagylalt mellé kínálják. A desszert az arabok hagyatéka, nagyon édes a zamata.
Gbejna
Ha Máltán jársz és szereted a sajtokat, akkor feltétlen kóstold meg a helyi juh- vagy kecsketejből készült sajtot. A sajtot friss, szárított vagy érlelt formában lehet fogyasztani. Általában előételként kínálják, de rántva salátákhoz vagy húsok mellé is ajánlják.
Mutatjuk azt is, milyen finomságok várnak rád Horvátországban.
Fotók: Getty Images