Ne csak narancsot, mandarint is egyél – Az édes gyümölcs tele van vitaminokkal
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Édesebb és könnyebben hámozható, mint a narancs, felturbózza az immunrendszered, és szinte számolatlanul lehet enni a mandarint, amelyhez egész télen hozzájuthatsz.
A mandarin a narancshoz hasonlóan a citrusfélék családjába tartozik. A színe is gyakorlatilag megegyezik a narancséval, a méretükben viszont különböznek. A mandarin kisebb, a teteje és az alja kicsit lapított, így jóval könnyebb meghámozni, mint a teljesen gömb alakú narancsot. A jó mandarin héja kicsit keményebb, de a belseje puha, és ha szerencséd van, egyáltalán nincs benne mag.
A klementin a mandarin egyik változata, a narancs és a mandarin keresztezéséből jött létre. A különbség nem igazán észrevehető, pedig néhány tulajdonságuk eltér. A klementin édesebb, mint a mandarin és a narancs, ebben szinte biztos, hogy nem találsz magot, nagyon jól hámozható, és a gerezdeket is könnyebben szét lehet szedni.
A mandarin Délkelet-Ázsiából és a Fülöp-szigetekről származik. Elég rövid az érési ideje, így érdemes minél többet enni belőle. Nemcsak nyersen, hanem süteményekben is nagyon jól működik, ezt a mandulalisztes mandarinos piskótát érdemes megsütni. Ha pedig valami egészen különlegesre vágysz, akkor ezt a whiskys mandarinkrémlevest készítsd el, amely még az ünnepi asztalon is megállja a helyét. A túrótortába is illik a mandarin, még krémesebb lesz tőle.
Támogatja az immunrendszert
A köhögős, hurutos időszakban sokan a gyömbérre és a mézre esküsznek, pedig a mandarin is kiváló ellenszere a felső légúti betegségeknek, hiszen a gyümölcs köptető hatású. Ha lázad van, akkor is egyél mandarint, véd a kiszáradástól ez a lédús gyümölcs, és jól is fog esni, ha más nem nagyon megy le a torkodon. A rosttartalma is igen magas, így gyomorbajok ellen is ajánlott. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, és segíti a jó szívműködést. Baktérium- és vírusölő hatása is van.
Tele van vitaminnal
Egy normál méretű mandarin 47 kalóriát és 12 gramm szénhidrátot tartalmaz, ahogy említettük, rosttartalma viszonylag magas, 2 gramm van egy gyümölcsben. A vitaminok közül A-, B- és C-vitamint tartalmaz, utóbbiból a napi ajánlott mennyiség negyedét, valamint magnézium, kalcium, folsav, vas, nátrium, kén és kálium is található benne.
Nemcsak a gyümölcshús, hanem a héja is felhasználható, a benne lévő illóolajat kozmetikai készítményekben is hasznosítják. Az illata is nagyon kellemes, érdemes néhány napra a radiátorra tenni.
Edd meg hamar
A mandarin szezonja ugyan már októberben elkezdődik, de az igazán finomakat november végétől és decemberben tudod megvenni. A vásárlásnál ügyelj arra, hogy sérülésmentes gyümölcsöt válassz, mert ha egy picit is hibás, akkor belül sem biztos, hogy jó, és nagyon hamar a penész is megjelenik rajta. Ha hazavitted, szobahőmérsékleten, de inkább hűvös helyen legfeljebb egy hétig tárolhatod.
Fotó: Getty Images