
Így pucold meg a mangót: bevált tippeket mutatunk

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Fehérjedús, joghurtos tavaszi saláta: sült csicseriborsó gazdagítja

Pihe-puha rumos fánkgolyó: dupla adaggal süsd meg

Aranybarna bundában sült csirkenuggets házilag: a gyerekek kedvence

Így pucold meg a mangót: bevált tippeket mutatunk

Ötfűszeres tofu kínai módra: ilyen jót étteremben sem eszel
A mangó az egyik legkedveltebb trópusi gyümölcs, az azonban, hogy miként hámozzuk meg és jussunk hozzá a friss gyümölcshúshoz, sokaknak okozhat fejtörést.
Több szempontot is érdemes figyelembe venned, amikor mangót választasz. Mutatjuk is, hogy mire érdemes időt szánni!
Válassz jól!
Fontos, hogy a mangó érett legyen. Az, hogy a héja szép piros színű, sajnos sokszor csalóka lehet. Ha biztosra akarsz menni, mindig nyomkodd meg finoman! Az érett mangó ismertetőjele ugyanaz, mint az avokádónak vagy az őszibaracknak, hogy nyomkodás közben enyhén puha.
Illat
Mindig szagold meg a szár közelében a mangót, mert az érett gyümölcs kellemes illatot áraszt magából.
Tárolás
Fontos, hogy ha nem dolgozod fel azonnal a mangót, mert például még éretlen, akkor érleld tovább azt pár napig, szobahőmérsékleten. Ha viszont a mangó már megérett, úgy azt mindenképpen tedd be a hűtőbe, hogy még 4-5 napig fogyasztható legyen.
Hogyha már fel vágtad a mangót, akkor légmentes dobozban vagy zárható zacskóban tedd be a hűtőbe, amíg el nem fogyasztod, de maximum 3-5 napra.
Lefagyasztható-e a mangó?
A válasz igen. A módszer pedig annyiban áll, hogy a felkockázott mangót terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tálcán, majd mehet is be a fagyasztóba. Ha megfagyott, akkor a helytakarékosság végett tedd át a kockákat egy fagyasztózacskóba, és így tedd vissza a mélyhűtőbe. Így akár több hónapig is eltarthatod.

Felvágás
A mangó felvágását a közepén található nagy mag megnehezítheti. Éppen ezért a legbiztosabb módszer, ha úgy vágod fel, hogy a mangót függőlegesen a vágódeszkára teszed, majd a két oldalán, kb. 1-1 cm távolságban a központtól (szártól), levágod a gyümölcsöt. Így könnyedén elkerülheted a magot anélkül, hogy szanaszét faragnád a gyümölcshúst.
A levágott 2 oldalt kockázva irdald be, de vigyázz, hogy a héjat ne vágd át!
Ha jól dolgozol, akkor amikor a héjat kifordítod, apró kis gyümölcskockák fognak rád mosolyogni. Leginkább egy sündisznóra fog hasonlítani, csak nem lesz szúrós.
Az apró kockákat ezután egy kisebb késsel vágd le a héjról, és már fogyaszthatod is.
Egy másik hámozási és magozási módszer az, ha egy éles késsel vagy krumplipucolóval óvatosan meghámozod a mangót. Igaz, így a maggal még nem küzdöttél meg, de ezután is fel tudod vágni a mangót, csak nem kell már kifordítanod a héjból. Ezzel a módszerrel viszont vigyázz, mert a hús igen csúszós, így héj nélkül nagyobb odafigyelést igényel a felvágása.
Fotó forrása: Getty Images