8 tipp a maradék húsvéti sonka felhasználására: péksüti és tésztaétel is készülhet belőle

Maradék sonka felhasználása cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A húsvétról maradt sonka nem vész kárba, kiadós egytálétel, leves készülhet belőle, és még sós süti töltelékének is nagyszerű alapanyag.

Véget ért a nagy húsvéti eszem-iszom. A nagy lakomák után sok háztartás éléskamrája teljesen kiürül, míg egyes családoknál marad ez-az, például sonka, tarja vagy kalács. A maradékból, már ami még fogyasztható, alkoss izgalmas fogásokat!

A megmaradt sonkából vagy tarjából rengeteg finomság készülhet, de nem kell bonyolult receptekre gondolni. Például a húst apróra kockázva pirítsd le, majd üss rá tojást, kenyérrel és zöldségekkel bőséges napindító, ebéd vagy vacsora. A húsdarabokat egy egyszerű krumplilevesbe is beledobhatod, vagy készíts belőle kencét, amit öröm a kiflire kenni. A lehetőségek ennyivel nem érnek véget, forgasd egybe a felkockázott sonkát vagy tarját krumplis vagy káposztás tésztával, de még tojásos nokedlivel is jól fog esni.

Receptválogatásunkban szerethető, ízletes ételeket válogattunk egy csokorba, amelyek mind-mind készülhetnek maradék sonkából is.

Pizzás rúd

A maradék sonkát érdemes leveles tésztába csomagolva megsütni. Erre több lehetőséged is van. Ha szereted a pizzás finomságokat, akkor ez a recept a neked való: pizzakrém helyett elég csak sajtot és sonkát szórni a tésztára, de sajtkrémet is használhatsz.

Pizzás rúd ct

Töltött mini bagett

A gusztusos mini bagettekhez is tökéletes a maradék sonka. A péksütemény mindenféle földi jóval sül pirosra, remek választás reggelire vagy uzsonnára. A harapnivaló jól bírja a csomagolást, ezért a tavaszi piknikkosárba is érdemes belepakolni, vagy iskolába, munkahelyre elemózsia gyanánt. A mini bagettek mellé friss zöldséget is kínálhatsz.

51704547 8aa4e31e95bc4beff7f4dcf016f7b7ae wm

Sárgaborsó-krémleves sonkával

A sárgaborsó-krémleves több szempontból is remek étel. Egyrészről jól készítve nagyon finom, másrészről pénztárcabarát fogásnak számít, ami ünnep után sose árt. A finom leves mindenféle plusz nélkül is jólesik, de ha van maradék sonka, kínáld azzal. A sonkát át is piríthatod, ha szeretnéd.

50845971 bb0279570a9de76734be1d6bd12f4a3a wm

20 perces tejszínes tészta

A villámfogás 20 perc alatt az asztalra kerül. Ízletes, tápláló étel, ami melegen és hidegen kínálva is jólesik. A tésztás ételbe nemcsak a maradék sonka kerülhet, hanem a kissé megfonnyadt zöldségek is, minden olyan alapanyag, amit jónak vélsz a fogásba. Az eredeti receptben tejszín kerül a finomságokra, helyette tejfölt is használhatsz.

Maradék sonka felhasználása ct1

Sonkás-sajtos rakott palacsinta

A palacsinta az egész világon kedvelt finomság, jólesik édes és sós töltelékkel gazdagítva is. Maradjunk a sós vonalon, és dobjunk belőle össze egy sajtban és sonkában gazdag rakott palacsintát, mely tökéletes ebéd vagy vacsora lehet. Az étel elkészítése egyszerű, a fűszerezéssel azonban érdemes óvatosan bánni, attól függően, mennyire ízes a maradék sonka.

48597838 e020453239d1b1f40529f2d84cd8ada4 wm

Sajtos, sonkás, kukoricás csiga

A kelt tésztás sós süti gazdag töltelékkel készül. A foszlós finomság tölteléke a songoku pizzát idézi, melyben sonka, kukorica és sajt dominál, igaz, a gomba lemarad, de ha szeretnél, akkor nyugodtan használj belőle. A finomság sokféleképpen izgalmassá tehető: a tésztára kerülő krémsajtot érdemes fűszerekkel keverni, úgy még ízletesebb lesz a péksütemény.

46167742 7a1482777ced39d9ce8d6d17fcf82ba3 wm

Sonkás bukta

A bukta nagy népszerűségnek örvend hazánkban. A leggyakrabban édesen fogyasztják, pedig a sós töltelék is jól áll a péksüteménynek. A finomság elkészítéséhez tökéletes a maradék sonka, és még főtt tojás is kerülhet bele. Ha azonban vinnél némi különlegességet a töltelékbe, akkor aszalt paradicsomot is tehetsz a sonka mellé.

42539616 3a2c145ac5776e0048521b317ae1cce8 wm

Húsvéti sonkaleves

A kiadós leves az ünnep alatt is az asztalra kerülhet, de akár maradék sonkából és főtt tojásból is elkészíthető. A laktató fogásban rengeteg izgalmas alapanyag kap helyet, póréhagyma, kukorica, szalonna és kolbász. Sőt, még vékonyan szelt, friss hónapos retekkel is színesebbé teheted. Ha ezt kínálod, nem is kívánsz majd utána másodikat.

Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük