Így használd fel a maradék karácsonyi sütiket: recepteket is mutatunk
Cikkek
Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Ropogós
Egészséges forró csoki macaporral: a legfinomabb hangulatjavító
Répás-fokhagymás mártogatós: sütőben sült zöldség az alapja
Sütőtökös keksz csokidarabkákkal: puha és szaftos a tésztája
Paradicsomos, cukkinis rakott krumpli: hús nélkül is laktató
Frissen és aszalva is egészséges a szilva: az emésztésnek is jót tesz
Karácsonykor hajlamosak vagyunk túllőni a célon, ha süteményekről van szó, azonban egy-két trükkel és jó recepttel újjászülethet a szikkadt, betonkemény édesség.
Míg a krémes, pudingos desszertek általában gyorsan elfogynak, addig a bejgli, a zserbó és a mézeskalács sokszor mostohagyerekek, és ha nagy adagban készültek, nem kizárt, hogy kiszáradnak, mire ők következnének.
Nincs rosszabb egy betonkemény, száraz sütinél, mégsem kell rögtön a kuka irányába kanyarodni. Pár egyszerű trükkel újjászülethetnek ezek az édességek, és mutatós desszertet tálalhatsz a szilveszteri bulin.
Attól függően, hogy sima kevert tészta, keksz vagy töltött süti maradt rád, mutatunk pár ötletet, hogyan varázsolj belőlük vadiúj desszertet!
Kalács/kuglóf
Ha édes kalács vagy kuglóf maradt meg a karácsonyi lakomából, egyszerű dolgod lesz, ugyanis mennyei kiflifelfújtat vagy kenyérpudingot készíthetsz belőlük, de akár még french toastot is. A szikkadt süti ráadásul jobban magába szívja az édes, fűszeres tejet, így még finomabb és puhább lesz sütés után. Mutatunk is pár receptet, mindegyik variációt és ízesítést érdemes kipróbálni:
- Aszalt gyümölcsös kiflifelfújt
- Fahéjas french toast sütőben sütve
- Mascarponés kiflifelfújt
- Aszalt szilvás-narancsos kiflifelfújt
Mézeskalács vagy vajas kekszek
Ha mézeskalács vagy vajas keksz száradt betonkeményre, vagy esetleg alapjáraton sem puhult meg, ne aggódj! Ledarálva vagy apróra törve számtalan desszertben használhatod fel, szinte bármihez jó, amihez darált kekszre lenne szükség. Rétegezhetsz vele krémeket, használhatod sütigolyókhoz, készülhet belőle kókusztekercs, de sajttorta alapja is lehet. Csak a képzeleted szabhat határt a lehetőségeknek!
- Rákóczi-túrós pohárkrém
- Vaníliakrém keksszel rétegezve
- Kókusztekercs
- Zserbógolyó
- Gesztenyegolyó
- Karamellás-mogyorós sajttorta
- Mákos sajttorta
Bejgli, zserbó
Szerencsére nem csak a krém vagy töltelék nélküli sütiket gondolhatod újra, a mákos és diós bejgli, illetve a zserbó is tökéletes alapja lehet egy újragondolt verziónak. Készíts belőlük gubát, vagy a fentebb linkelt receptek alapján felfújtat. Édes, fűszeres tejjel, aszalványokkal összesütve mennyei lesz. Mutatunk is pár ötletet (természetesen a mák és a dió elhagyható ezekből a receptekből, mivel a zserbó és a bejgli eleve tartalmazzák őket):
Fotók: Getty Images