Békebeli mákos guba naranccsal és mazsolával: szikkadt péksütiből is isteni

karacsonyi-makos-guba
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mákos guba hagyományos karácsonyi édesség, amit elődeink azért is fogyasztottak az ünnepen, hogy sok pénzük legyen.

Az egyszerű, de nagyszerű édességet mákos gubónak vagy bobajkának is hívják. Dédanyáink idejében házi kelt tésztából készült, és gyakran mézzel édesítették. Úgy tartották, hogy a mák sok szerencsét és pénzt hoz a házhoz. Őseink általában évente kétszer, nagypénteken és karácsonykor tették az asztalra. Már az 1695-ben kiadott, első magyar nyelvű nyomtatott szakácskönyvben is megtalálható a recept őse. Németországban és Lengyelországban ugyancsak kedvelt desszert.

Szikkadt péksütemény, tej, cukor, mák: ezek a legfontosabb hozzávalók, azonban érdemes néha felturbózni az alapreceptet. Karácsonyra jól jön bele a szegfűszeg és a narancshéj. Össze is sütheted, továbbá vaníliasodóval vagy tojáshabbal is kínálhatod. Még finomabb lesz, ha kifli helyett kaláccsal készíted. 

Ha a péksütemény nem elég szikkadt, tedd egy kicsit a sütőbe vagy a mikróba. Így jól megszívja magát az ízes, illatos tejjel. A sütési idő nem hosszadalmas, amikor elkezd pirulni, ki is veheted a sütőből. 

Narancsos-mazsolás-mákos guba

karacsonyi-makos-guba-receptje

Hozzávalók 4 személyre

  • 10 db kifli
  • 20 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db narancs
  • 10 dkg mazsola
  • 1 l tej
  • 3 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg kristálycukor
  • 2 db szegfűszeg
Recept idők

Elkészítés:

A szikkadt kifliket vágjuk fel körülbelül egy centi vastag karikákra.

A tejet keverjük össze a tojásokkal, majd folyamatos kevergetés mellett melegítsük össze a kristály- és vaníliás cukorral és a szegfűszeggel. Mikor a cukor elolvadt, húzzuk le a tűzről, vegyük ki a szegfűszeget.

A darált mákot dolgozzuk össze a porcukorral, a reszelt narancshéjjal, a mazsolával. Forgassuk a tejbe a kifli felét, hagyjuk, hogy egy kicsit megszívja magát a péksüti, majd rakjuk egy kivajazott tűzálló tál aljára. Szórjuk meg a mákos keverék felével, majd ismét áztatott kifli következik, a tetejére pedig megint mák kerül. 

Toljuk előmelegített sütőbe, és 180 fokon süssük meg körülbelül 20 perc alatt. Amikor a széle szép piros, kivehetjük a sütőből. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük