Megmaradt a rizs? 10 ötletünk van, mihez kezdj vele
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nehéz eltalálni, mennyi rizs fogy el egyszerre egy étkezésnél, de ez egyáltalán nem baj, mert rengeteg módja van a maradék másnapos újjáélesztésének.
A rizsmaradék nem is a legjobb kifejezés, hiszen van egy csomó olyan étel, amit direkt másnapos rizsből kell elkészíteni. Szóval a megmaradt rizs inkább lehetőség, mondjuk így, lehet belőle főétel, desszert vagy levesbetét, köret vagy töltelék, sőt, még reggeli is.
A hagyományos ételek
Sok hétköznapi ételhez kell főtt rizs, kezdjük a rakottakkal: a rakott kel, a savanyú káposzta vagy tulajdonképpen bármilyen zöldség, amit hússal és rizzsel rétegezve sütünk, vele készül, így kész rizzsel indulva már egy feladatot ki is pipált az ember az amúgy ilyen ételeknél nem rövid listáról.
Töltelék
Ha a rizst nem rétegezzük a zöldséggel, akkor beletöltjük. Mindegy, hogy húsos vagy vega változatban készül, rizs kell a töltött paprikába, káposztába, kelkáposztába is. Nyáron mehet nagyobb paradicsomokba is, és süthetjük a sütőben.
Húsgombóc
Ehhez az erdélyi csorbához is rizst kell keverni a gombóchoz, ahogy a hagyományos paradicsomos húsgombócban is szükség van rá. Ha vega verziót csinálunk, készülhet az egész gombóc rizsből, valamivel több tojással és zsemlemorzsával.
Sült rizs
A wokos, nagy lángon, kevergetve pirított fűszeres rizsekhez is a másnapos rizs a legtökéletesebb alap, mindegy, hogy éppen milyen szósszal vagy zöldségekkel készül, esetleg tofuval csináljuk, a főtt és hűtőben megpihent maradékból lesz a legjobb.
Buddha tálja
Ha a modern hullámra ülnénk rá a maradékfeldolgozás tekintetében, akkor a rizsen túl még egyéb megmaradt ételeket is felhasználhatunk a hűtőből: sült zöldségeket, salátákat, savanyúságokat, minimum 4-5 elemet, hogy minél színesebb legyen. A Buddha-tálakról bővebben itt írtunk.
Levesbetét
Nálunk nem olyan gyakori szokás rizst tenni a levesbe, pedig éppen olyan jó lehet, mint bármelyik tészta - ehhez a gombaleveshez például a barna rizs illik remekül.
Rizspuding
Maradék rizsből éppen úgy készíthetünk tejberizst, mintha nyerssel indítanánk, csak így még pépesebb, még pudingosabb és lágyabb lesz a végeredmény. Ha ez megvan, némi tojás és tojáshab hozzáadásával és egy kis sütéssel akár rizskoch is lehet még belőle.
Reggeli
Bár nem biztos, hogy ajánlott munkahelyi környezetbe menni a fogyasztása után, kétségtelenül csodásan egyszerű, mégis ütősen finom ez a Fülöp-szigeteki fokhagymás, tojásos rizs, ami eredetileg reggeli funkcióját tölti be. Maradék rizsből elkészíthető még a congee is, ami a kínaiak válasza a rizsből készült sós kására, és szándékosan szétfőtt rizs az alapja.
Ékszerezd fel
Az egyik kedvenc angol nyelvű elnevezésem a jewelled rice, azaz felékszerezett rizs, ami annyit jelent: fogj egy tál rizst és díszítsd fel, tedd valamilyen módon izgalmasabbá. Lehet ez a fűszerezés, vagy kerülhet hozzá mag, aszalt gyümölcs, zöldség és így tovább.
Fotók: Ács Bori/Sóbors