A legjobb receptek meggyből, süti és leves is van köztük – 8 kedvencünket mutatjuk

mrvcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lédús gyümölcs lehet édes vagy savanykás zamatú, ez fajtától függ, bár minél érettebb, annál finomabb.

Míg sok helyen ipari gyümölcsnek tekintik a meggyet, nyersen nem is nagyon eszik, nálunk és Európa számos országában megszokott, hogy frissen is örömmel fogyasztjuk.

A meggy bővelkedik antioxidánsokban, tizenhétféle vegyület található benne, köztük a bordó színért felelős antocianinok. Egészséges csemege, gyulladásgátló, természetes fájdalomcsillapítóként enyhíti a fejfájást, az ízületi izomfájdalmakra is jó, ezért sportolóknak különösen ajánlják a fogyasztását. A friss gyümölcs rosttartalma magas, segíti az emésztést, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Vitaminok közül A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamin tartalma jelentős.

A meggy friss fogyasztása mellett konzerv, mirelit és cukrászipari felhasználása is népszerű, a meggyfa szárából gyógytea és dohány is készülhet, vöröses fája bútoralapanyagnak is alkalmas. A meggyből kiváló bor és pálinka is készíthető.

Szezonja május végétől július végéig tart - amíg még kapunk belőle frissen, ne csak magában fogyasszuk, készítsünk belőle izgalmas süteményt vagy hűsítő hideg levest. Képes összeállításunkban adunk pár ötletet, mi készülhet a zamatos gyümölcsből.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük