![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Megmaradt a tojásfehérje vagy túl sok lett a rizs? 9 szuper fogás, hogy ne kelljen pazarolni
![fritter cover](https://kep.index.hu/1/0/3232/32323/323239/32323947_2478783_9f4ba2473945540a50fbd5e1cbd781c1_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A "ne dobjunk ki semmit" alapvetés most még az átlagosnál is fontosabb lett, úgyhogy kínosan ügyelek rá, hogy annyit főzzek, amennyi biztosan elfogy.
Természetesen a főzzünk annyit, amennyit megeszünk egy utópia, legalábbis a mi családunkban, főleg a köretekből készítek túl sokat. De mi lesz például a süteményekből kimaradt tojásfehérjével? A legtöbbször betettem a hűtőszekrénybe és néha "rántottát" készítettem belőle, de sokszor sajnos a szemétben végezte.
Szerencsére van néhány nagyon klassz recept, ami pont ezekből a megmaradt hozzávalókból készül, amivel nem csak a környezetünket óvjuk, de a kiadásainkat is csökkentjük.
Maradék tojásfehérje
Az amerikai palacsinta tökéletes reggeli, gyors, kiadós és biztos, hogy van otthon hozzá mindenünk. Ugyanúgy el lehet készíteni csak tojásfehérjével is, nem fogjuk érezni a különbséget. Ebben a receptben is nyugodtan használjuk a megmaradt tojásfehérjét az egész tojás helyett. A palacsinta mellett muffint is készíthetünk ugyanilyen módon.
Maradék rizs, krumplipüré
A tojásfehérje után a rizs a másik olyan étel, amiből nagy eséllyel nem tudjuk eltalálni a pontos mennyiséget. A rizs nem jó másnap, viszont finom és egészséges ételeket készíthetünk belőle, könnyű ebédnek vagy vacsorának. A maradék rizsből például krokett is készülhet sok-sok sajttal dúsítva. A megmaradt rizs analógiájára a megmaradt krumplipüré is tökéletes alapanyag, szintén lepénykészítéshez.
![rizskrokett](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3232/32323/323236/32323625_ebbf68317e0c6887bd06273267e48d95_wm.jpg)
Maradék pékáru
Most mindenki kenyeret, kiflit és egyebeket süt, ami sokkal gazdaságosabb, mintha a boltban vennénk, de így is lehet, hogy megszárad egy pár belőle. Ilyenkor készíthetünk mákos vagy diós gubát, a nagyon száraz zsemléből pedig házi panírmorzsát.
Maradék tészta
A frittatában a maradék kifőtt tészta hasznosul tökéletesen. A recept olasz eredetű, ők használták a megmaradt tésztát úgy, hogy frittatát készítettek belőle. A frittata tulajdonképpen egy öntöttvas serpenyőben készülő tojásétel, amibe mindenféle maradékot bele lehet pakolni. Amikor megsül, úgy szeletelhető, mint egy torta.
Fotó: Getty Images, Szász Eszter / Sóbors