Megmaradt a tojásfehérje vagy túl sok lett a rizs? 9 szuper fogás, hogy ne kelljen pazarolni

fritter cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A "ne dobjunk ki semmit" alapvetés most még az átlagosnál is fontosabb lett, úgyhogy kínosan ügyelek rá, hogy annyit főzzek, amennyi biztosan elfogy.

Természetesen a főzzünk annyit, amennyit megeszünk egy utópia, legalábbis a mi családunkban, főleg a köretekből készítek túl sokat. De mi lesz például a süteményekből kimaradt tojásfehérjével? A legtöbbször betettem a hűtőszekrénybe és néha "rántottát" készítettem belőle, de sokszor sajnos a szemétben végezte.

Szerencsére van néhány nagyon klassz recept, ami pont ezekből a megmaradt hozzávalókból készül, amivel nem csak a környezetünket óvjuk, de a kiadásainkat is csökkentjük. 

Maradék tojásfehérje

Az amerikai palacsinta tökéletes reggeli, gyors, kiadós és biztos, hogy van otthon hozzá mindenünk. Ugyanúgy el lehet készíteni csak tojásfehérjével is, nem fogjuk érezni a különbséget. Ebben a receptben is nyugodtan használjuk a megmaradt tojásfehérjét az egész tojás helyett. A palacsinta mellett muffint is készíthetünk ugyanilyen módon.

Maradék rizs, krumplipüré

A tojásfehérje után a rizs a másik olyan étel, amiből nagy eséllyel nem tudjuk eltalálni a pontos mennyiséget. A rizs nem jó másnap, viszont finom és egészséges ételeket készíthetünk belőle, könnyű ebédnek vagy vacsorának. A maradék rizsből például krokett is készülhet sok-sok sajttal dúsítva. A megmaradt rizs analógiájára a megmaradt krumplipüré is tökéletes alapanyag, szintén lepénykészítéshez

rizskrokett

Maradék pékáru

Most mindenki kenyeret, kiflit és egyebeket süt, ami sokkal gazdaságosabb, mintha a boltban vennénk, de így is lehet, hogy megszárad egy pár belőle. Ilyenkor készíthetünk mákos vagy diós gubát, a nagyon száraz zsemléből pedig házi panírmorzsát

Maradék tészta

A frittatában a maradék kifőtt tészta hasznosul tökéletesen. A recept olasz eredetű, ők használták a megmaradt tésztát úgy, hogy frittatát készítettek belőle. A frittata tulajdonképpen egy öntöttvas serpenyőben készülő tojásétel, amibe mindenféle maradékot bele lehet pakolni. Amikor megsül, úgy szeletelhető, mint egy torta. 

Fotó: Getty Images, Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük