Melyik olasz tésztához melyik szósz való? Itáliai kisokos

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Habár az olasz konyhában az egyszerűség a legnagyszerűbb, bizonyos szabályok elképesztő szigorral vannak kőbe vésve. Az sem mindegy, melyik szószt, azaz sugo-t melyik tésztával párosítjuk.

Rövid, hosszú

A tészta lehet rövid vagy hosszú, ez az első és legfontosabb megkülönböztető jegye. A rövidek között vannak az üreges és a teli változatok. Fontos tulajdonságuk még a rigate vagy a lische jelző, ami a külső felületükre vonatkozik. Az enyhén bordázott felületű tésztákat jelöli a rigate kifejezés, ezeken jobban megülnek a szószok, mint a sima, sikamlós állagú társain, valamint ezek kissé durvábbak, harapnivalóbbak lesznek főzés után, mint a sima felületű tészták.

Ha darabos

Arról már korábban itt írtunk, mennyire fontos, mégsem közismert szabály, hogy a bolognai ragut tagliatellével kell enni - a spagettiről lehullanak a húsdarabok, a levét pedig képtelen lesz magába szívni, a metélt viszont ideális szállítója a húsos szósznak. 

Ha valaki éppen még sincs metéltes kedvében, akkor is ezerszer jobb választás a húsos szósz alá valamelyik rövid, üreges tésztaféle, a tortiglioni, a penne vagy bármelyik, amelyiknek a belsejében szépen meg tudnak pihenni a kisebb hús- vagy zöldségdarabkák. 

Ha egyneműbb

A spagettihez és a hozzá hasonló, sima felületű, hosszú tésztákhoz, mint amilyen a bavette és a linguine, azok a sugók vagy salsák, azaz a főzést nem igénylő szószok illenek a leginkább, amik kevésbé darabosak, egyneműbb állagúak. Ilyen például a pesto és alverziói, a carbonara vagy a legegyszerűbb fokhagymás, csilis spagetti, az Aglio, olio e peperoncino. 

olasz te szta k 1

A tejszínes-zöldségesek

A farfallék, fusillik és egyéb kicsi, rövid, de nem üreges fajtájú tészták a legjobban a tejszínes alapú, krémes állagú, nagyobb darabos kiegészítőkkel rendelkező, például zöldséges vagy lazacos szószokhoz illenek, a zöldborsós, gombás, cukkinis típusokhoz. 

A picik

Az egészen pici darabos tészták ugyanúgy levesbe valók, mint nálunk, legyen az babos, tésztás vagy minestrone, a különbség csak annyi, hogy az olasz levesek állaga tulajdonképpen nem felel meg az elnevezésének, mert sokkal sűrűbbek a mieinknél, olyan az állaguk, mint egy főzeléké.

Most csak a legnépszerűbb fajtákat érintettük, hiszen rengetegféle formájú tészta és annak sokféle párja létezik, régióról régióra haladva más és más, és sose mindegy, mit mivel párosítunk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük