Sok ezer forint megspórolható, ha így vásárolsz: nem kerül több étel a szemétbe

ments elelmiszert cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyre több élelmiszert dobunk ki, vele együtt rengeteg pénzt pazarlunk és fölöslegesen terheljük a környezetet is: átgondoltuk, mire érdemes odafigyelni.

A cikket a Kifli.hu támogatta.

Bár sokat fejlődtem, még mindig megesik, hogy megfeledkezem egy hirtelen impulzusból vásárolt doboz túróról, majd vérző szívvel kell kidobnom, vagy egy hirtelen menütervváltozás miatt a nyakamon marad egy adag főtt rizs.

Utálom, amikor ki kell dobni az ételt, bűntudatom van és szörnyen dühös vagyok, ez azonban ekkor már felesleges. Az élelmiszer-pazarlástól kizárólag a megfontoltság, a tervezés, a gondos, mindenre kiterjedő odafigyelés menthet meg. Ez pedig elképesztően felnőtt hozzáállást kíván, különösen a nagycsaládos élet során, amihez ugyan lassú lépésekkel, de egyre közelebb kerülök.

Menüterv

Minden a heti menütervvel kezdődik. Vasárnap átgondolom, miket fogok a héten főzni. A pontos sorrendet nem sikerül betartanom, de már az is elég jó, ha eddig eljutok. Ezután szemlézem az otthoni készleteket, a kamrát és a hűtőt is. Ha találok olyasmit, ami nemsokára lejár vagy tönkremegy, hozzáigazítom a menütervet. Például egy háromnapos karfiol és egy nemsokára lejáró adag sajt: karfiolos mac and cheese - és ehhez hasonló megoldások. 

Lista, lista, lista

Régen mindig írtam listákat, majd ezeket következetesen otthon hagytam. Most már a telefonomban vezetem a bevásárlólistát, egyszerű jegyzetben, de vannak erre a célra külön applikációk is. Ezeket a hét folyamán állandóan kiegészítgetem, van külön drogériához, piachoz és bolthoz tartozó listám, ezt megosztom a családtagjaimmal is, akik kiegészítik, ha eszükbe jut valami. Igen, már a gyerekek is hozzáteszik a számukra fontos elemeket.

ments elelmiszert cikkhez

Tudatos vásárlás

A legnehezebb, legnagyobb önuralmat igénylő pont. A megfőzendő ételekhez, eseményekhez vagy étkezésekhez csoportosított elemek szerint haladva vásárolok, ám ekkor jönnek szembe az impulzusok. Annyira nem szabad ragaszkodni a tervekhez, hogy ezeknek ellenálljak: ha szép bébicékla van a piacon, egyszerűen kihúzom a listámról a betervezett zöldséges fogást és az kerül a helyére. Ha pedig valamilyen akció jön szembe, akkor is háromszor átgondolom, hogyan tudom hasznosítani a leárazott élelmiszert. 

Élelmiszermentés

Még mindig elég ritkán találkozni az akarattal, amely a másik oldalról törekszik az élelmiszer-pazarlás csökkentésére. A piacon már régóta azok a kedvenc zöldségeseim, akik kiteszik a csúnya, nem szabványformájú répákat, barna banánokat, de a kedvenc sajtosom a közeli lejáratú tejtermékeket ajándékba adja a törzsvevőinek. Szupermarketekben ritkábban tesznek ilyesmit, most viszont a kifli.hu-n van egy ilyen opció: a Mentsd meg az élelmiszert link alatt a közeli lejáratú élelmiszereket gyűjtik össze, és azt is feltüntetik, hány napunk van rá, hogy felhasználjuk. Az árengedmény elég combos, 30-50%, így tényleg sokat lehet spórolni. Vannak olyan ételek, amelyeknél a lejárat dátuma még nem jelenti azt, hogy megromlott volna, mint a konzervek vagy a száraz áruk, de gyakran a sérült csomagolású termékek is a kukába kerülnek, ahol nincs ilyen megoldás. Vannak boltok, ahol értékcsökkentett termékként még eladják, ezeket a szépséghibás árukat nyugodtan meg lehet vásárolni.

ments elemiszert cikkhez2

Újratervezés

Ilyenkor egyszerűen ránézek a listámra és két dolgot tehetek: a tervezett ételben cserélek le egy elemet, például a rizses húst nem csirkével, hanem a leárazott sertéshússal készítem, bab helyett csicserit használok, vagy az egész ételtervet újracserélem. Ez valóban bonyolultabb megoldás, de ha a tervezett ételek szerint szerkesztettem a bevásárlólistát, nem lesz kavarodás. 

Rendszerezés és átláthatóság

Bevásárlás után fontos, hogy átláthatóan igyekszem elrendezni a vásárolt alapanyagokat, különben simán elfelejtem, amit nem egy konkrét ételhez vettem. A hűtőben is jobb, ha mindennek saját helye van, így könnyebb követni, mi fogyott el, és nem fog elbújni egy doboz drága, finom sajt a sarokban. A félig megmaradt sajtokat, zöldségeket, minden maradékot dobozban teszek vissza, hogy ne száradjon ki vagy romoljon meg. Mindent a maga igényei szerint tárolok, ha kell, kamrában, ha kell, hűtőben, és van, amit a pulton.

Fagyasztás

A fagyasztó a barátom, mármint akkor, ha okosan használom. Amit nem fogok megfőzni vagy megenni két napon belül, lefagyasztom, különösen a húsokat. Nagyon okos dolog listát vezetni a hűtőn a fagyasztó tartalmáról: így krízis esetén nem kell felismerhetetlen dobozok között kotorászni, elég ránézni a listára. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük