Rengeteg a cukor benne, de miért érdemes mégis mézet fogyasztani?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A méz a természet ajándéka, aranyló csoda, melynek előnyeit már régen felfedeztük. Remek ízesítő és még gyógyító hatással is bír.
Nem is gondolnánk, mennyire megosztó alapanyag a méz. Míg nagyanyáink egyetértettek abban, hogy egy kanál méz fogyasztásával rengeteget tehetünk az egészségünkért, ma már nem ilyen nagy az összhang, sokszor előkerül az a képzeletbeli kereszt, mellyel a gonosszal, vagyis a cukortartalmú ételekkel szemben vesszük fel a harcot. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, mit is tartalmaz az aranyszínű nedű.
Miért jó?
A méz kiváló édesítő, emellett rengeteg betegség ellen nyújthat gyógyírt. A mézzel vagy a méhészeti termékekkel való gyógyítást apiterápiának nevezzük. Ezt a gyógymódot ősidők óta használjuk. Ezek a termékek nagy mennyiségben tartalmaznak virágport, propoliszt, méhpempőt és méhviaszt. A méhészeti termékeket fogyaszthatjuk természetes formában, illetve különböző termékek formájában is beszerezhetjük, például krémek, tabletták, oldatok és különböző tinktúrákba zárva.
A természet kincse glükózból és fruktózból áll, de szerencsére bőven tartalmaz értékes anyagokat is, mint a kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink, kis arányban pedig a C-vitamin és B-vitamin fajtái is megtalálhatóak benne. Nagyanyáink szerint minél sötétebb árnyalatú a méz, annál jobban érvényesülnek benne a hasznos anyagok. Ez a szóbeszéd igaz is, az intenzív színű mézek, például a fenyő vagy a pitypang ásványi elemekben sokkal gazdagabbak.
Remek immunerősítő
Szinte mindegy, milyen fajta mézet választunk, a hatásuk ugyanúgy eredményes. A legtöbben mégis az akácmézre esküsznek, ami fertőtlenítő hatása miatt jöhet jól. A repcemézben is megtalálható ez az erő, de a napraforgóméznek is bizalmat szavazhatunk, remek toroktisztító és immunerősítő hatása miatt.
Gyomorproblémákkal küzdőknek is ajánlott
Minden nap egy kanál méz - ha üres gyomorra fogyasztjuk - csodát tesz az emésztési gondokkal küzdőkkel. A méz fertőtlenítő hatása miatt elpusztítja a gyomorban lévő baktériumokat.
Az idegeink karbantartója
A mézben található szőlőcukor létfontosságú a neuronok működéséhez. Nyugtatja az idegeket, képes felvenni a harcot a stressz ellen és még a pihentető alváshoz is hozzájárul.
Antioxidáns
A méz kiváló antioxidáns, rendszeres fogyasztásával a felgyülemlett méreganyagoktól szabadulhatunk meg. Antibakteriális hatása miatt bőrünk is egészségesebbnek fog tűnni.
Tévhit, hogy kevésbé hizlal
Mivel azt halljuk folyamatosan, milyen egészséges a méz, sokan a fogyókúrájukba is beiktatják, hajlamosak azzal hitegetni magukat, hogy kevésbé hizlal, mint a cukor. Egy teáskanál cukor nagyjából 16 kalória, ugyanennyi méz 22 kalória, szóval óvatosan édesítsük vele kedvenc joghurtos reggelinket.
Fotó: Getty Images