Mi az a mooncake, és hogyan készül? Igazán gyönyörű a kínai édesség

mooncakecover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A mooncake az egyik legjelentősebb kínai ünnep süteménye, amely tradicionálisan babpasztával és kacsatojással készül.

A mooncake, avagy magyarosítva a holdsütemény, a kínai "őszközép" ünnep süteménye. Általában kerek, néha négyszögletes alakú desszert, amelynek tetejét különböző írásjelek, motívumok díszítik.

Mi az a kínai őszközép ünnep?

Kínában az ősz közepén, a nyolcadik holdhónap 15. napján - ez minden évben más időpontra esik - tartják a holdünnepet, amelynek a jellegzetes süteménye a mooncake. A legkerekebb és legfényesebb hold a bőséget és a teljességet jelképezi, így az évnek ezen a napján mindenki a jószerencsében bízik, együtt van a család, hálát adnak egymásért, miközben csodálják a teliholdat.

A mooncake története az 1300-as évekre nyúlik vissza, amikor - a legenda szerint - a Szung vezetők fellázadtak a Yuan dinasztia ellen, és minden titkos tervüket a sütemények tetejébe sütötték, így tájékoztatták egymást. A felkelés a holdünnep éjszakáján sikerrel járt, és megalakult a Ming dinasztia, amellyel az ünnep és a sütemény is hatalmas jelentőségű lett. 

Mi pontosan a mooncake?

A mooncake egy 10 cm átmérőjű, 4-5 cm magas, töltött sütemény. A tésztaréteg vékony, a töltelék tömény, középen pedig ott van a mag, vagyis a kacsatojás, amely a teliholdat szimbolizálja.

Hagyományosan a töltelék adzuki babból vagy indiai lótusz magjából készült pép, ebbe kerül a kacsatojás sárgája. Az adzuki bab egyébként Kelet-Ázsia egyik legfontosabb hüvelyes növénye, a konyhában édesen szokás fogyasztani, általában cukorral főzik össze, így lesz belőle babpaszta, de gyakran ízesítik úgy is, mint a gesztenyemasszát. Ma a mooncake már számtalan ízesítésben elérhető.

Legtöbbször kínai tea mellé szokták fogyasztani. Kínán és Tajvanon kívül Vietnámban és Japánban is előszeretettel készítik. A világ legnagyobb 4,41 méter magas, 2,28 tonnát nyomó holdsüteményét Torontóban készítették el 2001-ben.

A holdsütemény készítése

A holdsütemény nem éppen diétás, nagyon magas a cukor-, a zsír- és a kalóriatartalma, bár ez attól is függ, mit töltenek bele, hiszen ma már számtalan ízesítésben és formában készül. Elkészítése elég bonyolult, úgyhogy még a helyiek is cukrászdákban és pékségekben szerzik be, ritkán állnak neki otthon.

Én sem készítettem még, és úgy hallottam, hogy tanfolyamon is megéri részt venni annak, aki szeretné elsajátítani a holdsütemény-készítés csínját-bínját. A töltelék bármi lehet, de a tészta fő összetevőinek azért utánanéztem: liszt, mogyoróolaj, golden syrup és alkaline víz alkotja. Azt hiszem, utóbbi kettőről érdemes még szót ejteni. A golden syrup egy sűrű, karamellás színű cukorszirup, amely glükózból és fruktózból készül, amit egy speciális eljárás során vízzel összemelegítenek. Az alkaline víz pedig ionizált lúgos víz, úgyhogy már az összetevők beszerzésénél is bajba kerülhetünk.

A tölteléket gombóccá kell formázni - és ha maradunk a hagyományos vonalnál - a közepébe kacsatojást tenni. E köré kell vékony rétegben felvinni a tésztát, hogy tényleg ne az domináljon, éppen csak beburkolja kívülről. Ezután a tésztát a formába kell nyomkodni. A forma készülhet fából - ebben az esetben ki kell ütni belőle a tésztát, amivel veszélyeztethetjük a sütemény épségét -, illetve szilikonból, abból ki is lehet nyomni. A megformázott mooncake-k mehetnek a sütőbe, más dolgunk már nincsen velük.

Az üzletek versengése

Nem véletlen, hogy ilyen alapanyagok kellenek a mooncake-hez, hiszen ezt a süteményt egy évben egyszer készítik el, és minden tartósítószer és hűtés nélkül egy évig el is kell állniuk. Az őszközép ünnep desszertjével rokonok, barátok és kollégák ajándékozzák meg egymást, és mivel tényleg nem sokan állnak neki otthon az elkészítésének, az üzleteket ellepik ilyenkor a különböző mooncake-k.

Ma már természetesen sokféle ízben, színben és formában kapható. Versengés van az üzletek között, hogy kié a legszebb, legmodernebb, leginnovatívabb megoldás. Hotelek és éttermek is beszállnak a harcba, hogy ők legyenek azok, akik megragadják a vevők figyelmét a legkreatívabb design-nal. Gyönyörű díszdobozokban, selyemre fektetve, meglepetésekkel kiegészítve, a legkülönfélébb színekben és ízesítésekben árulják az őszközép ünnepére a tradicionális finomságot.

Fotó: Getty Images/A 2. képen a szingapúri Fullerton Hotel díszdoboza

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon