Így készül valójában a bécsi melange: nincsen benne méz

melange2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Általában, ha Magyarországon melange-ot kérünk, egy latte macchiatóhoz hasonló italt kapunk, amelyben a cukor helyett méz van, és szép, különálló rétegek alkotják a látványos kávét.

Egészen addig éltem tévedésben a melange-zsal kapcsolatban, míg egy hangulatos kis kávézóban réteges tejeskávét nem kaptam helyette. Gondoltam, rákérdezek, hova tűnt belőle a méz, de szerencsére inkább hallgattam. Később utánanéztem az eredetének. Mostantól inkább azon kéne meglepődni, hogy miért van benne méz?

Az eredeti melange-nak semmi köze nincs a mézhez, ha Bécsben járunk, biztosan nem fogunk találkozni kedvenc mézes, koffeines italunkkal. Hogyan készül valójában, és mi kerül az eredetibe? Ahogy a fenti példa is mutatja, ahány kávéház, annyi szokás.

Mi az a melange?

A melange főként Ausztriában - ahogyan erre a nevéből is következtetni lehet -, Svájcban és Hollandiában népszerű. Leginkább a lattéhoz vagy egy cappucinóhoz hasonlít, de inkább a kettő keveréke: míg a lattéban a tej dominál, addig a melange-ban fele-fele arányban van a tej és a kávé, a tetejét pedig tejhab díszíti. Maga a melange szó keveréket jelent, ez a rétegességére utal. 

Julius Meinl, bécsi kávégyártó szerint a melange egy kis eszpresszó, melyet nagy kávéspohárban, félig gőzölt tejjel, a tetején tejhabbal szolgálnak fel. A bécsi Cafe Sperl kávézó így fogalmazott: a melange félcsésze feketekávé és félcsésze krémes tej, tejhabbal a tetején. 

Miért bécsi?

A bécsi melange elnevezés onnan ered, hogy az eredeti változat a bécsi kávéházakban terjedt el, körülbelül az 1700-as években, ott készítettek először ilyen arányokkal kávét. A melange bécsi pörkölésű kávébabból készül, ez egy fokkal lágyabb az olasznál. A bécsi pörköléshez a legjobb alap az arabica, ugyanis a pörkölt kávészemek elkezdenek karamellizálódni a folyamat során. Az ebből készült kávé a bécsi fekete, ez a melange alapja.

Hogyan készül?

Főzzünk egy eszpresszót, majd ugyanannyi tejet gőzöljünk és habosítsunk fel. Egy átlátszó kávéspohárba öntsük a tejet, amíg pihen, el fog válni a lágyabb, folyósabb része a tejhabtól. Úgy is készíthetjük, hogy meleg tejet öntünk a pohárba és rákanalazzuk a tejhabosítóval készült tejhabot. Ezután a forró kávét nagyon óvatosan, a pohár széléhez közel tartva öntsük a tejbe. Ezt kanál segítségével is megtehetjük, tartsuk a tejes réteg fölé a kanalat, majd óvatosan csorgassuk bele a kávét. Ha minden jól megy, háromrétegű kávét kell kapnunk végeredményül, ahol a kávé van középen, felette a tejhab, alatta a tej.

Érdekesség

A régebbi kiadású Magyar Konyha című szakácskönyvben található egy olyan recept, amely a régi bécsi melange elnevezésre hallgat. Bár az eredetéről nem találtam információt, gondoltam, megosztom veletek a receptet:

Először is egy hosszúkávét kell főzni. Egy másik kis tálban keverjünk össze egy tojássárgáját ízlés szerint cukorral és egy löttyintésnyi tejszínnel. Ehhez öntsük hozzá a kávét. Alaposan keverjük el, majd adjunk hozzá kb. 1 evőkanálnyi konyakot. Készen is van. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük