![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így készül valójában a bécsi melange: nincsen benne méz
![melange2](https://kep.index.hu/1/0/3087/30872/308726/30872623_2369947_12ef97069b88689f1f8167c66c1f4719_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Általában, ha Magyarországon melange-ot kérünk, egy latte macchiatóhoz hasonló italt kapunk, amelyben a cukor helyett méz van, és szép, különálló rétegek alkotják a látványos kávét.
Egészen addig éltem tévedésben a melange-zsal kapcsolatban, míg egy hangulatos kis kávézóban réteges tejeskávét nem kaptam helyette. Gondoltam, rákérdezek, hova tűnt belőle a méz, de szerencsére inkább hallgattam. Később utánanéztem az eredetének. Mostantól inkább azon kéne meglepődni, hogy miért van benne méz?
Az eredeti melange-nak semmi köze nincs a mézhez, ha Bécsben járunk, biztosan nem fogunk találkozni kedvenc mézes, koffeines italunkkal. Hogyan készül valójában, és mi kerül az eredetibe? Ahogy a fenti példa is mutatja, ahány kávéház, annyi szokás.
Mi az a melange?
A melange főként Ausztriában - ahogyan erre a nevéből is következtetni lehet -, Svájcban és Hollandiában népszerű. Leginkább a lattéhoz vagy egy cappucinóhoz hasonlít, de inkább a kettő keveréke: míg a lattéban a tej dominál, addig a melange-ban fele-fele arányban van a tej és a kávé, a tetejét pedig tejhab díszíti. Maga a melange szó keveréket jelent, ez a rétegességére utal.
Julius Meinl, bécsi kávégyártó szerint a melange egy kis eszpresszó, melyet nagy kávéspohárban, félig gőzölt tejjel, a tetején tejhabbal szolgálnak fel. A bécsi Cafe Sperl kávézó így fogalmazott: a melange félcsésze feketekávé és félcsésze krémes tej, tejhabbal a tetején.
Miért bécsi?
A bécsi melange elnevezés onnan ered, hogy az eredeti változat a bécsi kávéházakban terjedt el, körülbelül az 1700-as években, ott készítettek először ilyen arányokkal kávét. A melange bécsi pörkölésű kávébabból készül, ez egy fokkal lágyabb az olasznál. A bécsi pörköléshez a legjobb alap az arabica, ugyanis a pörkölt kávészemek elkezdenek karamellizálódni a folyamat során. Az ebből készült kávé a bécsi fekete, ez a melange alapja.
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3087/30872/308720/30872067_cd109be25bb4f1e0eceb18515e510e07_wm.jpg)
Hogyan készül?
Főzzünk egy eszpresszót, majd ugyanannyi tejet gőzöljünk és habosítsunk fel. Egy átlátszó kávéspohárba öntsük a tejet, amíg pihen, el fog válni a lágyabb, folyósabb része a tejhabtól. Úgy is készíthetjük, hogy meleg tejet öntünk a pohárba és rákanalazzuk a tejhabosítóval készült tejhabot. Ezután a forró kávét nagyon óvatosan, a pohár széléhez közel tartva öntsük a tejbe. Ezt kanál segítségével is megtehetjük, tartsuk a tejes réteg fölé a kanalat, majd óvatosan csorgassuk bele a kávét. Ha minden jól megy, háromrétegű kávét kell kapnunk végeredményül, ahol a kávé van középen, felette a tejhab, alatta a tej.
Érdekesség
A régebbi kiadású Magyar Konyha című szakácskönyvben található egy olyan recept, amely a régi bécsi melange elnevezésre hallgat. Bár az eredetéről nem találtam információt, gondoltam, megosztom veletek a receptet:
Először is egy hosszúkávét kell főzni. Egy másik kis tálban keverjünk össze egy tojássárgáját ízlés szerint cukorral és egy löttyintésnyi tejszínnel. Ehhez öntsük hozzá a kávét. Alaposan keverjük el, majd adjunk hozzá kb. 1 evőkanálnyi konyakot. Készen is van.
Fotó: Getty Images