Magas a fehérje- és rosttartalma, sokáig laktat - Miért a bab az egyik legjobb fogyókúrás táplálék?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Így készíts házi zöldségalaplevet: a héjak sem mennek kárba
Pirított hagyma házilag: ropogós feltét 3 hozzávalóból
Régen a cowboyok kedvenc eledele volt a bab, hiszen könnyen tárolhatták, magukkal tudták vinni útjaikra, gond nélkül készítettek belőle tartalmas ételt.
A tápláló szemes zöldség egész évben rendelkezésünkre áll, nagyon sok fajtája ismert. A bab Mexikóban őshonos, az ország konyhájában meghatározó alapanyag, nem csak levesek és főzelékek készítésénél használják, különböző raguk, pürék, kencék, köretek, saláták vagy tojással gazdagított reggelik készülhetnek belőle.
Sokan nem is gondolnák, hogy az olcsó alapanyag szervezetünkre nézve mennyi értékes kincset rejt. Tele van fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal, alacsony a zsír- és nátriumtartalma, magas a fehérje- és rosttartalma. Mutatjuk, miért érdemes gyakran fogyasztani.
Bővelkedik vitaminokban és antioxidáns tartalma is magas
Különösen B1- és K-vitaminban dúskál, fehérjetartalma magas, ezért vegetáriánusoknak különösen ajánlott a fogyasztása. A szárazbab fehérjetartalma tízszerese a burgonyáénak, a zöldbab fehérje értéke kisebb, de még így is jelentős. Antioxidánsban is bővelkedik, főleg a vörösbab.
Jót tesz az emésztésnek és még a fogyókúrában is segít
Magas rosttartalmának köszönhetően szabályozza az emésztést, megszünteti a székrekedést, csökkenti a vastag és végbélrák veszélyét, valamint a rákkeltő anyagok gyorsabban ürülnek ki a szervezetből. Kevés kalóriatartalma miatt fogyókúrázók bátran beépíthetik az étrendjükbe, főleg a fehér- és zöldbab fogyasztása ajánlott a diétázóknak.
Védi a szívet
A puritán hüvelyes fogyasztásával óvhatjuk a szívünket, csökkenti a koleszterint, főleg a szójabab. Folsav és B-vitamin tartalma csökkenti a vérben található homociszteinek szintjét, amely összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségekkel.
Magas vérnyomással küzdőknek is ajánlott a fogyasztása. A hipertóniás betegeknek a só, zsír és a vörös húsok fogyasztását kell csökkenteni, lehetőleg minél gyakrabban hüvelyest, köztük babot kell fogyasztaniuk, a babban található rostok hozzájárulnak a vérnyomás csökkentéséhez.
Segíti az agyműködést és csonterősítő is
Az idő múlásával sajnos előfordul, hogy memóriagond jelentkezhet, aminek egyik oka a tiamin, vagy a B1-vitamin hiánya. Mivel a bab bővelkedik B1-vitaminban, segíti az idegrendszer működését, ezáltal az agyi funkciókat is.
A babban megtalálható minden olyan anyag, ami a csontok erősítéséhez, egészségéhez szükséges: magnézium, fehérje, cink és kálcium, ezek miatt is érdemes gyakrabban babot fogyasztani, így megelőzhetjük a csontritkulást.
Vesekő ellen is érdemes fogyasztani
A rendszeres babfogyasztóknál ritkábban fordul elő vesekő köszönhetően a hüvelyes rosttartalmának és kevés sótartalmának.
Főzzünk gyakrabban a szerény hüvelyesből, izgalmas levesek, tartalmas főzelékek, pikáns chilik, raguk, köretek készíthetőek belőle, rengeteg fajtája közül válogathatunk, puritánsága mellett szól egészségünkre gyakorolt hatása. Nagyon sokféle módon használhatjuk a konyhában, remekül viseli a fűszereket, különösen a fokhagymát, rozmaringot, babérlevelet. Nyersen azonban nem szabad fogyasztani, mivel héja méreganyagokat tartalmaz. A száraz babot főzés előtt érdemes beáztatni, mert akkor sokkal gyorsabban fog megfőni.
Fotók: Getty Images