Mikor érett a dinnye? Kapcsoljuk be az összes érzékszervünket, hogy megállapítsuk

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A nyár egyik legfinomabb gyümölcse a görögdinnye. Kevés étel hűsít jobban, miközben tápláló, szomjoltó és finom is egyben. A dinnye még fogyókúrába is beilleszthető, hisz kalóriában szegény, viszont vízben gazdag, így oltja a szomjat és el is telít. 

Bár már május elején is vehetünk dinnyét, azoknak az íze nekem mindig csalódás, az igazán édes és finom dinnye június végétől kapható. Az az állítás sem állja meg a helyét szerintem, hogy az augusztus 10-e, vagyis Lőrinc napja után vásárolt példányok nem finomak, mert Lőrinc - úgymond - belepisilt, amitől a dinnye húsa kásás lett. Ugyanis ettem már rossz dinnyét nyár elején és isteni finomat augusztus utolsó napjaiban is. 

Hogyan állapítsuk meg, hogy érett-e a dinnye?

De hogyan állapítsuk meg a zöldségesnél vagy a piacon, hogy egy dinnye jó vagy rossz? Hisz nem látunk bele. Én nem szeretek előre felszeleteltet venni, ráadásul az ízét annak sem, csak a színét tudjuk megállapítani. Emlékszem, apu mindig úgy vett dinnyét, hogy jól megkopogtatta az összeset, és amelyik kongott, azt hozta haza. De ez sem biztos módszer, mert ha a dinnye túlságosan kong, akkor túlérett és a belseje szinte üres.

Számít a súlya

Minden esetben vegyük a kezünkbe a dinnyéket, mert az igazán nehezek a legfinomabbak. Ugyanis minél nehezebb a dinnye, annál több víz van benne, annál lédúsabb. A súlyt ne keverjük a mérettel, a görögdinnyénél sem a méret a lényeg, nem a legnagyobb lesz a legjobb.

gorogdinnye

A jó dinnye külső jegyei

A dinnyét mindenhol éri a nap, kivéve egy helyen, ahol a földdel érintkezik. Ezt egy folt jelzi, amelyből szintén meg lehet állapítani, mennyire érett. Ha a folt kicsi és fehér, akkor éretlen, ráadásul túl korán szedték le. Ha a folt sárga, akkor jó eséllyel érett, édes dinnyét kapunk. Nézzük meg a szárát - a kacsot - is, ha a terméshez közelebb eső része elszáradt, nem fogunk csalódni. 

A dinnyén lévő repedésekből is meg lehet állapítani az édességét. Minél több van belőlük, annál édesebb, hisz annál több rovar porozta be a virágot. 

Nő és férfi?

Bármilyen furcsán is hangzik, a dinnyének is van neme. Mindenfajta kommentár nélkül: a férfi görögdinnye nagy és ovális, hosszúkás alakú és vízízű. A nő gyümölcs pedig kerekded és édes. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük