Fúziós mediterrán étterem nyílt Budapesten: a Mínima Bistro megnyitóján jártunk

Minima Bistro c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az 1993 óta nagy sikerrel működő Dionysos Taverna alapítója új, mediterrán ihletésű éttermet nyitott a Belgrád rakparton. A hivatalos megnyitón, amelynek kereteiben ortodox püspök szentelte fel a helyet, mi is jelen voltunk.

A Dionysos Taverna Budapest talán egyik legismertebb görög étterme, ugyanakkor a környék igazi színfoltja. A tulajdonos, Lehoudis Andreas most egy stílusban visszafogottabb és elegánsabb éttermet álmodott meg, amelyet a mediterrán országokban tett látogatásai ihlettek.

Elmondása szerint a zenekarával, a Sirtossal lehetősége volt olyan egészen eldugott helyeken is megfordulni, ahová csak kevesek jutnak el. Ezeknek az autentikus éttermeknek vagy éppen piacoknak a kínálatát és a hangulatát megtapasztalva született meg a vágy, hogy mindezt egy új étterem formájában a magyaroknak is átadja. 

A Mínima jelentése

Andreas filozófiája, miszerint legyen élmény az étterembe járás, abszolút átjött a megnyitón. Célja az, hogy az ott-tartózkodás minden vendégben jókedvet generáljon. Az étterem belső díszítése is ezt az életigenlést hangsúlyozza.

Minima Bistro etterem

A Mínima csapata egy szívmelengető gesztussal is kedveskedik az étkezés végeztével: lezárt borítékban egy üzenetet adnak át, amellyel a gasztronómiai élmény mellett valamilyen gondolatébresztő bölcselettel is gazdagodhatnak a vendégek. Erre utal az étterem nevében a „mínima” görög kifejezés, ami üzenetet jelent.

Magas minőség elérhető áron

A Mínima Bistro csapatát két séf is erősíti, akik más-más megközelítésből adják bele a munkába a tudásuk legjavát.

Cseh László 25 évig a Dionysos séfje volt, hozzá csatlakozott Weisz Roland. Kettejük személyében fúziót alkot a tradicionális konyha és a friss gondolkodásmód.

Minima Bistro Cseh Laszlo

A képen: Cseh László séf

„László nagyon kreatív és lenyűgöző ízkombinációkat hoz létre, Roland pedig a cukrászatban is otthon van: jelenleg a francia új hullámos sütemények a kedvencei. Egy friss erő, aki már dolgozott fine dining étteremben, éppen ezért innovatív technikákat is meg tud honosítani a mi konyhánkban” – mondja Andreas.

Minima Bistro Weisz Roland

A képen: Weisz Roland séf

A mediterrán fúzió legjava

Az étterem kínálatában számos közismert, tradicionális fogás közül választhatunk, ugyanakkor igazi kuriózumokat is találunk. Ilyenek voltak a megnyitó alkalmából elkészített különlegességek, amelyeket alkalomadtán bárki megkóstolhat.

Előétel 

A degusztációs menünk első lépéseként egy előétel-válogatást kóstolhattunk meg: tányérunkon szerepelt zöld hummusz, kecskesajtkrém diófélékkel, padlizsántatár és muhammara.

Minima Bistro eloetel

Leves

A hideg előétel-válogatás után egy melengető, nem hétköznapi leves volt a soron következő: a karfiolvelouté. A körtével, kéksajttal és karamellizált mandulával megbolondított krémleves izgalmas összhatást nyújtott ízekben és textúrákban egyaránt.

Minima Bistro karfiol veloute

Főétel

Az esemény ezen pontján némileg szétszakadt a kóstolók csoportja, ugyanis a háromtípusú hallal és hússal kombinált főételt néhány résztvevő kérésére a séfek vegetáriánus opciókkal pótoltak. Mivel én is a vegák táborát erősítettem, így a kacsamájas ratatouille-fúzióról, a borjúbordáról és a langusztaafroditéről sajnos nem tudok beszámolni. Azonban az ezek helyett kínált ratatouille-fúzió, zöldséggel töltött gombafej és zellersteak teljesen levett a lábamról, és a körülöttem ülő húsevők szívét is megdobogtatta. Bővebb információk az említett húsos és halas fogásokról pedig az étterem étlapján érhetők el.

Minima Bistro foetel

Desszert

Amikor végeztünk a főételeinkkel, már egyikünk sem gondolta komolyan, hogy desszert is következik – annyira tele voltunk. De amint megláttuk a lenyűgöző kreációt, azonnal kedvet kaptunk egy kis nassoláshoz. Desszertünk egy meggyes pisztáciamousse-ból, ropogós pisztáciagolyókból, csokimousse-ból és étcsokiba forgatott roppanós piskótából állt.

Minima Bistro desszert

A Mínima Bistro a nem mindennapi fogások mellett ínycsiklandó tea- és kávékülönlegességekkel is hódol a mediterrán életérzés előtt, így akár ezek miatt is érdemes oda betérni.

Andreas bízik abban, hogy új étterme a Dionysos Tavernához hasonlóan szép sikereket megél majd: „Ha minden nap törekszünk arra, hogy jobbak és jobbak legyünk, akkor egy nap talán mi leszünk a legjobbak. Ehhez a gasztronómia csak egy eszköz.”

Fotók: Mínima Bistro, Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon