Oldja a görcsöket és diétába is beilleszthető - Az édeskömény szuper növény
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az édesköménnyel szülés után találkoztam először, amikor a gyerekem hasfájása ellen édesköménytea kortyolgatását javasolták.
Amikor egy kisbaba hasfájós, az anyukák minden praktikát bevetnek, hogy enyhítsék a csecsemő panaszait. Az egyik ilyen az édesköménytea, amelynek jótékony hatását már Hippokratész is leírta.
A teát az édeskömény terméséből, a magjából készítik, felnőtteknek légúti panaszok ellen ajánlják. A magból készült teánál ügyeljünk, hogy napi három csészénél ne igyunk többet.
Bár a magját ismerik a legtöbben, az ánizsos illatú, pikáns, édeskés ízű gumóját zöldségként és kellemes fűszerként is használják. Az édeskömény a mediterrán országokban őshonos, Magyarországra a rómaiak hozták.
Mire jó az édeskömény?
Az édeskömény gumója nem csak változatossá teszi az étkezést, de a diétába is beilleszthető, mert nemcsak a kalóriatartalma alacsony, hanem az étvágyat is csökkenti. Az édeskömény ánizsos illatú, ropogós húsú. A gumóját salátába, főzelékbe, levesbe is tehetjük, de mártás alapanyagnak vagy csak simán köretnek, például halak mellé is érdemes kipróbálni.
Az édeskömény tele van vitaminnal, vasat, foszfort, kalciumot, magnéziumot, mangánt, cinket és K-vitamint is tartalmaz. Jelentős az ásványi só- és C-vitamin-tartalma is.
A magjában olyan illóolaj található, amelynek puffadásgátló, görcsoldó, emésztést segítő hatása van, és a gyomorfájdalmak, így a nőknél menstruációs görcsök ellen is bevethető. Azért, hogy az illóolajok megmaradjanak, az édesköményt egészben tároljuk.
Fotó: Getty Images