![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Miről árulkodik a tojás színe? A zavaros fehérje is jó mutató
![tcover](https://kep.index.hu/1/0/4580/45801/458019/45801998_3493242_c6bebd5159eafc0398e86c9214f41757_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Sokan úgy vélik, csak akkor jó minőségű a tojássárgája, ha ragyogó narancsszínben pompázik, a fakó árnyalatút fenntartásokkal kezelik, pedig nem kell tőle tartani.
A tojás alapvető élelmiszer, fehérjében és D-vitaminban bővelkedik. Rengetegféle finomságot lehet belőle készíteni, legyen szó reggeliről, ebédről vagy desszertről.
A tojás amellett, hogy nélkülözhetetlen a konyhában, nagyon érzékeny alapanyag. A megvásárlás után érdemes hűtőben tárolni, úgy biztonságosabb, tovább eláll, a romlott tojás ugyanis komoly ételmérgezést okozhat.
Vizes teszt
A tojás frissességét könnyen ellenőrizheted, ha esetleg nincs feltüntetve a dobozán, meddig jó. Egy edényt vagy poharat tölts meg vízzel, majd helyezd bele a tojást. Ha a víz felszínén lebeg, akkor az azt jelenti, hogy megromlott. Ezt már ne fogyasszuk el, az a friss, amelyik az edény alján marad. Ha a közepén lebeg, akkor már öreg, de még ehető, viszont ne nyersen használd fel.
Régi nagyitipp, hogy a tojásokat használat előtt egyesével külön tálkába kell felütni, mert így kiszűrhető a romlott darab. Ha a tojás bűze megcsapja az orrod, akkor azt már ne használd fel.
A színéből is lehet ítéletet mondani, na de nem a sárgája a mérvadó. Ha a fehérje zavaros, rózsaszínesen fénylik, akkor már nem szabad felhasználni. A sárgájánál azt kell figyelni, hogy folyós-e a felütés után, ha nem marad egyben, már nem tanácsos megenni. Előfordulhat, hogy a felütött tojásban vörös pöttyöket látsz, ez az ovuláció következménye, a frissességéhez nincsen köze, fogyasztásra alkalmas.
![tct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4580/45802/458021/45802102_2c513714d6d22a2432fa671b72c925e4_wm.jpg)
Mi a helyzet a sárgájával?
A szép narancssárga tojássárgáját mindenki jobban szereti, de ez nem jelenti azt, hogy frissebb a fakó testvérétől. A sárgája színe ugyanis a tyúk táplálékáról árulkodik. Ha ragyogó narancsszínű, akkor a baromfi kukoricát kapott, ha pedig világos, akkor búza volt az eledele.
Tárolásnál erre figyelj!
A tojás csomagolásán az a dátum szerepel, ameddig biztosan friss marad hűtés nélkül is, de ha fridzsiderbe kerül, akkor sokkal több ideig felhasználható. Fontos, hogy a megvásárolt tojást mindig ellenőrizd le. Ha megrepedt, akkor dobd ki, mivel nagy eséllyel kórokozó került a tojásba.
A feltört, rád maradt tojást ne tedd a hűtőbe, használd fel azonnal. A tojás tárolása során arra is figyelni kell, hogy a héja ne érintkezzen más élelmiszerekkel, mert, ha baktérium van rajta, akkor a többi ételre is rákerülhet.
A tojás vásárlásánál érdemes elolvasni a dobozon írtakat, vagy a tojáson található számokat. A tojásokon található kódok elárulják, hogy milyen körülmények közt tartották a tojót. Az 1-es a szabad tartás, a 2-es mélyalmos, a 3-as ketreces, a 0-s pedig az ökológiai tartást jelöli.
Fotók: Getty Images