Miről árulkodik a tojás színe? A zavaros fehérje is jó mutató

tcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sokan úgy vélik, csak akkor jó minőségű a tojássárgája, ha ragyogó narancsszínben pompázik, a fakó árnyalatút fenntartásokkal kezelik, pedig nem kell tőle tartani.

A tojás alapvető élelmiszer, fehérjében és D-vitaminban bővelkedik. Rengetegféle finomságot lehet belőle készíteni, legyen szó reggeliről, ebédről vagy desszertről.

A tojás amellett, hogy nélkülözhetetlen a konyhában, nagyon érzékeny alapanyag. A megvásárlás után érdemes hűtőben tárolni, úgy biztonságosabb, tovább eláll, a romlott tojás ugyanis komoly ételmérgezést okozhat.

Vizes teszt

A tojás frissességét könnyen ellenőrizheted, ha esetleg nincs feltüntetve a dobozán, meddig jó. Egy edényt vagy poharat tölts meg vízzel, majd helyezd bele a tojást. Ha a víz felszínén lebeg, akkor az azt jelenti, hogy megromlott. Ezt már ne fogyasszuk el, az a friss, amelyik az edény alján marad. Ha a közepén lebeg, akkor már öreg, de még ehető, viszont ne nyersen használd fel.

Régi nagyitipp, hogy a tojásokat használat előtt egyesével külön tálkába kell felütni, mert így kiszűrhető a romlott darab. Ha a tojás bűze megcsapja az orrod, akkor azt már ne használd fel.

A színéből is lehet ítéletet mondani, na de nem a sárgája a mérvadó. Ha a fehérje zavaros, rózsaszínesen fénylik, akkor már nem szabad felhasználni. A sárgájánál azt kell figyelni, hogy folyós-e a felütés után, ha nem marad egyben, már nem tanácsos megenni. Előfordulhat, hogy a felütött tojásban vörös pöttyöket látsz, ez az ovuláció következménye, a frissességéhez nincsen köze, fogyasztásra alkalmas.

Mi a helyzet a sárgájával?

A szép narancssárga tojássárgáját mindenki jobban szereti, de ez nem jelenti azt, hogy frissebb a fakó testvérétől. A sárgája színe ugyanis a tyúk táplálékáról árulkodik. Ha ragyogó narancsszínű, akkor a baromfi kukoricát kapott, ha pedig világos, akkor búza volt az eledele.

Tárolásnál erre figyelj!

A tojás csomagolásán az a dátum szerepel, ameddig biztosan friss marad hűtés nélkül is, de ha fridzsiderbe kerül, akkor sokkal több ideig felhasználható. Fontos, hogy a megvásárolt tojást mindig ellenőrizd le. Ha megrepedt, akkor dobd ki, mivel nagy eséllyel kórokozó került a tojásba.

tct2

A feltört, rád maradt tojást ne tedd a hűtőbe, használd fel azonnal. A tojás tárolása során arra is figyelni kell, hogy a héja ne érintkezzen más élelmiszerekkel, mert, ha baktérium van rajta, akkor a többi ételre is rákerülhet.

A tojás vásárlásánál érdemes elolvasni a dobozon írtakat, vagy a tojáson található számokat. A tojásokon található kódok elárulják, hogy milyen körülmények közt tartották a tojót. Az 1-es a szabad tartás, a 2-es mélyalmos, a 3-as ketreces, a 0-s pedig az ökológiai tartást jelöli. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük