Vedd komolyan, ezeket az ételeket ne edd, ha lejárt a szavatosságuk – Csúnya vége lehet

elelmiszercover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ne legyen a pazarlás a mottónk. Hiszünk a tudatos vásárlásban, nem célunk, hogy a kukában landoljon az élelmiszer, de mi a helyzet a lejárt szavatosságú ételekkel?

Manapság - mondhatni - divattá vált, hogy a tudatos vásárlás jegyében, és azért, hogy ne pazaroljunk, elfogyasztjuk azokat az élelmiszereket is, amelyeknek már lejárt a szavatosságuk. Vajon helyesen cselekszünk ilyenkor? Vannak olyan élelmiszerek, melyeket a csomagoláson feltüntetett fogyasztási idő lejárta után is bátran fogyaszthatunk, de nem árt óvatosnak lenni, még a frissen facsart gyümölcslé is csábítónak tűnhet, pár nap tárolás után mégsem ajánlott meginni.

Mielőtt jobban kiveséznénk, mely élelmiszerek tiltott listásak a lejárati dátumuk szerint, tisztázzuk, mit is jelent az élelmiszer csomagolásán feltüntetett szavatossági idő. Kedvenc joghurtunkon vagy csokinkon kétféle jelzést olvashatunk, az egyik a "minőségét megőrzi", ami csak a kiváló minőségre garancia, vagyis ezen a dátumon túl még nem lesz romlott az étel, csak a minősége nem lesz a megszokott, értem ezalatt, hogy például a csokin kicsapódhat a kakaóvaj.

elelmiszer4ct

A másik jelzés, amivel találkozhatunk, a "fogyasztható", ezt már sokkal jobban kell figyelnünk, ez ugyanis arra utal, meddig jó az élelmiszer, lejárta után már veszélyes megenni, mivel elszaporodnak benne a súlyos betegségeket okozó baktériumok.

Húsok, felvágottak és sajt

A vákuum csomagolású felvágottakon tisztán és érthetően fel van tüntetve, meddig fogyaszthatóak, a csemegepultban vásárolt felvágottakkal kell nagyon óvatosnak lennünk. Ezek a termékek a vásárlásuk után 4-5 napig fogyaszthatóak, lejáratuk után lisztéria baktérium szaporodhat el bennük, amely hasfájdalommal és hasmenéssel jár, kismamáknál súlyos terhességi komplikációkat is okozhat. A puha sajtokra ugyanúgy érvényesek a már említettek.

elelmiszer2ct

A húsokkal mindig legyünk elővigyázatosak, a frissen vásárolt húst, különösen a darált húst még aznap, esetleg másnap főzzük meg, vagy fagyasztóban tároljuk, mindig alaposan süssük át, így védekezhetünk a szalmonella ellen.

Csírák és salátakeverékek

Lejárt szavatosságú salátakeveréket soha ne fogyasszunk, szalmonellaveszélyes!

Téli időszakban, amikor kevés a friss zöldség, sokan csírákat fogyasztanak, de már a vásárlásuknál vigyázni kell, csak megbízható forrásból szerezzük be a vitaminban gazdag eledelt.

Penészes, gombás élelmiszerek

A frissen vásárolt pékáru - hűtőben tárolva - másnap is megőrzi frissességét, ha viszont több napig a konyhakredencben tároljuk, jelentkezni fog a penész, amit nem levágni kell, hanem fogjuk meg a kenyeret és dobjuk ki.

elemiszerct

Frissítő gyümölcslevek és bogyós csemegék

Az eper, málna, áfonya rostban és antioxidánsban gazdag ízletes csemegék, de nem árt vigyázni velük, mivel lehet bennük ciklospóra, amely hasmenéssel és hányással jár. Ezeket a gyümölcsöket mindig alaposan mossuk meg, a lejárati idő után pedig soha ne együk meg őket! Még ha külsőre nem is látszik a penészgomba, ott lehet rajtuk a baktérium.

A gyümölcsleveknél mindig ellenőrizzük a címkét, a szavatossági idejük általában 2-5 napig tarthat. A nem pasztőrözött változatokban könnyebben elszaporodnak a baktériumok és gombák.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon