![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
8 étel, ami szinte sosem romlik meg – Nem kell aggódnod a szavatosság miatt
![hüvelyesek nagy cover](https://kep.index.hu/1/0/3458/34583/345835/34583587_2647745_981adc002b36cfc92c41f1fb0a0be7ec_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Időről időre felröppen az a hír, hogy az egyik gyorsétterem hamburgere és sült krumplija sosem romlik meg, de hogy milyen összetevők vannak bennük, amiktől a végtelenségig megőrzik a szavatosságukat, azt senki sem tudja.
Az emberek egy része szigorúan ragaszkodik az élelmiszereken feltüntetett lejárati időhöz, és ha a hűtőben lejárati időn túli ételt talál, azonnal meg is szabadul tőle. Az élelmiszereken található minőségét megőrzi jelzés arra vonatkozik, hogy ugyan lejárat után nem feltétlen romlik meg, de a minősége változik.
A fogyaszthatóságra utaló jelzésre már jobban oda kell figyelni, ez arra vonatkozik, hogy ennek a lejárta után már az egészségre nézve veszélyes megenni. Vannak olyan élelmiszerek, amelyeknél a lejárati időt nagyon szigorúan kell venni, ezekről ebben a cikkben írtunk.
Vannak viszont olyan ételek, amelyeknek nagyon hosszú az eltarthatósági idejük, mert kevés bennük a folyadék és a baktériumok nem tudnak megtelepedni és elszaporodni bennük. A sok cukrot és sót tartalmazó ételek is jóval hosszabban eltarthatók ugyanezen okból. Az Insider cikke sorra veszi azokat az ételeket, amelyeknél akkor sem lesz probléma, ha nagyon sokáig állnak a kamrában, és nem lesz semmi baj, ha megeszed őket.
Méz
Öt évvel ezelőtt Egyiptomban egy ásatáson 3000 éves mézet találtak a régészek, amely tökéletesen fogyasztható állapotban volt. A méz azért ilyen tartós, mert alig van benne víz, cukor viszont annál több, így a baktériumok nem tudnak elszaporodni benne. A mézben kis mennyiségben hidrogén-peroxid is jelen van, ami szintén gátolja a mikrobák növekedését. A méz feldolgozása során először eltávolítják a a vizet hőkezeléssel, majd légmentesen záródó csomagolást kap, amely nem engedi be a nedvességet, amitől szintén tovább eltartható lesz. Bár egy idő után a méz megcukrosodhat és zavarossá válhat, de ez csak a küllemét változtatja meg, az élvezeti értékére nem lesz hatással. Egy kis melegítéssel pedig újra folyékonnyá lehet tenni.
![méz belső](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3458/34583/345833/34583383_c92a443282e56bc82acb090b4c2b4378_wm.jpg)
Száraz hüvelyesek
A mézhez hasonlóan a hüvelyeséknél is a hosszú eltarthatóság kulcsa a feldolgozás és a tárolás. A hüvelyesek szárítása megnöveli a cukortartalmukat és csökkenti bennük a vizet, így a baktériumok sem tudnak megélni bennük. Ha légmentesen záródó dobozban tárolják, évekig eltarthatók, nem mellesleg kiváló fehérjeforrások. Ha viszont nedvesség éri őket, hamarabb tönkremennek.
![bab](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3495/34957/349573/34957345_cd850dba677ea4eab60fff28f3c24327_wm.jpg)
Szójaszósz
A szójaszósz legalább három évig eltartható. A szósz sótartalmának és fermentálási eljárásának köszönhetően bontatlanul nagyon hosszan eláll. Az, hogy ténylegesen meddig nem romlik meg, függ a szójaszósz típusától, és attól, hogy mikor nyitották ki és milyen hőmérsékleten tárolják. Ha mégis megromlik, azért lehet, mert a kupak körül penész keletkezhet rajta.
![szójaszósz belső](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3458/34583/345832/34583235_8c4b65d328258734bb531814f1ccdba1_wm.jpg)
Ecet
Vannak, akik szerint az ecet valójában romlott bor vagy cider. Az ecet nem romlik meg, mert a savasságát fermentációnak köszönheti, és csak a fermentációért felelős hasznos baktérium tud megmaradni benne. A fehérborecet gyakorlatilag bármeddig eltartható, a többi ecet színe egy idő után megváltozhat vagy az alján üledék képződhet. Ettől azonban ugyanúgy biztonságosan fogyasztható, csak a színében és néha az ízében lehet egy kis eltérés.
![ecet](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3495/34957/349573/34957347_8f17e65c3d6c0cdebaeee755ff1e8aaf_wm.jpg)
Fehér rizs
Ha légmentesen lezárt dobozban, például konzervdobozban tárolják, a fehér rizs akár 30 évvel később is ehető. A rizs tárolása szempontjából a környezet és a hőmérséklet kulcsfontosságú. A barna rizs, bár egészségesebb, jóval rövidebb ideig tartható el, mert a benne lévő rostok könnyen avasodó, telítetlen zsírokat tartalmaznak.
![rizs belső](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3458/34583/345832/34583213_50353190757b2b5d26dbc90832172e88_wm.jpg)
Étcsoki
Arról, hogy a csoki meddig tartható el, megoszlanak a vélemények. Ha a csokoládéhoz tejet adnak, az csökkenti az eltarthatóságát. Az étcsokoládé sokkal tovább eltartható, akkor is, ha idővel megváltozik a kinézete. Ennek az az oka, hogyha nem megfelelő hőmérsékleten tárolják, akkor a benne lévő zsír kicsapódhat a tetejére, ettől a csoki penészesnek tűnhet. Ha állandó hőmérsékleten tartják, akkor az étcsokoládé több évig megőrzi a minőségét, megmaradnak benne a tápanyagok is. Az más kérdés, hogy kevés embernél marad meg a csoki ilyen sokáig anélkül, hogy megegyék.
![csoki](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3495/34957/349573/34957351_bc9fd0c10995ea414ded0427996c45f2_wm.jpg)
Cukor és só
A sokáig eltartható ételek nagy része viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz cukrot és sót. A cukor és a só vizet von el az ételekből, így a baktériumok sem tudnak bennük növekedni. Ezért tesznek például sót a sonkafüstöléshez, vagy cukrot a lekvárkészítéshez. Ha önálló élelmiszerként a sót és a cukrot nedvességtől elzárva, zárt dobozban tartják, korlátlan ideig megőrzik a minőségüket. Ha a sóhoz olyan adalékanyagokat adnak, mint a jód, az csökkenti az eltarthatóságát.
Fotó: Getty Images