8 étel, ami szinte sosem romlik meg – Nem kell aggódnod a szavatosság miatt

hüvelyesek nagy cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Időről időre felröppen az a hír, hogy az egyik gyorsétterem hamburgere és sült krumplija sosem romlik meg, de hogy milyen összetevők vannak bennük, amiktől a végtelenségig megőrzik a szavatosságukat, azt senki sem tudja.

Az emberek egy része szigorúan ragaszkodik az élelmiszereken feltüntetett lejárati időhöz, és ha a hűtőben lejárati időn túli ételt talál, azonnal meg is szabadul tőle. Az élelmiszereken található minőségét megőrzi jelzés arra vonatkozik, hogy ugyan lejárat után nem feltétlen romlik meg, de a minősége változik.

A fogyaszthatóságra utaló jelzésre már jobban oda kell figyelni, ez arra vonatkozik, hogy ennek a lejárta után már az egészségre nézve veszélyes megenni. Vannak olyan élelmiszerek, amelyeknél a lejárati időt nagyon szigorúan kell venni, ezekről ebben a cikkben írtunk. 

Vannak viszont olyan ételek, amelyeknek nagyon hosszú az eltarthatósági idejük, mert kevés bennük a folyadék és a baktériumok nem tudnak megtelepedni és elszaporodni bennük. A sok cukrot és sót tartalmazó ételek is jóval hosszabban eltarthatók ugyanezen okból. Az Insider cikke sorra veszi azokat az ételeket, amelyeknél akkor sem lesz probléma, ha nagyon sokáig állnak a kamrában, és nem lesz semmi baj, ha megeszed őket. 

Méz

Öt évvel ezelőtt Egyiptomban egy ásatáson 3000 éves mézet találtak a régészek, amely tökéletesen fogyasztható állapotban volt. A méz azért ilyen tartós, mert alig van benne víz, cukor viszont annál több, így a baktériumok nem tudnak elszaporodni benne. A mézben kis mennyiségben hidrogén-peroxid is jelen van, ami szintén gátolja a mikrobák növekedését. A méz feldolgozása során először eltávolítják a a vizet hőkezeléssel, majd légmentesen záródó csomagolást kap, amely nem engedi be a nedvességet, amitől szintén tovább eltartható lesz. Bár egy idő után a méz megcukrosodhat és zavarossá válhat, de ez csak a küllemét változtatja meg, az élvezeti értékére nem lesz hatással. Egy kis melegítéssel pedig újra folyékonnyá lehet tenni.

méz belső

Száraz hüvelyesek

A mézhez hasonlóan a hüvelyeséknél is a hosszú eltarthatóság kulcsa a feldolgozás és a tárolás. A hüvelyesek szárítása megnöveli a cukortartalmukat és csökkenti bennük a vizet, így a baktériumok sem tudnak megélni bennük. Ha légmentesen záródó dobozban tárolják, évekig eltarthatók, nem mellesleg kiváló fehérjeforrások. Ha viszont nedvesség éri őket, hamarabb tönkremennek. 

bab

Szójaszósz

A szójaszósz legalább három évig eltartható. A szósz sótartalmának és fermentálási eljárásának köszönhetően bontatlanul nagyon hosszan eláll. Az, hogy ténylegesen meddig nem romlik meg, függ a szójaszósz típusától, és attól, hogy mikor nyitották ki és milyen hőmérsékleten tárolják. Ha mégis megromlik, azért lehet, mert a kupak körül penész keletkezhet rajta. 

szójaszósz belső

Ecet

Vannak, akik szerint az ecet valójában romlott bor vagy cider. Az ecet nem romlik meg, mert a savasságát fermentációnak köszönheti, és csak a fermentációért felelős hasznos baktérium tud megmaradni benne. A fehérborecet gyakorlatilag bármeddig eltartható, a többi ecet színe egy idő után megváltozhat vagy az alján üledék képződhet. Ettől azonban ugyanúgy biztonságosan fogyasztható, csak a színében és néha az ízében lehet egy kis eltérés. 

ecet

Fehér rizs

Ha légmentesen lezárt dobozban, például konzervdobozban tárolják, a fehér rizs akár 30 évvel később is ehető. A rizs tárolása szempontjából a környezet és a hőmérséklet kulcsfontosságú. A barna rizs, bár egészségesebb, jóval rövidebb ideig tartható el, mert a benne lévő rostok könnyen avasodó, telítetlen zsírokat tartalmaznak. 

rizs belső

Étcsoki

Arról, hogy a csoki meddig tartható el, megoszlanak a vélemények. Ha a csokoládéhoz tejet adnak, az csökkenti az eltarthatóságát. Az étcsokoládé sokkal tovább eltartható, akkor is, ha idővel megváltozik a kinézete. Ennek az az oka, hogyha nem megfelelő hőmérsékleten tárolják, akkor a benne lévő zsír kicsapódhat a tetejére, ettől a csoki penészesnek tűnhet. Ha állandó hőmérsékleten tartják, akkor az étcsokoládé több évig megőrzi a minőségét, megmaradnak benne a tápanyagok is. Az más kérdés, hogy kevés embernél marad meg a csoki ilyen sokáig anélkül, hogy megegyék. 

csoki

Cukor és só

A sokáig eltartható ételek nagy része viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz cukrot és sót. A cukor és a só vizet von el az ételekből, így a baktériumok sem tudnak bennük növekedni. Ezért tesznek például sót a sonkafüstöléshez, vagy cukrot a lekvárkészítéshez. Ha önálló élelmiszerként a sót és a cukrot nedvességtől elzárva, zárt dobozban tartják, korlátlan ideig megőrzik a minőségüket. Ha a sóhoz olyan adalékanyagokat adnak, mint a jód, az csökkenti az eltarthatóságát. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük