Novemberben a vörösboroké a főszerep: szuperül illenek a szezonális fogások mellé

novembervörösbor
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hiába volt csodaszép, meleg szeptemberünk és októberünk, a novemberrel elkerülhetetlenül itt a hűvös idő. Az esős, korán sötétedő estéket leginkább egy-egy palack vörösborral dobhatjuk fel.

Szerencsére olyan sokféle szőlőfajtából és házasításból válogathatunk, hogy biztosan nem unjuk meg a kóstolgatást. Aki a könnyedebb borokat kedveli, annak a kadarka, a pinot noir, a zweigelt vagy a kékfrankos lehet a jó választás, aki pedig a testesebb vörösborokat keresi, az syrah-t, cabernet sauvignont vagy merlot-t vegyen le a polcról.

Ezek a borok jól illenek azokhoz az őszi, szezonális fogások, amiket ilyenkor úgyis kedvelünk. A zöldségeknél válasszuk a sütőtököt, az édeskrumplit, a gyökérzöldségeket, a padlizsánt, de a sült sajtok mellé is jólesik egy-egy pohár vörösbor, a november kedvenc húsétele pedig egyértelműen – már csak a Márton-napra való tekintettel is – a liba vagy a kacsa, ezekhez is remekül passzol egy jól kiválasztott üveg.

Öt olyan vörösbort ajánlunk most, amelyek megszínesítik a szürke novemberi estéket.

Soltész Delelő Cuvée Superior 2016

Az egri Ostoros pincészet nemrég debütált új, prémium borcsaládjával. A palackok címkéin a kortárs képzőművész, Bukta Imre festményei láthatók, aki maga is sok szállal kötődik Egerhez, és bevallottan szívesen issza a pincészet borait. A Delelő cuvée cabernet sauvignon-hangsúlyos házasítás, ami mellé merlot és zweigelt került. Ez a három fajta harmonikus egészet alkot, a kortyban erdei bogyós gyümölcsöket, szilvát és vaníliát érezni. Egy igazán kellemes, hűvös őszi estére való bor.

Vincellér Molnártiti Selection Zweigelt 2014

A Soproni borvidék egyik kiemelt fajtájával, a zweigelttel kísérletezett itt a másodgenerációs borász, Molnár Tibor, aki a „Molnártiti”-vel, ezzel a saját nevével jegyzett portfólióval lépett a piacra. Ebben a borcsaládban kísérleti vagy prémium tételek, érdekességek kaptak helyet. Ezt a bort spontán, nyílt kádban erjesztették, majd a fajta miatt nem megszokott módon, hosszan, 22 hónapig nagy hordóban érlelték. Sok érett bogyós gyümölcsöt érezni benne, valamint markánsan megjelennek a hordófűszerek, továbbá a fekete bors. Olyan zweigelt ez, amire oda kell figyelni.

Kovács és Lánya Fajzat Cuvée 2016

Kovács László és a lánya, Zita a Mátrai borvidéken borászkodnak. A Gyöngyöstarjánhoz közeli dombokon több mint 100 hektárnyi szőlőterületük található. Borászatuk csúcsbora ez a cuvée, amely cabernet sauvignon, merlot és tempranillo házasítása. A nevét Fajzatpuszta után kapta, amelyben a borászat legjobb adottságú dűlője van. A fekete bogyós gyümölcsök mellett fahéjat és szegfűborsot érezni. Kerek struktúra, gazdag aromavilág jellemzi, érdemes kacsa vagy téli sült zöldségek mellé bontani.

Pfneiszl Újra együtt 2016

A magyar származású, de Ausztriában felnőtt édesapa 1993-ban vásárolt területet a Soproni borvidéken. Két lánya, Birgit és Katrin több mint 10 évre rá vették át a pincészet irányítását, azóta ez a 13 hektár az életük. Hamar átálltak biogazdálkodásra, és azóta is környezettudatosan művelik a szőlőt, készítik a borokat. Ez a kékfrankos a borvidékre jellemző fajta, ízében sok meggyet, pikáns fekete borsos fűszerességet érezni. Könnyed, eleven savú bor, mi szívesen vinnénk egy házibuliba.

Gál Tibor Pinot Noir 2017

Az egri pincészet közel 40 hektáros területtel rendelkezik a borvidék első osztályú dűlőiben, a Síkhegyen, a Pajadoson, az Áfrikában és a Nagy-Eged hegyen. Céljuk, hogy a helyi adottságokat maximálisan tükrözzék a borok. A mindennapi szőlészeti és borászati munkák mellett Tibor és a húga, Veronika a Fúzió nevű helyükön vendéglátással és borkóstoltatással is foglalkoznak. Ez a könnyed pinot fanyar piros és fekete bogyós gyümölcsökkel van tele, ásványos lecsengéséhez a hordófűszerek is csatlakoznak. Akik a fajta rajongói, azok nem fognak csalódni benne.

Cover: Getty Images

Ezt is szeretjük