![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így süss vaj nélkül: szuper helyettesítőket mutatunk
![Vajhelyettesito](https://kep.index.hu/1/0/4631/46318/463183/46318318_3531994_d45c0b53812824a1a4a7dbc3ffea48f4_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Első ránézésre bonyolultnak tűnhet a vaj növényi alapanyagokkal történő pótlása, azonban egyszerűbb, mint hinnéd.
Korábban összegyűjtöttük, hogyan helyettesítheted a tojást növényi hozzávalókkal, és a számos lehetőség közül sokat süteményekhez is felhasználhatsz. Nincs ez másként a vaj esetében sem.
Ne állítson meg az ünnepi készülődésben az, ha laktóz- vagy tejallergiával küzdesz, esetleg vegán étrenden vagy, hiszen az állati zsiradéknak rengeteg növényi alternatívája létezik. Ha te is szeretsz reformalapanyagokkal kísérletezni a konyhában, akkor ezt a válogatást imádni fogod.
Vegán vajhelyettesítők
Nem, most nem a margarinról van szó! Bár a növényi zsiradékoknak azt a formáját már évtizedek óta használjuk olcsóbb vajpótlóként, a vajas ízt sajnos nem igazán sikerül hozniuk, bár nagyon igyekeznek meggyőzni az ellenkezőjéről. Ráadásul rendszerint tele vannak pálmaolajjal, így ha a környezeted is számít, csak végső esetben nyúlj az azt tartalmazó termékekhez.
![Vajhelyettesito vegan vaj margarin](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4631/46318/463182/46318292_4d9095c38633ff562ab97d7dbf4b4515_wm.jpg)
A vegán „vaj” azonban a növényi olajok olyan kombinációja, amely ízben és állagban is nagyon közel áll az állati változathoz, az igényesebb márkák pedig mellőzik a pálmaolajat. Ezt a vajhelyettesítőt gyakorlatilag minden desszerthez használhatod, amihez eddig vajat tettél.
Kókuszolaj
Ha nem fontos a vajas íz a süteményben, akkor a jó zsiradékok táborát erősítő kókuszolaj is remek választás lehet. Előnye az összes többi olajjal szemben, hogy a vajhoz hasonlóan szobahőmérsékleten ő is szilárd halmazállapotú, és mennyiségben is ugyanannyi szükséges belőle. A finomítatlan kókuszolaj ráadásul átható kókuszos ízzel is gazdagítja a süteményeket, így kókuszos, csokis, gyümölcsös süteményekhez remekül passzol. Főként kekszek, kevert sütik, brownie-k, gyümölcskenyerek, morzsasütik és öntetek esetében érdemes kókuszolajat választani.
![Vajhelyettesito kokuszolaj](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4631/46318/463182/46318294_660eb07a4c8fb1a24b63c95bb03f5a10_wm.jpg)
Kókuszkrém
A kókuszkrém vagy zsíros (konzerves) kókusztej a vajhoz hasonlóan sűrű, krémes textúrát kölcsönöz a süteményeknek és számos ételnek. Kiváló alternatíva növényi sajttortákoz, pudingokhoz, mousse-okhoz, jégkrémekhez, de levesek, szószok, curryk sűrítésére is használhatod. Kevert sütik, muffinok, gyümölcskenyerek tésztájába keverve tapasztalhatod meg az igazi előnyét.
Magvajak
A magvajak előnye, hogy biztosítják a sütik számára a szükséges zsiradékot, ennek ellenére olajmentes diétákba és teljes értékű növényi étrendbe is beilleszthetők. A legismertebb a mogyoróvaj, de a kesudióból és a mandulából készült vajak is kezdenek egyre inkább elterjedni. Érdemes őket használni, mert karakteres, diós ízzel gazdagítják a velük készült ételeket. Kevert sütikhez, kekszekhez, krémekhez, reggeli zabkásákhoz a legideálisabbak, de egy teáskanálnyi belőlük a kávédat is megbolondítja.
![Vajhelyettesito mandulavaj](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4631/46318/463182/46318296_12b910d98a283eb8e3aa7fb9d8ae1397_wm.jpg)
Avokádó
Igen, jól olvastad! Ha nem szereted a kókuszos ízt, akkor bizonyos esetekben avokádóval is helyettesítheted a vajat. Kevert tésztákban, muffinokban, pudingokban és nyers tortákban lesz a legsikeresebb, és avokádópürével kb. a megadott vajmennyiség felét pótolhatod. Mivel ez a növényi vajpótló barnás árnyalatúvá teszi a vele készült desszerteket, érdemes csokis, kakaós alapú masszákba keverni.
Fotók: Getty Images