Hűsítő nyári levesek: ezeket készítsd a kánikulában
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Édes és sós zamatú hideg levesek egy helyen, a hét minden napjára ajánlunk egy frissítő fogást, amit érdemes kipróbálni.
Nyáron a könnyed, friss, hideg ételek kapják a főszerepet. Ilyenkor senki nem szeret a tűzhely előtt álldogálni, enni azonban kell. A hőségben a legnépszerűbb fogások a saláták és a hideg levesek.
A hideg levesek választéka bőséges, édes és sós változatokat is össze lehet dobni. Vannak olyan receptek, melyekhez be kell kapcsolni a tűzhelyet, de a legtöbb verzió főzés nélkül készül, csak egybe kell forgatni az alapanyagokat, vagy jöhet a turmix. A hőségben a gyümölcslevesek sokak kedvencei, de ilyenkor a zöldségekből is izgalmas, fűszeres változatokat lehet készíteni.
Főzés nélküli uborkaleves
A hideg levesek izgalmas palettáján az egyik legínycsiklandóbb az uborkaleves. A hűsítő fogás főzés nélkül készül. Az uborka joghurttal és izgalmas zöldfűszerekkel egybekeverve csábít: a leves picit pikáns, mivel mustár is helyet kap benne. Ha picit gazdagabbra vennéd, akkor az uborka mellett hónapos retekkel is feldobhatod a nyári fogást.
Okroshka
És ha már szóba került a hónapos retek, akkor muszáj megemlíteni az orosz konyha hideg levesét, az okroshkát. A főzés nélkül készült leves nagyon tartalmas, tele van roppanós zöldségekkel, ilyen az uborka, retek, újhagyma, ezeken kívül főtt krumpli és tojás is helyet kap benne. A kefirrel készült leves pikáns, szerethető fogás, amit friss fűszernövényekkel a legjobb ízesíteni.
Hideg paradicsomleves
A paradicsomleves egyszerű étel, mely hagyományosan készítve melegen csábít. A magyar konyha betűtésztával készíti, míg az olaszok sajttal és zöldfűszerekkel bolondítják meg. Ez az étel szerénysége ellenére sokféle módon az asztalra kerülhet, akár hidegen, főzés nélkül. Ilyen a spanyol konyha paradicsomlevese, a salmorejo, melyben sonka és főtt tojás is helyet kap.
Cukkinikrémleves
A cukkini egész évben könnyen beszerezhető zöldség, mégis ilyenkor, nyáron a legnépszerűbb, hisz könnyed, ízletes fogások alkothatók meg belőle. A zöldségből csodás leves is összedobható, mely melegen és hidegen kínálva is jólesik. Mivel a cukkini semleges ízű, bátran kerülhetnek mellé aromás fűszerek: fokhagyma, kakukkfű és kapor is feldobhatja. Tökéletes textúráját a görög joghurttól kapja, de kefirrel vagy tejföllel is működik a recept.
Hideg szilvaleves
A gyönyörű színben csábító, illatos szilvaleves jó hidegre hűtve az igazi. A selymes levest turmixolás előtt picit főzni kell: a nyári fogást bátran fűszerezd, a fahéj mellett szerecsendió is adható hozzá. Tálalásnál tejszínhab és pirított mandula dukál hozzá, így sokkal mutatósabb és finomabb!
Citromkrémleves
Nyáron a citrom nagy sláger, jólesik belőle a hűsítő limonádé, fagylalt vagy valamilyen sütés nélkül készült sütemény. Sőt még leves is készíthető a citrusféléből, mely desszertként is kínálható. A selymes citromkrémleves tojásfehérjehabbal és pudinggal készül, kicsit hasonlít a madártejhez. Tálald tejszínhabbal, pirított mandulával és bogyós gyümölcsökkel.
Mexikói avokádóleves
A selymes, halványzöld színben csábító avokádó-krémleves főzéssel készül, utána le kell hűteni, majd hidegen kínálni. Az ízletes, selymes textúrájú fogást a tálalásnál ropogós elemekkel szokás kínálni, ilyen az apróra kockázott uborka vagy kukorica. A fűszerezésnél a leves lelke a koriander, a bátrabbak jalapeñóval vagy chilivel is gazdagíthatják a hűsítő fogást.
Fotó forrása: Getty Images