Elfeledett receptek, ázsiai ízek, őszi termények és finom borok: október első hétvégéje csupa meglepetés

októbercover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sokszínű, változatos programok tarkítják az első hűvösebb őszi hétvégét. Kiváló borok, nemzetközi ízek, hagyományos receptek, őszi finomságok várnak mindenkit.

Ha azt hittük, hogy ősszel már nem érhet minket meglepetés a programok terén, akkor bizony nagyot tévedtünk: színes, változatos és nagyon sokféle program közül választhatunk az első igazi őszi hétvégén.

Móri Bornapok Népzenei és Néptánc Fesztivál

Mór - október 3-6.

Minden lesz a Móri Fesztiválon, amit csak kívánni lehet: népzene és néptánc, koncertek, borkóstolás, szüreti felvonulás, népművészeti kirakodóvásár, gyerekműsorok, sportversenyek és színes forgatag várja az érdeklődőket. 4 napon keresztül változatos programok, kiállítások, előadások, stand up comedy szórakoztatja a vendégeket, mindezek mellé pedig isteni finom borok dukálnak. Borutca, nyitott pincék, a Móri Borvidék borászatainak remekeit lehet megkóstolni. A részletes programokat és a kiállítók listáját az esemény honlapján találjátok. 

Tokaji Szüreti Napok

Tokaj - október 4-6.

Ezen a fesztiválon közelebbről is megismerkedhetünk az isteni tokaji fehérborokkal, a Tokaj-Hegyalja kiváló borait és pálinkáit kínálják a rendezvény ideje alatt. A finom nedűvel a kezünkben megnézhetjük a Világörökségi Bormúzeum időszakos kiállítását, a Tokaji Múzeumban kiállított szüreti eszközöket, de részt lehet venni fotókiállításon, kézműves foglalkozáson és szüreti felvonuláson is. A programot számos koncert és táncelőadás tarkítja. A részletes programot az esemény Facebook-oldalán találjátok. 

Villányi Vörösbor Fesztivál

Villány - október 4-6.

A Villányi Borvidék legnagyobb gasztronómiai fesztiválján három napon keresztül különböző zenei produkciók, hagyományőrző bemutatók és a szüreti felvonulás mellett kulturális és gasztronómiai meglepetések várják az érdeklődőket. A térség kiemelkedő borai lesznek jelen a fesztiválon, kb. 30 borászat kínálja kóstolásra a nedűit. Megismerkedhetünk a borászkodás rejtelmeivel, de részt lehet venni vezetett pincetúrán is. A részletes programok és borászatok listája az esemény honlapján érhetőek el. 

VI. Piros Lábos Fesztivál

Szigetmonostor - október 5. 

A Piros Lábos Fesztivál egy családi rendezvény, ahol, aki betér, az egy napra Szigetmonostor lakóinak, művészeinek, éttermeinek a vendége lehet. Elfeledett receptek kelnek életre, a porták ősrégi kapuit nyitják szélesre a vendégek előtt, hogy mindenki megtapasztalhassa, milyen az illatos, fűszeres falusi élet. A szőlőpréselés, a must- és borkóstolás mellett gazdag zenés, színházi, irodalmi, kulturális és gasztronómiai programok várják az érdeklődőket. További programokat és részleteket itt találtok. 

Asia GasztroFesztivál

Budapest, Asiacenter - október 5.

Az AsiaCenterben, Budapest egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában lesz egész napos kulináris kalandozás, a világkonyha ízei kerülnek fókuszba: lesz sushikészítő workshop, illetve a különleges ételek receptjeit olyan gasztroszakemberektől sajátíthatjuk el, mint Mautner Zsófi vagy Marton Adri. A látványkonyhában készült ételeket ráadásul bárki megkóstolhatja. A finomságok mellett bűvész show-k, tudományos kísérletek és koncertek várják az érdeklődőket. További részletek az esemény Facebook-oldalán

Budaörsi Halünnep

Budaörsi Halpiac - október 5.

Szombaton a Budaörsi Halpiacon lehet megkóstolni a legfinomabb halas fogásokat és falatokat, legyen szó tengeri finomságokról vagy édesvízi halakról. A főszerepben a fekete amur lesz, amelyből halászlevet és füstölt amurt készítenek. A színpadon tonhalbontás és halárverés lesz, hogy a halas fogások falatozása közben se unatkozzunk. A rendezvény ingyenes, viszont a kóstolók előzetes regisztrációhoz kötöttek. További részletek az esemény Facebook-oldalán

Hollókői Szüreti Mulatság

Hollókő - október 5.

Hollókőn a falu fiataljai díszes népviseletbe öltöznek, így hirdetik, hogy véget ért a szüret, biztosított a jövő év bora. Hollókő egykor borairól is ismert volt a környéken, és bár mára felhagytak a szőlő művelésével, a pincékben akad még bor, amivel a vendégeket megkínálják. A rendezvényen kézműves kirakodó vásár és kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket. A bor készítésének első lépéseit is megismerhetjük, mint a szőlőpréselés, és a friss mustot is meg lehet kóstolni. További részletek az esemény Facebook-oldalán

IV. Gesztenye Fesztivál

Keszthely, Tavirózsa kalandpark - október 5-6.

Minden, ami gesztenye, az jelen lesz a keszthelyi fesztiválon. Gasztroshow keretén belül mutatják meg a séfek, hogyan lehet gesztenyéből gyors és ízletes finomságot varázsolni az asztalra. Gesztenyevadászat is lesz kicsiknek és nagyoknak egyaránt, de szakmai előadások is szólnak majd a gesztenyéről és annak termesztéséről. Hogy a legkisebbek se unatkozzanak, rajzverseny, népi játékok és színes előadások szórakoztatják őket. Részletes programot itt találtok.

Földi Javak Asztalunkon

Vácrátót, Nemzeti Botanikus Kert - október 6.

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben a kastély körül őszi termények, növények, kézműves és helyi termékek vásárolhatóak, amelyek mellett izgalmas programok várnak mindenkit: madarász-séták, korongozás, gyertyafaragás, bonsai kiállítás, fotókiállítás. A botanikus kertben 80 féle különböző kopasz őszirózsa virágzását és terménybemutatóját tekinthetjük meg. A kastély mögötti büfék lángost, furmintos lepényt, kürtőskalácsot és kávékülönlegességeket kínálnak. További részleteket az esemény honlapján találtok

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük